Skip to content

Dr. Logar: Model PCT ni diskriminatoren

Epidemija covida-19 se umirja. To dokazuje tudi dejstvo, da je bilo v nedeljo pri 1504 opravljenih PCR-testih potrjenih 113 novih okužb. Pozitivnih je bilo le 7,5 odstotka izvidov, kar je bistveno manjši delež kot pretekle nedelje. Tudi število zasedenih postelj v bolnišnicah se znižuje tako na navadnih, kot tudi na oddelkih intenzivne terapije.

Dr. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje, je na vladni novinarski konferenci danes dejala, da so trendi ugodni, pa vendar je zaskrbljujoče to, da je na intenzivnih oddelkih več kot tretjina vseh, ki so v bolnišnicah. »Večinoma gre za ljudi, starejše od 50 let, kar pomeni, da gre za ljudi, ki bi že lahko bili cepljeni. V resnici je pomembno, da se vsak, ki ima možnost odzove in odloči za cepljenje,« je poudarila.

Umirjanje epidemije nas ne sme uspavati

Dr. Logar je opozorila, da nas umirjanje epidemije ne sme uspavati. Razmišljanje, da ni treba, da se cepim, ker se epidemija umirja, je po njenem mnenju lahko nevarno. Prav tako bi bilo nevarno, če bi na tej fazi zanemarili vsa pravila za zmanjševanje tveganja za prenos okužbe.

Z današnjim dnem so v veljavo stopile tudi številne sprostitve, ki jih je vlada sprejela prejšnjo sredo. Vsi srednješolci so se vrnili v šolske klopi. Fakultete lahko izvajajo predavanja v živo. Odpiralni čas lokalov se je podaljšal do desete ure zvečer, odpirajo pa se tudi igralnice.

Treningi so dovoljeni za vse športnike, prav tako so dovoljena tudi tekmovanja, ki jih lahko po dolgem času v živo spremljajo tudi gledalci, pod pogojem zasedenosti največ 50 odstotkov sedišč, ki so na voljo. Znova se lahko izvajajo kulturne prireditve, pod enakimi pogoji kot športna tekmovanja. Na prostem je dovoljeno zbiranje do največ 50 oseb.

V zaprtih prostorih in na prostem, kjer ni mogoče držati zadostne medsebojne razdalje, maske ostajajo obvezne. Tako je tudi v šolah z izjemo športnega pouka.

Tudi glede tedenskega testiranja ni sprememb. Vsi, ki so se morali tedensko testirati v oranžni fazi, morajo to še vedno početi. Testirati se seveda ni potrebno tistim, ki so cepljeni ali spadajo v skupino prebolevnikov. Še vedno je potrebno upoštevati tudi vsa higienska priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (umivanje in razkuževanje rok, higiena kašlja, čiščenje in prezračevanje prostorov, nošenje obrazne maske in vzdrževanje razdalje).

Za zaposlene v vzgojno-izobraževalnih zavodih glede pogoja tedenskega testiranja ni sprememb. Tedensko testiranja je še naprej obvezno za vse, ki še niso cepljeni ali ne spadajo v skupino prebolevnikov.

Pogoj za selitev gostov z zunanje terase lokalov in restavracij v notranje je, da so le ti prebolevniki, cepljeni ali testirani, oziroma, da izpolnjujejo pogoje PCT. Vir slike: Pixabay.
Pogoj za selitev gostov z zunanje terase lokalov in restavracij v notranje prostore je, da so le ti prebolevniki, cepljeni ali testirani, oziroma, da izpolnjujejo pogoje PCT.
Vir slike: Pixabay.

Ogled športnih dogodkov, kulturnih prireditev ter obisk notranjosti lokalov in gostiln je mogoč le ob izpolnjevanju PCT pogoja

Kot smo že poročali, bodo tudi v zeleni fazi (ki jo bomo morda dosegli že v desetih dneh) na prireditve, v lokale in hotele smeli le prebolevniki, cepljeni in testirani. Kot je pojasnila Logarjeva, bo pogoj za prehod v zeleno fazo poleg števila okuženih in hospitaliziranih tudi, da epidemiologi začnejo ponovno slediti kontaktom okuženih in njihove stike napotijo v karanteno.

Dr. Mateja Logar je na novinarski poudarila, da se model PCT, ki sicer dviguje veliko prahu, uporablja v vseh državah Evropske unije. Pojasnila je, da s tem modelom lahko določene dejavnosti sproščamo bistveno prej, kot bi jih sicer. Brez modela PCT bi bili namreč še vedno zaprti gostinski lokali, ne bi mogli sproščati kulturnih prireditev, prav tako pa ne bi bila mogoča prisotnost gledalcev na športnih prireditvah.

Na vprašanje, ali gre pri tem za diskriminacijo, je odgovorila, da v tem primeru ne moremo govoriti o diskriminaciji, saj se lahko vsak sam odloči ali se bo testiral ali se bo cepil. Oboje je v Sloveniji brezplačno in dostopno vsem državljanom. In dodala, da je vsekakor bistveno bolj enostavno, da se cepimo.

Po podatkih NIJZ-ja je sicer precepljenega 13,8 odstotka prebivalstva. Do danes je bil v Slovenijo dobavljen slab milijon odmerkov cepiva, porabljenih je bilo dobrih 830 tisoč odmerkov. Čeprav se ljudje še prijavljajo na cepljenje in je prijava bistveno olajšana odkar je v uporabi sistem zVem, o katerem smo v Slovencu že pisali, pa se seznam čakajočih hitro krajša.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice