Skip to content

Slovenske jame, ki so znane po celem svetu

Na potovanju po Sloveniji vam zagotovo ne bo zmanjkalo prečudovitih krajev in znamenitosti. Slovenija je s svojo majhno obalo, očarljivimi mesti, divjo naravo in rustikalnim šarmom kraj, ki navdušuje z lepoto. Toda druga stran Slovenije je skrita pred dnevno svetlobo – prostrana podzemna mreža kraških jam, ki tečejo pod zemljo, je svetovno znana atrakcija. Z lastnim eteričnim ekosistemom in neverjetno topografijo, so slovenske jame nevidna stran Slovenije, ki je vredna ogleda.

Preberite tudi:

Pridi v gore: 30 vrhov za 30 let

Škocjanske jame

Reka Reka je tisočletja izrezovala Škocjanske jame, ki so uvrščene na seznam Unescove svetovne dediščine. Reka izvira izpod planote Snežnik, na svoji poti korodira kras, za seboj pa pušča ogromen kompleks jamskih sistemov, ki se na koncu izlivajo v Mrtvo jezero na koncu jame. Od ogromne komore Martel s čudovitimi stalagmiti in kapniki do Tominčeve jame, kjer je nekoč živela prazgodovinska skupnost, slovenske jame jemljejo dih. Prav soteska naredi izlet v Škocjanske jame resnično nepozabno doživetje, saj zagotovo ne boste pozabili sprehoda čez visok viseči most v podzemnem kanjonu.

Škocjanske jame so blizu Divače v jugozahodnem kotu Slovenije in so lahko dostopne. Če želite potovati z avtomobilom iz Kopra ali Ljubljane, preprosto sledite avtocesti A1 in zavijte na izvoz Divača ter pazite na znak za jame. V Divači je železniška postaja in od tam je slabe tri kilometre hoje, ali pa se lahko teh nekaj kilometrov brezplačno pripeljete z avtobusom, ki redno vozi med Divačo in jamami v mesecih, ko so ogledi odprti: od 1. maja do 31. oktobra. Obiskovalci lahko izbirajo med dvournim vodenjem po jamskem kompleksu ali se odpravijo po poti ob reki Reki. Ta ogled lahko opravite z vodnikom ali brez njega.

Postojnska jama

Med najbolj prepoznavne slovenske jame se vsekakor uvršča Postojnska jama z njenimi impresivnimi formacijami. Prav tako je to najdaljša slovenska jama, ki je še ena izmed najbolj znanih kraških jam na svetu.

Postojnska jama ima lastno železnico, ki je bila zgrajena pred več kot 140 leti. Ta obiskovalce popelje skozi labirint dramatičnih kraških hodnikov in komor, pri čemer opozarja na vse najpomembnejše značilnosti jame. Čakajo vas razgibani hodniki, polni stalagmitov in kapnikov, med najpomembnejšimi pa sta Gotska dvorana in Špageti. Najlepša atrakcija od vseh mora biti 16 metrov dolga skalnata formacija briljant, imenovana po belem sijaju in veličastnih razsežnostih.

Postojnska jama je dom dvoživke proteus, ki živi v jamskih vodah in je velika do 30 cm. To rožnato bitje čudnega videza je zaradi svoje barve dobilo vzdevek »človeška ribica«. Je sicer zaščitena vrsta, vendar imajo obiskovalci jame to srečo, da si jo ogledajo v Vivariju, kjer se lahko ustavijo in spoznajo raznoliko favno, ki naseljuje jame.

Do Postojnske jame je enostavno priti po avtocesti iz Ljubljane ali Kopra. Redni avtobusi do in iz Ljubljane, Kopra in Nove Gorice se ustavijo pri jami, obisk pa je možen tudi z vlakom. Obiskovalci imajo približno uro in pol dolg voden ogled, ki vključuje tudi vožnjo z vlakom.

Slovenske jame so svetovno znana atrakcija. Vir slike: Pixabay.
Slovenske jame so svetovno znana atrakcija.
Vir slike: Pixabay.

Jama Vilenica

Jama Vilenica je ena najstarejših razstavnih jam v Evropi in morda tudi na svetu. Jama, ki je odprta za obiskovalce od 1600-ih, daje občutek čarobne dežele, ko raziskujete njene strašljivo čudovite kaverne, po legendi pa jo naseljujejo vile. Sledite vijugastim hodnikom, okrašenim s kapljajočimi kraškimi tvorbami, dokler ne pridete do Drevoreda kapnikov in nato do Rdeče dvorane z velikanskimi zemeljskimi stalagmiti in kapniki. Toda Vilinska dvorana je tista, ki res ukrade predstavo: gre za velikansko galerijo s pogledom na jamo, napolnjeno z velikanskimi apnenčastimi tvorbami. Tukaj se boste počutili, kot da ste res v pravljični deželi.

Jama Vilenica je med 1. aprilom in 31. oktobrom odprta za obiskovalce vsako nedeljo in ob praznikih. Če pokličete vnaprej, se lahko dogovorite tudi za skupinsko turo izven tega časa. Voden ogled običajno traja približno eno uro. Vsako jesen se impresivna plesna dvorana Vilenice odpre za javnost, kjer se proslavi mednarodni literarni festival Vilenica.

Slovenske jame vam bodo vzele dih in ponudile razglede, ki jih še dolgo ne boste pozabili. Vir slike: Pixabay.
Slovenske jame vam bodo vzele dih in ponudile razglede, ki jih še dolgo ne boste pozabili.
Vir slike: Pixabay.

Jama Pekel

Jama Pekel je dobila svoje ime zaradi pare, ki se v njej dviguje v zimskih mesecih, toda ta slovenska jama omogoča bolj prijeten obisk, kot morda namiguje njeno ime. Jama Pekel je razdeljena na dva dela, vodni del spodaj in suhi del zgoraj, kjer živijo številne kraške tvorbe, ki spominjajo na živali in ljudi. Tu boste našli tudi najvišji podzemni slap v Sloveniji ob potoku Peklenščica, visok 21 metrov. Z mahom in lišaji obložene stene se bleščijo in se iskrijo zaradi mineralov, ki jih nosi Peklenščica. Jama je resnično čudovita, prav tako v njej živijo redki hrošči in številna druga bitja.

Jama Pekel se nahaja v osrčju Spodnje Savinjske doline, tik pred Šempetrom. Od Ljubljane je oddaljena približno 60 km, do nje pa je mogoče priti z avtomobilom po avtocesti A1 in E57. Prav tako ima Šempeter železniško postajo, avtobusi pa redno vozijo do mesta in nazaj. Jama je trenutno odprta od aprila naprej in za ogled je potrebna predhodna najava. Ob izhodu iz te slovenske jame se obiskovalci znajdejo v čudovitem naravnem parku Ložnica, ki je odličen za opazovanje različnih prostoživečih živali v neokrnjenem življenjskem okolju.

Nobeno potovanje po Sloveniji ni popolno brez obiska vsaj ene svetovno znane slovenske jame. Ne pozabite tudi na Predjamski grad in Križne jame. Pod zemljo vas čaka labirint kavern, napolnjen s kraškimi formacijami, ki jih še dolgo ne boste pozabili.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice