Skip to content

Signal – Aplikacija, ki jo priporoča celo Edward Snowden

Signal je aplikacija za pošiljanje sporočil, ki omogoča zasebnost in uporablja več varnostnih protokolov kot običajna besedilna sporočila SMS. Alternativne aplikacije za sporočanje so postale vse bolj priljubljene. WhatsApp že razmišlja o novi politiki zasebnosti, za katero uporabniki menijo, da bo lastniku Facebooku omogočila dostop do še več podatkov.

V enem izmed svojih značilno kratkih, sladkih in točnih tvitov je Elon Musk v začetku leta 2021 pozval svoje sledilce, naj preprosto uporabljajo Signal, šifrirano platformo za pošiljanje sporočil, ki so jo pohvalili, da je s svojim varnostnim protokolom naredila nekaj korakov več kot podobne storitve.

Preberite tudi:

Nevarnosti, ki jih prinaša uporaba mobilnih naprav, in kako se jim izogniti

Slovenija bo z ZDA podpisala izjavo o varnosti omrežij 5G

300 milijonov uporabnikov: Zoom hitro raste kljub varnostnim pomislekom

Odkar WhatsApp, še ena storitev šifriranega sporočanja, namerava uvesti novo politiko zasebnosti, za katero nekateri uporabniki menijo, da bo podatke posredovala matičnemu podjetju, Facebooku, se alternativna storitev, kot je Signal, zdi edina rešitev.

Signal je vse bolj priljubljen že od poletja 2020, saj so protestniki, ki podpirajo gibanje Black Lives Matter, aplikacijo uporabljali za komuniciranje, da so sporočila skrili pred policisti, ki bi lahko spremljali njihovo korespondenco in lokacijo.

Po poročanju časopisa The New York Times je aplikacija v prvem tednu junija 2020 zabeležila petkrat več prenosov v primerjavi s tednom pred policijskim umorom Georgea Floyda.

Aplikacija Signal.
Aplikacija Signal.
Vir slike: Imexc lusives Pixabay

Kaj je Signal?

Signal je aplikacija za sporočanje, tako kot WhatsApp ali iMessage ali Facebook Messenger, vendar pa je namenjena zasebnosti in varnosti, ne pa prikupnim nalepkam emoji. Pravzaprav so njegovi varnostni ukrepi tako dobri, da jih priporoča celo Edward Snowden – in prav on bi moral vedeti, katere aplikacije so najboljše za preprečevanje neželenega vohunjenja.

Signal je brezplačen za uporabo in na voljo v operacijskih sistemih Android in iOS. Poleg dodatnih varnostnih protokolov vključuje tudi vsa osnovna orodja za sporočanje, ki jih potrebujete, vključno s potrdili o prebranem sporočilu, podporo za čustvene simbole, skupinske klepete ter glasovne in videoklice.

Tako kot v WhatsAppu tudi Signal uporablja vašo mobilno številko, da vas prepozna med stiki, zato ni novih uporabniških imen ali gesel, ki bi si jih morali zapomniti. V Androidu lahko tudi Signal uporabite za pošiljanje običajnih sporočil SMS in MMS stikom, ki nimajo nameščene aplikacije, vendar ta sporočila ne bodo imela enake varnostne zaščite.

Zakaj uporabljati Signal?

V prvi vrsti je razlog, da uporabite Signal ta, da zaščiti vaše klepete. Vse, kar pošljete ali prejmete, je šifrirano, zato vsak, ki prestreže podatke, zelo težko ugotovi, kaj je rečeno, razen če je prejemnik.

Številna podjetja uporabljajo šifriranje, ki v bistvu premeša vsebino sporočila ali kakšen drug delček podatkov, zaradi česar je popolnoma neuporaben brez ključa za dešifriranje, ki lahko premeša žargon in obnovi izvirnik.

V tem okviru ima podjetje običajno kriptografski ključ za šifriranje, kar pomeni, da podatki niso resnično varni, če jih vlada ali heker dobi v roke. Šifriranje od začetka do konca pa pomeni le, da končen računalnik – tisti, ki prejema podatke – shrani šifrirni ključ. Teoretično bi lahko v računalnik te osebe še vedno vdrli in šifrirni ključ zasegli, vendar so možnosti za to res zmanjšane.

Celovito šifriranje aplikacije Signal poganja odprtokodni signalni protokol podjetja. To pomeni, da podjetje ne more brati vaših sporočil ali poslušati vaših klicev, prav tako ne more tega nihče drug. In ker Signal ne hrani nobenih uporabniških podatkov, jih vlade in druge agencije ne morejo zahtevati in podatki ne morejo uhajati.

Poleg tega je celotna koda odprtokodna, tako da lahko vsakdo pogleda, kako je aplikacija napisana. To ne pomeni, da lahko hekerji prekinejo šifriranje Signala (kar je skoraj nemogoče), ampak pomeni, da lahko varnostni strokovnjaki in uporabniki preverijo, ali Signal ohranja visoke standarde zasebnosti, za katere trdi, da jih drži. Skoraj vsak raziskovalec varnosti, ki si je ogledal Signal, je z vidika zasebnosti in varnosti navdušen, njegove osnovne tehnologije pa se zdaj uporabljajo tudi v številnih drugih aplikacijah.

Signal nudi zasebnost in varnost.
Signal nudi zasebnost in varnost.
Vir slike: Free Photos Pixabay

Kako uporabljati Signal?

Aplikacijo Signal ni težko uporabljati, namestitev pa je enaka kot pri mnogih drugih programih za sporočanje – vsa ta pametna varnostna tehnologija je skrita v ozadju. Ko aplikacijo namestite v telefon, boste morali vnesti in potrditi svojo telefonsko številko. V sistemu Android boste tudi vprašani, ali želite aplikacijo nastaviti kot privzeto za običajna besedilna sporočila.

Dotaknite se ikone pisala, da začnete pogovor ali izberete obstoječ pogovor, da ga nadaljujete. V oknu za pogovor se prikažejo ikone za pošiljanje sporočil, klicanje, pripenjanje datotek, skupno rabo fotografij in dodajanje glasovnih posnetkov, čeprav obstajajo majhne razlike med aplikacijama za Android in iOS.

Sporočila lahko nastavite tako, da samodejno izginejo glede na stik. Ne pozabite, da je mogoče pogovore še vedno zajemati prek posnetka zaslona, čeprav je tudi ta v različici Signal za Android blokiran.

Kot bonus imate zdaj možnost zameglitve fotografij neposredno v aplikaciji, tako da občutljivi podatki, kot so obrazi ljudi na protestu, ne bodo izpostavljeni. Preprosto odprite Signal, izberite pogovor ali stik, tapnite ikono »+« in izberite možnost Galerija. Izberite fotografijo, kliknite Nadaljuj in tapnite ikono zameglitve na vrhu strani. Izberite možnost zameglitve fotografij in tapnite »Potrdi«.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice