Naprej na vsebino

Kdaj bomo dobili zdravilo za covid-19?

Prof. dr. Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani je na vladni novinarski konferenci včeraj spregovoril o treh potencialnih zdravilih za covid-19, o katerih potekajo študije. Gre za zdravila ivermektin, molnupiravir in sotrovimab.

Preberite tudi:

Cepljenje proti covidu-19: katerim informacijam zaupati?

Od danes dalje se na cepljenje prijavljate preko portala zVem

Ivermektin – zdravilo, ki se med drugim uporablja za zdravljenje garij

Ivermektin je zdravilo, ki je že dolgo v uporabi in je registrirano za uporabo proti parazitom. Čeprav je učinkovina registrirana kot antiparazitik, ima ob tem dve pomembni dodatni lastnosti: močno zavira vezavo virusov na celice, deluje pa tudi močno protivnetno.

Poudaril je, da ivermektin ni zdravilo, ki bi preprečilo okužbo in da je zdravilna učinkovina v večjih odmerkih močno toksična. Posledice predoziranja so lahko slabost, bruhanje, driska, hipotenzija, alergijske reakcije, omotica, epileptični napadi, koma ali celo smrt.

»Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Evropska agencija za zdravila (EMA) še vedno trdita, da zdravilo ivermektin ni primerno za samozdravljenje, je pa zdravilo na celičnem in predkliničnem nivoju izkazalo zmanjšanje replikacije virusa. Doslej narejene klinične študije so negativne,« je povedal Štrukelj.

Češka in Slovaška sta že dovolili pogojno uporabo ivermektina za zdravljenje covid-19 pacientov v bolnicah. Štrukelj je poudaril, da je zdravilo varno za uporabo samo v rokah infektologov, saj še ne vedo, kakšen odmerek zdravila je potreben, da bi deloval.

Ivermektin se je v spletnih objavah pogosto omenjal kot čudežno zdravilo za covid-19. A EMA opozarja, da to zdravilo ni primerno za samozdravljenje.
Ivermektin se je v spletnih objavah pogosto omenjal kot čudežno zdravilo za covid-19. A EMA opozarja, da to zdravilo ni primerno za samozdravljenje.

Farmacevti so poročali, da se je v zadnjem času povečalo povpraševanje po tem zdravilih z učinkovino ivermektin. Ljudje so tako zdravnikom kot farmacevtom očitali, da so vpleteni v zaroto, ki ljudem onemogoča dostop do tako enostavnega, učinkovitega in cenovno ugodnega zdravljenja. To seveda ne preseneča, saj so po spletu krožile novice o čudežnih učinkih tega zdravila za preprečevanje okužbe z virusom sars-cov-2 in/ali zdravljenje bolezni covid-19.

Ivermektin je bil sicer odkrit 1975, trinajst let kasneje pa je prišel v uporabo za zdravljenje vrste parazitskih okužb, predvsem pri nas manj znanih, kot so strongiloidoza, onhocerkiaza, filarioza, pa tudi bolj znanih, npr. garij, ušivosti ali askarioze. Uporablja se v peroralnih (uporaba skozi usta) ali dermalnih (za uporabo na koži) farmacevtskih oblikah, pa tudi za zdravljenje živali.

Prav tako so farmacevti opozorili, da »v Sloveniji trenutno nimamo registriranega zdravila z ivermektinom, pač pa imamo dve zdravili s to učinkovino z začasnim dovoljenjem za uvoz, ki ju lahko uporabimo, kadar z zdravili z dovoljenjem za promet ni mogoče doseči enakovrednih terapevtskih izidov. Nobenega od teh zdravil ni možno kupiti v lekarni«.

Molnupiravir – protivirusna učinkovina, ki preprečuje razmnoževanje virusa

Zdravilo molnupiravir je protivirusna učinkovina, ki spada med majhne sintezne molekule in preprečuje podvajanje virusa ter s tem preprečuje njegovo razmnoževanje. Eksperimentalno protivirusno zdravilo je bilo sicer razvito za zdravljenje gripe na zasebni ameriški Univerzi Emory.

Zdravilo molnupiravir je protivirusna učinkovina, ki preprečuje podvajanje virusa. Razvila ga je zasebna ameriška univerza. Vir slike: Shutterstock.
Zdravilo molnupiravir je protivirusna učinkovina, ki preprečuje podvajanje virusa. Razvila ga je zasebna ameriška univerza.
Vir slike: Shutterstock.

»Tekoči pregled Evropske agencije (EMA sproti spremlja, kaj se z učinkovino dogaja) je bil narejen že januarja in še vedno traja,« je na novinarski konferenci pojasnil Štrukelj in dodal, da so klinične študije šle v tretjo fazo, niso pa še pokazale takšne učinkovitosti, da bi ga lahko predpisali kot zdravilo za covid-19. Sicer pa bi lahko prve izsledke tretje faze testiranja dobili do konca junija letos.

Zdravilo se sicer jemlje v obliki tablete, zato je dajanje veliko lažje kot pri drugih odobrenih zdravljenjih, kot so na primer remdesivir ali monoklonska protitelesa, ki jih je treba dajati intravenozno.

Raziskave se osredotočajo na ugotavljanje, kako dobro zdravilo deluje pri na novo diagnosticiranih bolnikih. Obstaja pa tudi upanje, da bi zdravilo lahko uporabili tudi kot preventivni ukrep za zaščito članov gospodinjstva pred okužbami.

Sotrovimab (VIR-7831) – novo biološko zdravilo

Sotrovimab je novo potencialno biološko zdravilo, ki spada med monoklonska protitelesa. Razvili sta ga podjetji GlaxoSmithKline in Vir Biotechnology.

Monoklonsko protitelo je vrsta beljakovin, ki se vežejo na določeno strukturo (imenovano antigen). Sotrovimab je narejen tako, da se pripne na protein S virusa sars-cov-2. Ob tem se možnost, da virus vstopi v telo zmanjša. To zdravilo naj bi zmanjšalo potrebo po hospitalizaciji pri bolnikih s covidom-19.

Sotrovimab je narejen tako, da se pripne na protein S virusa sars-cov-2. Ob tem se možnost, da virus vstopi v telo zmanjša.
Sotrovimab je narejen tako, da se pripne na protein S virusa sars-cov-2. Ob tem se možnost, da virus vstopi v telo zmanjša.

Kot je pojasnil Štrukelj, gre v bistvu za to, da monoklonska protitelesa nadomeščajo naša protitelesa, ki nastanejo ob okužbi ali po cepljenju. »Zdravilo je daleč od tega, da bi lahko bilo nadomestek za cepljenje, a je v uporabi pri resnih primerih bolezni. Praviloma naj bi prišel na tržišče novembra ali decembra letošnjega leta,« je dejal.

EMA je poleg podatkov o kakovosti zdravila začela ocenjevati prvo serijo podatkov, ki izhajajo iz laboratorijskih študij in študij na živalih. Ko bodo na voljo, bo EMA ocenila tudi rezultate kliničnih preskušanj. Tekoči pregled se bo nadaljeval, dokler ne bo na voljo dovolj dokazov v podporo uradni vlogi za dovoljenje za promet.

Tisti, ki čakajo na zdravilo, namesto da bi se cepili, bodo morali po besedah Štruklja še kar nekaj časa zelo paziti. Prva res učinkovita zdravila bi bila lahko na voljo šele januarja 2022. Edino učinkovito orožje, ki ga imamo na voljo sedaj, je cepljenje. Pri tem pa velja poudariti, da le ena od 10 000 cepljenih oseb resno zboli za koronavirusno boleznijo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice