Naprej na vsebino

Ali Twitter res uvaja plačljivo storitev?

Pred nekaj dnevi smo na spletu zasledili novico, da Twitter uvaja plačljivo storitev. Storitev naj bi se imenovala Twitter Blue in naj bi bila na voljo za 2,99 ameriških dolarjev mesečno. Omogočala bi možnost urejanja tvitov v zaznamke oziroma v datoteke, kar bi omogočali lažje iskanje tvitov za nazaj. Prav tako pa bi storitev omogočala tudi funkcijo Undo Tweets, pri kateri gre za to, da bi si lahko uporabnik nekaj sekund po tem, ko tvit napiše, premislil in ga popravil ali odstranil. Podobno funkcijo že sedaj uporablja Gmail.

Preberite tudi:

Facebook in Svetovna zdravstvena organizacija skupaj v boju proti lažnim novicam

Nadgradnja te storitve bi bilo tudi to, da vam za plačilo pet dolarjev mesečne naročnine umaknejo oglase s spletnih medijev. Ta posodobitev bi uporabnikom omogočila, da se dotaknejo povezave do članka z novicami in ga preberejo v aplikaciji Twitter brez oglasov.

Novica prihaja iz neuradnih virov in je pri Twitterju za zdaj ne želijo ne potrditi ne ovreči. Sicer pa so v zadnjih tednih najavili nekaj drugih novosti. Ena izmed teh so prenovljena obvestila o potencialno žaljivih tvitih. Aplikacija po novem omogoča tudi prikazovanje fotografij višje kakovosti pa tudi iskanje po sporočilih.

V začetku maja letos je Twitter predstavil novost »Tip Jar« (vrč za napitnino), ki omogoča hitre donacije izbranim ustvarjalcem. Vir slike: Screenrant.
V začetku maja letos je Twitter predstavil novost »Tip Jar« (vrč za napitnino), ki omogoča hitre donacije izbranim ustvarjalcem.
Vir slike: Screenrant.

V začetku maja letos je Twitter predstavil novost »Tip Jar« (vrč za napitnino), ki omogoča hitre donacije izbranim ustvarjalcem. Takoj po začetku delovanja pa je način zbiranja »napitnine« oziroma donacij sprožil resne pomisleke glede zasebnosti donatorjevih podatkov, ki se prelijejo k naslovniku skupaj z njegovim denarjem. Za zdaj lahko ikono za napitnino na svoj profil sicer dodajo samo udeleženci preizkusne skupine.

Funkcija »Undo Tweets« bo dala uporabniku čas, da premisli o vsebini sporočila

Po pritisku gumba »Tweet« se bo prikazal odštevalnik časa, ki bo uporabnikom omogočil približno šest sekund, da premislijo o tem, kaj pošiljajo v svet. Ta posodobitev bo dala uporabnikom dovolj časa, da opazijo tipkarske napake, premislijo o ustreznosti svojega sporočila ali se spomnijo še česa, kar želijo dodati v tvit.

Marsikdo se sprašuje, v čem je smisel plačevati za funkcijo razveljavitve tvita, ko pa ga lahko enostavno zbriše in napiše na novo. In to brezplačno. Malokdo pa ve, da Twitter obdrži izbrisane tvite na straneh drugih ljudi (tistih, ki so tvit delili), dokler se tudi ti ne odjavijo oziroma se odločijo, da družabnega omrežja ne bodo več uporabljali. Čeprav je bil tvit že izbrisan, ga še vedno lahko vidi omejeno število uporabnikov.

Funkcija Undo Tweet bi omogočala, da bi si lahko uporabnik nekaj sekund po tem, ko tvit napiše, premislil in ga popravil ali odstranil. Vir slike: Thehansindia.
Funkcija Undo Tweet bi omogočala, da bi si lahko uporabnik nekaj sekund po tem, ko tvit napiše, premislil in ga popravil ali odstranil.
Vir slike: Thehansindia.

Izbrisanih tvitov sicer ni več moč deliti in komentirati, še vedno pa je mogoče narediti posnetek zaslona in dokazovati, da je nekdo nekaj tvitnil, tudi, če je kasneje to izbrisal. Gumb razveljavi (Undo) pa bi popolnoma odstranil tvit, še preden bi ga kdo videl ali naredil posnetek zaslona.

Twitter je že leta 2017 razmišljal o izbirni plačljivi članarini

Že leta 2017 je Twitter med izbranimi, predvsem večjimi uporabniki izvajal raziskave, s katerimi je poskušal ugotoviti, ali bi podjetja in zahtevnejši uporabniki sprejeli možnost plačljive članarine v zameno za boljši in naprednejši vmesnik z več funkcionalnostmi, kot jo ponuja standardni Twitter.

Plačljiva članarina bi bila tako stvar izbire posameznika in ne bi bila pogoj za uporabo tega družabnega omrežja. Razlog za ta razmislek pa je bila velika konkurenca na področju družbenih omrežij.

Kdo vse uporablja Twitter?

Po zadnjih podatkih Twitterja iz zadnjega četrtletja 2020 je na Twitterju sicer dnevno 192 milijonov aktivnih uporabnikov, ki dnevno pošljejo v svet okoli 500 milijonov tvitov, kar znaša 5787 tvitov na sekundo. V prvem četrtletju 2019 so v trgovini App Store zabeležili 11,7 milijona prenosov aplikacije Twitter.

63 odstotkov vseh uporabnikov Twitterja po vsem svetu je starih med 35 in 65 let. Mlajši namreč pogosteje uporabljajo Instagram in Snapchat.

Razmerje med ženskami in moškimi uporabniki Twitterja je približno ena proti dve: 34 odstotkov žensk in 66 odstotkov moških.

Izmed vseh uporabnikov Twitterja je 55 milijonov dnevno aktivnih uporabnikov iz ZDA. To število predstavlja 28,6 odstotka celotne uporabniške baze Twitterja. Preostali dve tretjini predstavljajo uporabniki iz drugih držav sveta.

Povprečni čas, porabljen na Twitterju, znaša 3,39 minute na posamezno sejo, kar je glede na kratko življenjsko dobo tvita (15 do 20 minut) popolnoma razumljivo. Novice v obliki tvitov omogočajo hitro komuniciranje, nenazadnje nas k temu prisili že sama omejitev znakov. Za primerjavo: na Facebooku uporabniki za posamezno objavo porabijo približno 4,96 minut.

Ker je Twitter priljubljen medij za sporočanje udarnih novic, tudi ni presenetljivo, da novinarji predstavljajo skoraj četrtino vseh preverjenih računov na Twitterju. Poleg preverjenih pa je na tem družabnem omrežju, tako kot na drugih, tudi mnogo lažnih profilov. Leta 2018 je Twitter v okviru svojih poskusov, da bi s svoje platforme počistil lažne novice, odstranil več kot 70 milijonov lažnih računov.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice