Skip to content

Kako se v vročini pripraviti na daljšo pot?

En vročinski val smo že preživeli in nahajamo se na začetku novega. Kdo ve, koliko nas jih še čaka do konca poletja. Z vročino prihaja tudi čas dopustov in potovanj, s tem pa tudi gneč na cestah ter na mejnih prehodih. Poleg tega so v vročih dneh pogoste tudi poletne nevihte z nalivi ali točo. Pomembno je, da se na pod odpravimo spočiti in naspani. Prav tako moramo poskrbeti, da bo pravilno pripravljeno in opremljeno tudi vozilo, s katerim potujemo. Na kaj vse moramo biti pozorni, da bomo na cilj prispeli varno?

Preberite tudi:

Ali veste, na kaj vse morate biti pozorni pri vožnji v dežju?

Pred daljšo potjo na pregled k mehaniku

Pred odhodom na daljšo pot je dobro preveriti, ali je vozilo tehnično brezhibno. Preventivni pregled v mehanični delavnici bo odvrnil skrb od nepričakovanih nevšečnosti na poti. V servisni delavnici naj preverijo filtre in klimo, stanje vaše akumulatorske baterije in zavor.

Prav tako je treba pregledati nivoje vseh tekočin v vozilu (tekočine za pranje stekel, hladilne tekočine, motornega olja in zavorne tekočine) in stanje gumic na brisalcih. Preverite tudi, ali delujejo vsa svetlobna oprema. Preverite tudi stanje pnevmatik – ali so vidni vizualni znaki obrabe? In ko se prepričate, da teh ni, preverite tudi tlak v pnevmatikah. Pri polno naloženem vozilu je treba povečati tlak v pnevmatikah, pri čemer vedno upoštevajte navodila proizvajalca.

Pred odhodom na daljšo pot je dobro preveriti, ali je vozilo tehnično brezhibno. Vir slike: Avp-rs.
Pred odhodom na daljšo pot je dobro preveriti, ali je vozilo tehnično brezhibno.
Vir slike: Avp-rs.

Preverite veljavnost dokumentov, pot in pogoje v državi, v katero vstopate

Pred odhodom (glede na zasedenost upravnih enot vsaj tri tedne prej, če je to le mogoče) preverite veljavnost osebnih dokumentov vseh, ki bodo potovali z vami. Nemalokrat se je zgodilo, da so nesrečniki šele na mejnem prehodu ugotovili, da jim je potekla osebna izkaznica. Preverite tudi, v kolikor tega ne veste na pamet, kdaj vam zapade veljavnost prometnega dovoljenja in vozniškega izpita. V vozilu imejte tudi evropsko poročilo o prometni nesreči. Pomembne predmete imejte v vozilu na dosegu roke.

V kolikor potujete v tuje države, se posebno v tem času splača preveriti, kakšni so pogoji prehajanja meja. V države EU lahko praviloma vstopate z EU digitalnim covidnim potrdilom, se pa v vsakem primeru splača preveriti tudi na spletnih straneh ministerstev za notranje zadeve ali na spletni strani veleposlaništva.  

Ažurne informacije o pogojih za vstop v Republiko Hrvaško v skladu z začasnimi omejitvami, ki veljajo zaradi nadzora širjenja bolezni covida-19, se nahajajo na spletni strani hrvaškega Ministrstva za notranje zadeve, https://mup.gov.hr/uzg-covid/hrvatski/286211.

Tudi v primeru, da uporabljate navigacijo, pot pred odhodom natančno preučite, seznanite se s predpisi, ki so veljavni v državi, v katero potujete (tudi tiste, povezane z omejitvami hitrosti) in preverite, ali so na poti predvidena cestna dela in zapore.

Pravilno zložite prtljago in preverite, da so vsi potniki pripeti

Namenite nekaj pozornosti tudi temu, da bo prtljaga varno naložena (tako v samem vozilu kot tudi pri uporabi strešnih in drugih prtljažnikov za prevoz prtljage, koles in podobno).  Večje in težje predmete vedno namestite na dno, za zadnjo klopjo, tako da se ne morejo premikati, manjše in lažje predmete pa nato razporedite na vrh in varno pritrdite, da med morebitnim sunkovitim zaviranjem ne bodo poleteli in poškodovali potnikov ali zmotili vaše koncentracije. Naložite jih tako, da boste še vedno imeli pregled skozi vsa okna in ogledala.

Strešnih prtljažnikov ne smete obremeniti nad obremenitvijo, ki jo je določil proizvajalec, saj lahko zmanjšajo stabilnost vozila. Prav tako poskrbite, da je prtljaga v strešnem kovčku dobro pritrjena in da se predmeti ne bodo premikali po njem. Ob prevozu kolesa na strešnem prtljažniku bodite pozorni pri uvozih pod nadstrešnice, v podzemne garaže ter druge pokrite objekte.

Poskrbite tudi, da s prtljago ne zablokirate dostopa do prve pomoči in varnostnega trikotnika!

Poskrbite, da bo vsa prtljaga varno odložena, preden se odpravite na pot. Vir slike: Avp-rs.
Poskrbite, da bo vsa prtljaga varno odložena, preden se odpravite na pot.
Vir slike: Avp-rs.

Ko ste prtljago varno pričvrstili, preverite tudi, ali so se vsi potniki pravilno pripeli. Varnostni pas mora potekati čez zgornji del pasu čez ramo (in ne čez vrat), spodnji del pa pod trebuhom čez boke. Sponka se mora v zaklepu pravilno zaskočiti, pas naj poteka čimbolj ob telesu in naj ne bo zavit.

Če z vami potujejo tudi hišni ljubljenčki, morate poskrbeti tudi za njihovo varnost. Najbolj varen prevoz psa je v t. i. »transportnem boksu«, ki mora biti ustrezno velik glede na velikost živali in ustrezno nameščen v prtljažnem prostoru (tako, da se ne premika). Če psa vozite v potniški kabini, naj sedi na zadnjem sedežu, kjer bo bolj varen. Pripnite ga z varnostnim pasom za pse, pričvrstite ga na pravilno nameščeno oprsnico. Ne pozabite vzeti s seboj dokumentov hišnega ljubljenčka in na postankih ga ne puščajte samega v vozilu.

Poskrbite za postanke, prigrizke in hidracijo

Na vsaki dve uri se je priporočljivo ustaviti, malo sprehoditi, si privoščiti malico. To bo poleg tega, da bo tako potovanje bolj prijetno za potnike, zmanjševalo tudi utrujenost voznika. Poleg dobrega spanca, sta namreč lakota in žeja pomembna dejavnika, ki vplivata na koncentracijo ter vozne sposobnosti. Ne pozabite vzeti s seboj dovolj pijače in jo imejte pri roki. Kaj lahko se namreč zgodi, da obtičite v kakem zastoju.

Ob postankih v zaklenjenem vozilu nikdar ne pustite nikogar! Še posebej pozorni bodite, da v vozilu ne puščate otrok. Če ostanejo v parkiranem avtomobilu, to vpliva na njihovo telesno temperaturo, tudi če pustite nekoliko odprta okna. Zelo hitro namreč lahko pride do vročinskega udara. V samo 10 minutah se temperatura v avtomobilu lahko dvigne za 20 °C, temperatura otrokovega telesa pa se dviguje 3 do 5-krat hitreje od temperature telesa odrasle osebe.

Ko se med vožnjo pojavijo znaki utrujenosti in zaspanosti, kot so zehanje, pogosto mežikanje, občutek potrebe počitka ali izgube pozornosti, se je potrebno v najkrajšem možnem času na varnem mestu ustaviti ter poskrbeti za ustrezno psihofizično stanje.

Še več napotkov je na voljo v brošuri Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa. Želimo vam varno potovanje in prijeten dopust.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice