Skip to content

Ali veste, na kaj vse morate biti pozorni pri vožnji v dežju?

Kot zgleda, se deževni dnevi še ne bodo poslovili. Z dežjem pa se poveča tudi verjetnost nesreče na cesti, celo za 30 – 40 %. Zavedati se moramo, da vožnja v dežju ni običajna vožnja in je zato ne smemo jemati kot rutino, saj je to lahko usodno. Dež in voda na cesti močno vplivata tako na oprijem pnevmatike kot tudi na vidljivost. In nenazadnje tudi na našo utrujenost in zbranost.

Preberite tudi:

Kaj nam prinašajo nova pravila v cestnem prometu?

Osnovna pravila za vožnjo v dežju

Pri vožnji v dežju vedno prižgimo luči. Čeprav se nam večini zdi samoumevno, da to storimo, ali pa imamo luči prižgane ves čas vožnje, se še vedno najdejo nekateri, ki tudi ob zmanjšani vidljivosti vozijo brez luči. To je zelo nevarno saj zaradi zmanjšane vidljivosti v dežju tako vozilo lahko drugi udeleženci v prometu hitro spregledajo.

Pomembno je tudi, da zmanjšamo hitrost. Predpisane omejitve hitrosti, ki jih vidimo na cestnih tablah, so določene za suhe razmere in dobro vidljivost. Ko je vidljivost omejena in cestišče spolzko, moramo voziti počasneje. Pravilo je, da v kolikor vidimo le 50 metrov daleč, ne smemo voziti hitreje od 50 km/h. Če vidimo 100 metrov daleč, lahko varno vozimo s hitrostjo 80 km/h. Če je vidljivost boljša in lahko vidimo 150 metrov daleč, naj bo hitrost največ 100 km/h.

Zaradi mokrega cestišča se podaljša tudi zavorna pot, zato je pomembno, da hkrati s tem, ko znižamo hitrost, tudi povečamo varnostno razdaljo. Če vidimo le 100 m daleč, naj bo varnostna razdalja do avtomobila spredaj toliko, da še vidimo njegove luči. Ne zanašajmo se zgolj na dobre reflekse.

Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da ste na cesti zaplavali, ko ste zapeljali v večjo lužo. Ta pojav se imenuje hidroplaning izgleda pa tako, da pnevmatike nimajo več oprijema in izgubimo nadzor nad vozilom, ki gre po svoje. Že dobra dva milimetra dežja na cestišču je dovolj, da se to zgodi pri hitrosti malo preko 50 km/h. V primeru, da se vam to zgodi, ne zavirajte, temveč počasi spustite plin, pritisnite pedal sklopke in kolikor se le da mirno počakajte, da avto prevozi lužo pod kolesi in pnevmatike ponovno najdejo oprijem.

Nevarnost splavanja nemalokrat ostane tudi takrat, ko dež sicer že poneha, a zaradi zastajanja vode na cestišču ponekod ostanejo večje luže. Če se le da, se izogibajte robu ceste, saj se večina luž nabira prav tam.

Priporočljivo je tudi, da v primeru mokrega vozišča izklopimo tempomat. Če imamo vklopljen tempomat, bo vozilo v primeru akvaplaninga še pospešilo, kar bo situacijo še poslabšalo.

V čim večji meri se tudi izogibamo sunkovitih potegov volana, ki bi lahko povzročili, da vozilo gre po svoje.

Pri vožnji skozi naselje, bodimo pozorni tudi na večje luže in na pešce. Ti so na pločnikih ob cesti že tako ali tako prevečkrat proti svoji volji zaliti in stuširani.

Pri zmanjšani vidljivosti je pomembno, da zmanjšamo hitrost, povečamo varnostno razdaljo in prižgemo luči. Vir slike: Pixabay.
Pri zmanjšani vidljivosti je pomembno, da zmanjšamo hitrost, povečamo varnostno razdaljo in prižgemo luči.
Vir slike: Pixabay.

Kaj moramo storiti še pred vožnjo?

Poskrbite za ustrezno tehnično kondicijo vozila. V primeru megle, dežja ali pa nizkih temperatur se vse pomanjkljivosti vozila pokažejo še bolj. V kolikor so metlice brisalcev trde ali poškodovane, bodo vodo v dežju slabo odrivale. S slabšo vidljivostjo pa se poveča tudi verjetnost, da bomo med vožnjo postali utrujeni in nezbrani.

Se vam je že zgodilo, da vam je zasvetila lučka, ki vas je opozorila, da je zmanjkalo tekočine za pranje stekel, pa ste le zamahnili z roko? Seveda, vsem se nam je že zgodilo prav to. Pa vendar, je pomembno, da imamo zadostno količino te tekočine, saj šele ob rahlem dežju spoznamo, kako mastne v resnici so naše šipe.

V dežju se bodo šipe rosile tudi od znotraj, zato je pomembno, da imamo dobro delujočo prezračevanje in gretje oziroma klimo, ki bo pomagala pri sušenju zraka v kabini.

Edini stik vozila s cesto so pnevmatike

Pozorni moramo biti tudi na stanje pnevmatik. Predvsem je pomembno, da imajo dovolj velik profil, da bodo lahko hitro odvedle večje količine vode. Obrabljene pnevmatike na cestišču niso obstojne in so lahko v primeru dežja usodne. Isto velja za stare (več kot pet sezon) rabljene pnevmatike, saj te otrdijo in s tem se lahko zavorna razdalja poveča za tretjino ali celo več.

Zelo pomembno je, da so na vozilu nameščene štiri enake pnevmatike z ustrezno globokim profilom. Veliko krat se ob prerezani eni pnevmatiki težko odločimo, da zamenjamo vse štiri, ne le te poškodovane. A dobre pnevmatike so tiste, ki na zelo mokrem asfaltu lahko pomenijo razliko med varnim prispetjem na cilj ali nezgodo.

Na pot se odpravimo pravočasno. Še posebej v kolikor gre za pomemben sestanek ali drug dogodek, na katerega moramo prispeti točno, si pustimo v slabem vremenu malo več časa za pot. Pa tudi, če zamudimo, je bolje, kot da nikoli ne bi prispeli.

Varno pot!

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice