Naprej na vsebino

Olimpijske igre v Tokiu in slovenski strelci

Danes, 23. julija 2021 so se ob 13.00 po slovenskem času otvorile 23. poletne olimpijske igre v Tokiu. Prvi slovenski nastop na Japonskem je bil že ob 6.00 in sicer lokostrelstvo – tarča, ukrivljen lok. Žiga Ravnikar je torej že začel s tekmovanjem. Vse prenose iz letošnjih poletnih olimpijskih iger bo prenašal drugi program RTV Sloveniji.

Preberite tudi:

Teakwondo na olimpijskih igrah

V golfu bo Slovenijo na olimpijskih igrah zastopala Pia Babnik

Olimpijske igre so pred vrati, prav tako nastop naših košarkarjev

Nastope slovenskih strelcev boste lahko spremljali:

 • 24. julij 2021 ob 1.30: zračna puška – 10m, ženske, Živa Dvoršak,
 • 24. julij 2021 ob 7.45: zračna puška – 10m, ženske, finale, Živa Dvoršak,
 • 31. julij 2021 ob 5.00: puška – 50m, trojni položaj, ženske, Živa Dvoršak,
 • 31. julij 2021 ob 9.00: puška – 50m, trojni položaj, ženske, finale, Živa Dvoršak,
 • 23. julij 2021 ob 6.00: lokostrelstvo – tarča, ukrivljen lok, moški, Žiga Ravnikar,
 • 27. julij 2021 ob 2.30: lokostrelstvo – tarča, ukrivljen lok, moški, Žiga Ravnikar,
 • 28. julij 2021 ob 2.30: lokostrelstvo – tarča, ukrivljen lok, moški, Žiga Ravnikar,
 • 29. julij 2021 ob 2.30: lokostrelstvo – tarča, ukrivljen lok, moški, Žiga Ravnikar,
 • 31. julij 2021 ob 2.30: lokostrelstvo – tarča, ukrivljen lok, moški, osmina finala, Žiga Ravnikar,
 • 31. julij 2021 ob 7.45_ lokostrelstvo – tarča, ukrivljen lok, moški, četrtfinale, polfinale, finale, Žiga Ravnikar.

Tekmovanja v streljanju

Discipline streljanja na teh olimpijskih igrah so v ženski, moški in mešani konkurenci.

Ženske: zračna puška 10m stoje, malokalibrska puška 50 m trije položaji. Ter moški: zračna puška 10 m stoje, malokalibrska puška 50 m trije položaji in mešan tim zračna puška stoje 10 m.

V vsaki skupini tekmuje 180 strelk in 180 strelcev.

Poleg tega so na sporedu še streljanja z zračno in hitrostrelno pištolo za ženske, moške in mešane ekipe. Streljanje s šibrenico ravno tako poteka v petih disciplinah streljanja na glinaste golobe.

Streljanje za moške je bilo že na prvih olimpijskih igrah leta 1896, medtem ko so ženske prvič tekmovale leta 1986.

Slovenci so na OI nastopali samo v preciznem streljanju s puško. V teh disciplinah je tekmoval Rajmond Debevec. Nanizal je kar nekaj uspehov:

 • leta 2000 je v Sydneyu pristreljal zlato medaljo,
 • leta 2008 v Pekingu bronasto medaljo in
 • leta 2012 v Londonu bronasto medaljo.

Poleg preciznega streljanja so še: trap in skeet (streljanje na glinaste golobe), IPSC (pištola, polavtomatska puška in šibrenica), IDPA (obrambno streljanje). Nekatere še nikoli niso bile na olimpijskih igrah. Največ zlatih medalj na olimpijskih igrah so do sedaj osvojile ZDA, Kitajska in Rusija.

Slovenci so na OI nastopali samo v preciznem streljanju s puško. V teh disciplinah je tekmoval Rajmond Debevec.
Slovenci so na OI nastopali samo v preciznem streljanju s puško. V teh disciplinah je tekmoval Rajmond Debevec.
Vir slike: Siol

Tekmovanja v lokostrelstvu

Na letošnjih olimpijskih igrah v lokostrelstvu tekmuje 64 tekmovalcev in tekmovalk. V tej disciplin je najtežje doseči kvalifikacije. Kvalifikacije za lokostrelstvo se praviloma dosegajo na svetovnih prvenstvih, ki so običajno leto dni pred olimpijskimi igrami.

Lokostrelstvo je na olimpijskih igrah 13 krat s 83 državami. Prvič je bilo na sporedu leta 1900 v Parizu. Discipline so se precej menjavale, od leta 1988 so na sporedu ekipni boji, od leta 1992 pa se tekmuje po sistemu dvojic – dva tekmovalca tekmujeta med seboj in boljši napreduje.

Največ zlatih medalj so na olimpijskih lokostrelskih tekmovanjih do sedaj pobrali Južni Korejci, sledijo jim Američani in Belgijci. Slovenci še nismo osvojili medalje.

Lokostrelstvo pozna več vrst lokov: ukrivljeni lok (olimpijski lok), dolgi lok, sestavljeni lok, instinktivni lok, goli lok, če se ne šteje samostrelov, ki jih tudi veliko.

Tekmovanja so razdeljena na dvoranska in zunanja. Na olimpijskih igrah gre za streljanje v tarčo na razdalji 70 m, s 46 puščicami dvakrat.

Obstaja še Fit krog, kjer se strelja na razdaljah 30, 70 in 90 metrov s 36 puščicami. Na daljših razdaljah je tarča malo večja, za ženske so te daljše razdalje malo krajše. Ta disciplina je na evropskih in svetovnih tekmovanjih.

Rekreativni lokostrelci streljajo na krajših razdaljah s 30 puščicami – 900 krogov, poljsko tekmovanje je po razgibanemu terenu, 3D krog so tarče v obliki živali, obstaja tudi streljanje na čim daljšo razdaljo, gozdni krog na tarče slik živali, kombinacija lokostrelstva in teka ter biatlonska različica te kombinacije.

Živa Dvoršak, ki na olimpijskih igrah v Tokiu nastopa v dveh disciplinah z zračno in malokalibrsko puško, je stara 30 let.
Živa Dvoršak, ki na olimpijskih igrah v Tokiu nastopa v dveh disciplinah z zračno in malokalibrsko puško, je stara 30 let.
Vir slike: Siol

Predstavitev strelke Žive Dvoršak

Živa Dvoršak, ki na olimpijskih igrah v Tokiu nastopa v dveh disciplinah z zračno in malokalibrsko puško, je stara 30 let. Rojena je bila v Ljubljani, kjer se je že zgodaj začela posvečati streljanju z zračno puško. Na olimpijskih igrah je že nastopala leta 2012 v Londonu, kjer je z zračno puško na 10 m osvojila 11. mesto, z malokalibrsko puško na 50 m, v trojnem položaju pa 36. mesto. Ta rezultat je za strelko njene starosti bil izjemen.

Štiri leta kasneje je nastopila na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru, kjer je s zračno puško bila na 17. mestu.

Njen največji uspeh na mednarodnih tekmovanjih je bronasta medalja z evropskega tekmovanja v streljanju z zračno puško v Odenseju na Danskem leta 2013.

Diplomirala je na ljubljanski Fakulteti za matematiko in fiziko iz finančne matematike. Obiskovala je Univerzo Vzhodna Virginija v Morgantown-u.

Žiga Ravnikar - lokostrelec, je iz Kamnika. Star samo 21 let. Tekmuje z lokom, ki je dolg 78,7 cm in ima potezno silo 44 Lbs oziroma 20kg. Trenutno je na svetovni lestvici na 79. mestu.
Žiga Ravnikar – lokostrelec, je iz Kamnika. Star samo 21 let. Tekmuje z lokom, ki je dolg 78,7 cm in ima potezno silo 44 Lbs oziroma 20kg. Trenutno je na svetovni lestvici na 79. mestu.
Vir slike: Siol

Predstavitev lokostrelca Žiga Ravnikarja

Žiga Ravnikar – lokostrelec, je iz Kamnika. Star samo 21 let. Tekmuje z lokom, ki je dolg 78,7 cm in ima potezno silo 44 Lbs oziroma 20kg. Trenutno je na svetovni lestvici na 79. mestu.

Na teh olimpijskih igrah bo nastopil v disciplini lokostrelstvo v tarčo z ukrivljenim lokom. Kvoto za olimpijske igre je dosegel na letošnjem izboru v Analayi v Turčiji. Tja so odpotovale tri lokostrelke – Ana Umer (LK Ankaran), Špela Ferš (LK Maribor), Urška Čavič (LK Pardoks) ter trije lokostrelci Den Habjan, Gašper Štrajh in Žiga Ravnikar (vsi LK Kamnik).

Do sedaj je dosegel kar nekaj zelo vidnih rezultatov: leta 2016 in 2019 zlato na timskem nastopu mladih v Evropi in 4. oziroma 3. mesto med posamezniki. Kar nekaj medalj je dosegel tudi na svetovnih in evropskih tekmovanjih v lokostrelstvu po razgibanem terenu in v dvoranah.

Med Slovenci poleg ljubezni velja: »Kdor ne skače, ni Slovenc!« Če bo kakšna medalja na teh olimpijskih igrah 2021 naša, potem lahko skačemo do stropa.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice