Skip to content

Cene nepremičnin v Sloveniji in po Evropi rastejo

Zaradi ukrepov, ki so bili v preteklih mesecih sprejeti z namenom preprečevanja širjenja virusa covida-19, je bila gospodarska aktivnost v letu 2020 močno prizadeta. Za omilitev posledic so bili na nacionalni ravni, na Evropski centralni banki in pri Evropski komisiji sprejeti številni paketi pomoči za blaženje izpadov prihodkov gospodarstva in prebivalstva.

Gospodarstvo naj bi v letu 2020 doseglo 5,5-odstotni padec, raven pred pandemijo pa naj bi bila dosežena šele leta 2022. Zaradi dodatnih pomoči s strani Evropske unije lahko pričakujemo, da bo gradbeništvo hitro okrevalo.

Preberite tudi:

Cene nepremičnin neumorno rastejo

Nepremičnine v Sloveniji nosijo lastnikom dobre dobičke

Nepremičnine v koronski krizi – kaj se dogaja na nepremičninskem trgu?

Lansko leto je prišlo do upada fiksnih obrestnih mer za stanovanjske kredite. Obrestna mera je z 2,7 odstotka upada na 2,4 odstotka.
Lansko leto je prišlo do upada fiksnih obrestnih mer za stanovanjske kredite. Obrestna mera je z 2,7 odstotka upada na 2,4 odstotka.
Vir slike: Pixabay

V zadnjih letih manj gradenj, vendar se pri tem veča površina stanovanjskih objektov

Število izdanih gradbenih dovoljenj v Sloveniji se tako za stanovanjske kot za nestanovanjske stavbe že četrto leto zapored zmanjšuje. Površina stanovanjskih stavb, za katera so bila izdana gradbena dovoljenja, se je sicer v tem času povišala za pet odstotkov. Razlog je predvsem v tem, da se v zadnjem času gradi večje število stanovanjskih enot v večstanovanjskih stavbah, je navedeno v letni raziskavi o nepremičninah podjetja Remax.

Lansko leto je prišlo do upada fiksnih obrestnih mer za stanovanjske kredite. Obrestna mera je z 2,7 odstotka upada na 2,4 odstotka. Razlog je v manjšem številu investicij in manjšem povpraševanju po kreditih ob sočasnem povečanem varčevanju zaradi epidemije, poroča Remax.

Slovencem je pri nakupu nepremičnin na prvem mestu njihova cenovna dostopnost. V primerjavi z drugimi evropskimi državami je povpraševanje po nepremičninah v mestu še vedno precej visok. Na trgu je veliko nepremičnin višjega cenovnega razreda, medtem ko je, še posebej v Ljubljani, opazno pomanjkanje novih stanovanj za srednji cenovni razred, navaja Remax.

Cene stanovanjskih nepremičnin v letu 2020 višje za 5,2 odstotka

Cene stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji rastejo že šesto leto zapored. Če primerjamo leti 2019 in 2020, ugotovimo, da s se cene za stanovanjske objekte v letu 2020 zvišale za 5,2 odstotka. Cene nepremičnin so bile v letu 2016 za 6,9 odstotka višje kot leto prej, v letu 2017 za 9,9 odstotka višje, v letu 2018 za 8,3 odstotka višje kot leto poprej in v letu 2019 višje za 4,8 odstotka kot eno leto pred tem, navaja Statistični urad RS.

Statistični podatki kažejo, da se je v letu 2020 prodalo manj stanovanjskih nepremičnin kot v letu 2019. Skupno število prodaj stanovanjskih nepremičnin je v lanskem letu znašalo 11.612. To je kar 17 odstotkov manj kot leto poprej. V lanskem letu je skupna vrednost vseh prodanih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji znašala 1,2 milijarde evrov, kar je za 13 odstotkov manj kot v letu 2019. Predlani je skupna vsota namreč znašala 1,4 milijarde evrov, še navaja SURS.

Seveda je imela velik vpliv na trg z nepremičninami prav epidemija covida-19. Zaradi nastale situacije so se prodaje v spomladanskem času leta 2020 praktično skoraj ustavile, v jesenskem času pa je bilo sklepanje poslov z nepremičninami zgolj upočasnjeno. Največ stanovanjskih nepremičnin je bilo leta 2020 prodanih prav v zadnjem četrtletju. V tem obdobju je skupna vrednost vseh izvedenih prodaj znašala približno 23 milijonov evrov, poroča SURS.

37 odstotkov Evropejcev razmišlja o selitvi iz mesta na podeželje

Pandemija je drastično posegla tudi na trg dela. Številna podjetja so bila primorana zaradi sprejetih ukrepov organizirati delo na daljavo. Vse kaže na to, da bodo številna podjetja tudi po pandemiji obdržala tak način dela ali pa bodo zaposlenim ponudili hibridni model – kombinacijo dela od doma in v pisarni.

To je zelo vplivalo tudi na želje Evropejcev, kje si ustvariti bivališče v prihodnje. Če je prej večina želela živeti v mestu zaradi bližine delovnega mesta in krajše vožnje na delo, pri delu od doma to ne igra več pomembne vloge. Kar 37 odstotkov Evropejcev naj bi od lanskega marca razmišljalo o selitvi iz mesta na podeželje. Ta trend je še posebej izrazit v Avstriji, Italiji in na Finskem, navaja Remax.

Vse kaže na to, da po drugi strani trg z nadstandardnimi nepremičninami po celo Evropi ostaja stabilen. Tako naj bi ostalo tudi v prihodnje.
Vse kaže na to, da po drugi strani trg z nadstandardnimi nepremičninami po celo Evropi ostaja stabilen. Tako naj bi ostalo tudi v prihodnje.
Vir slike: Pixabay

Kar 35 odstotkov Evropejcev se zanima za nakup ali prodajo nepremičnin

Glede na izsledke raziskave, ki jo je izvedel Remax, sicer 43 odstotkov Evropejcev verjame, da bodo cene nepremičnin rastle še naprej, 32 odstotkov anketirancev meni, da bodo te ostale enake, 15 odstotkov pa, da bodo v prihodnje padle.

Raziskava podjetja Mary/blue kaže, da se je kar 35 odstotkov Evropejcev v času pandemije začelo zanimati za nakup ali prodajo nepremičnine. Ta delež je sicer v Turčiji in Španiji še precej višji – 60 in 56 odstotkov.

Kljub temu da se za nakup ali prodajo nepremičnin zanima precejšnji delež Evropejcev, pa ti končno odločitev glede tega odlagajo na čase, ko naj bi se stanje umirilo, torej po pandemiji. To se odraža v zmanjšani ponudbi na trgu.

Vse kaže na to, da po drugi strani trg z nadstandardnimi nepremičninami po celo Evropi ostaja stabilen. Tako naj bi ostalo tudi v prihodnje. Sicer pa je povpraševanje po nadstandardnih nepremičninah najbolj izrazito na Norveškem in Poljskem, je še zapisano v poročilu, ki ga je izdal Remax.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice