Naprej na vsebino

Finančna uprava poslala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine

Finančna uprava Republike Slovenije je 31. maja 2021 poslala drugi in hkrati zadnji sveženj informativnih izračunov za leto 2020. Izračun bodo zavezanci prejeli ali so ga že v prvih dneh junija, že z 31. majem 2021 pa je bil viden tudi v sistemu eDavki. Prvi paket informativnih izračunov je bil zavezancem sicer odposlan zadnji dan marca.

Preberite tudi:

Rok za doplačilo dohodnine se izteka

Mobilna aplikacija eDavki

Preverite svoj informativni izračun, da ne boste plačali globe

Skupaj je bilo letos izdanih 1.527.574 informativnih izračunov; od 31. marca 2021 959.945 in od 31. maja 2021 567.629. Zavezancem, ki so informativni izračun prejeli v prvem svežnju, je Finančna uprava RS preveč plačano dohodnino že vrnila, skrajni rok za vračilo pa se je iztekel v ponedeljek, 31. maja 2021.

Prvi sveženj je običajno namenjen tistim zavezancem, ki ne uveljavljajo olajšav zaradi vzdrževanih družinskih članov, ne dosegajo dohodkov iz dejavnosti in nimajo katastrskega dohodka. Drugi sveženj je namenjen preostalim.

Natančen pregled dobljenih podatkov

Finančna uprava Republike Slovenije zavezancem svetuje, da informativne izračune ob prejemu natančno pregledajo in preverijo, če so vanje vključeni vsi prejeti dohodki. Podatke naj primerjajo s tistimi, ki so jih prejeli od izplačevalca. Če ugotovijo, da podatki niso pravilni oziroma da niso vključeni vsi prihodki, če je dobljena vsota previsoka ali prenizka, morajo najpozneje do 30. junija 2021 poslati ugovor.

Če tega kljub neujemajočim vrednostim ne bodo storili, se to smatra za davčni prekršek, za katerega se plača globa v višini od 400 do 5.000 evrov 395. člena ZDavP-2.

Če so podatki v informativnem izračunu pravilni in se zavezanec z njimi strinja, mu ni treba narediti ničesar. Informativni izračun bo namreč po preteku roka za ugovor samodejno postal odločba.

Kako lahko oddate ugovor?

V primeru ugovora je treba izpolniti obrazec, ki je dostopen na vseh finančnih uradih in na spletni strani FURS

Izpolnjen obrazec je možno oddati v elektronski obliki prek storitve za elektronsko poslovanje eDavki, osebno na pristojnem finančnem uradu (preverite delovanje zaradi covid ukrepov) ali prek pošte.

Če zavezanci do izdaje informativnega izračuna niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to prav tako naredijo v sklopu ugovora. Po prejemu ugovora bo davčni organ zavezancem izdal dohodninsko odločbo.

Ob vložitvi ugovora še ne nastane obveznost doplačila ali vračila. Davčni organ mora najprej izdati odločbo o odmeri dohodnine na osnovi ugovora. Šele takrat se določi morebitno obveznost doplačila ali vračila.

Če ugotovite, da podatki niso pravilni oziroma da niso vključeni vsi prihodki, če je dobljena vsota previsoka ali prenizka, morate najpozneje do 30. junija 2021 poslati ugovor.
Če ugotovite, da podatki niso pravilni oziroma da niso vključeni vsi prihodki, če je dobljena vsota previsoka ali prenizka, morate najpozneje do 30. junija 2021 poslati ugovor.
Vir slike: Pixabay

Premalo ali preveč plačana dohodnina

Tisti, za katere je bilo ugotovljeno, da so plačali premalo, bodo razliko dolžni poravnati do vključno 30. julija 2021. Zavezancem, ki so plačali previsok znesek, pa bo razlika nakazana na njihov transakcijski račun prav tako do 30. julija.

Dohodki iz tujine

V letnem davčnem poročilu za odmero dohodnine so vključeni tudi dohodki, ki jih prebivalci Slovenije prejemajo v tujini. Če so te dohodke zavezanci Finančnemu uradu RS napovedali že tekom leta, bodo ti vnešeni tudi v informativnem izračunu. Če niso, je treba te dohodke omeniti v poslanem ugovoru.

Odbitek tujega davka se pri izračunu ali poračunu na letni ravni prizna le, če zavezanec uveljavlja odbitek tujega davka v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine oziroma v napovedi za odmero dohodnine.

Ugovoru je treba priložiti dokazila o obstoju davčne obveznosti v tujini. V ugovoru lahko zavezanci uveljavljajo tudi stroške prehrane in prevoza, ki so povezani z delom v tujini.

Kaj pa, če niste prejeli informativnega izračuna?

Zavezanci, ki ste v letu 2020 prejeli obdavčljive dohodke, ki se vštejejo v letno davčno osnovo, pa do 15. junija 2021 na dom ne boste prejeli informativnega izračuna dohodnine, morate dohodninsko napoved, ne glede na višino prejetega dohodka, vložiti sami. To je treba opraviti najkasneje do 2. avgusta 2021.

Finančni urad RS zavezance opozarja, da se lahko v primeru kakršnihkoli vprašanj obrnejo na njihov klicni center, ki je dosegljiv prek telefonske številke 08 200 1001 ali prek elektronske pošte finančnih uradov.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Med vsemi profili v Sloveniji najbolj primanjkuje prodajalcev

Karierno-zaposlitveni portal MojeDelo.com je razkril najbolj iskane profile prve polovice letošnjega leta. Izstopajo prodajalci, proizvodni delavci in skladiščniki pa tudi sezonski delavci v turizmu.

Prijava na e-novice