Skip to content

Pogačar nam že prikolesaril bron, kdo se še bo boril za odličja

Če smo že sanjali in upali, pa je redko kdo upal na glas reči, da bomo že po prvih tekmovanjih dobili prvo olimpijsko odličje. In smo, za to je poskrbel kdo drug kot zlati na Tour de France, Tadej Pogačar.

Preberite tudi:

Kdo so mladi slovenski plavalci, ki nas bodo zastopali v Tokiu?

V golfu bo Slovenijo na olimpijskih igrah zastopala Pia Babnik

Olimpijske igre so pred vrati, prav tako nastop naših košarkarjev

Na prvem slovenskem nastopu moškega kolesarstva ob 4.00 – cestno kolesarstvo, cestna dirka je Tadej Pogačar prikolesaril bron. Ob tem so mu pomagali Jan Polanc, Jan Tratnik in Primož Roglič.

Eugenia Bujak je Poljakinja rojena v Litvi leta 1989. Po razočaranju nad neudeležbo na Olimpijskih igrah v Rio leta 2016, je leta 2018 zamenjala poljsko reprezentanco za slovensko.
Eugenia Bujak je Poljakinja rojena v Litvi leta 1989. Po razočaranju nad neudeležbo na Olimpijskih igrah v Rio leta 2016, je leta 2018 zamenjala poljsko reprezentanco za slovensko.
Vir slike: RTV SLO

A tekmovanje še ni končano, tekme kolesarjev si boste lahko še na RTV Slovenija ogledali:

  • 25. julij 2021 ob 6.00: cestno kolesarstvo, cestna dirka, ženske – Eugenia Bujak,
  • 27. julij 2021 ob 8.00: gorsko kolesarstvo, kros, ženske – Tanja Žakelj in
  • 28. julij 2021 ob 7.00: cestno kolesarstvo, kronometer, moški – Primož Roglič.

Tekmovanja v kolesarstvu

Kolesarske discipline na teh olimpijskih igrah so kolesarske cestne dirke, ki se razdelijo v cestne dirke in kronometer, sprint, gorsko kolesarstvo, BMX ter BMX prosti slog.

Cestna dirka ima skupinski start z več sto udeleženci. V njej nastopajo skupine, ker en sam kolesar nima nobene možnosti za zmago. Ko sodelavci pričakovanega prvaka držijo v zavetrju mu s tem prihranijo do štirideset odstotkov energije. Ta vrsta kolesarskih tekmovanj je zelo naporna saj moški kolesarijo okoli šest ur s povprečno hitrostjo več kot 30 km/h in ženske pa štiri ure s podobno hitrostjo.

Druga vrsta cestnih dirk je dirka na čas – kronometer. Kolesarji startajo posamezno, imajo čimbolj aerodinamična kolesa s tratlonskimi krmili. Vedno uporabljajo aerodinamično čelado, da čimbolj zmanjšajo upor zraka.

Jan Polanc je bil rojen leta 1992 v Kranju. Svojo kolesarsko pot je začel v kolesarskem klubu Radenske leta 2011.
Jan Polanc je bil rojen leta 1992 v Kranju. Svojo kolesarsko pot je začel v kolesarskem klubu Radenske leta 2011.
Vir slike: RTV SLO

Sprint je tekma nekaj kolesarjev, ki tekmujejo na velodromu s hitrostmi do 70 km/h. Vozijo eden zraven drugega in uporabljajo natančno taktiko.

Njihova kolesa so polna, brez zavor, s samo eno prestava in z nizkim prestavnim razmerjem za to, da lahko hitro pospešujejo.

Gorsko kolesarstvo poteka po zelo razgibanem terenu in traja od 1.20 do 1.40. Nekaj kolesarjev ima skupinski start in taktika je ponovno zelo pomembna. Oddaljevanje v začetku je ključni element za zmago. Na sedežu sedijo tudi med vzponi in so dvignjeni samo kratek čas za premagovanje gričev. Tudi spust po gričih in skalah je zelo zahteven. Kolo gorskih kolesarjev je posebno láhko, okoli enega kilograma, ima diamantni okvir in posebno dobro vzmetenje.

BMX je nova panoga kolesarjenja. Dolžina proge za moške in ženske je štiristo metrov, tekma traja okoli 40 sekund. Tekmovalce na startu zadržujejo z vrati, gre za skupinski start parih kolesarjev. Hitrosti so ponovno zelo visoke do 65 km/h, kolesarji vozijo zelo blizu eden drugemu, zato so padci pogosti. To kolesarstvo spominja na smučarski kros in je podobno posebno pomembno obdržati stik s tlemi za večjo hitrost. Kolo je majhno, z majhnimi kolesi.

BMX prosi slog je nova disciplina na teh olimpijskih igrah. Triki na kolesih tako za moške kot ženske se zdijo na meji mogočega. Osnova vsem vragolijam je zajčji skok – samo na zadnjem kolesu izvedena akrobacija. Elemente tega prostega sloga in celoten nastop ocenjuje pet sodnikov in je ta disciplina v tem delu podobna gimnastiki. Kolo je podobno kolesu v BMX disciplini.

Jan Tratnik je bil rojen leta 1990 v Ljubljani. Kolesarstvo je njegov poklic in njegov hobi. Ima odlično predstavitev kolesarstva na svoji spletni strani.
Jan Tratnik je bil rojen leta 1990 v Ljubljani. Kolesarstvo je njegov poklic in njegov hobi. Ima odlično predstavitev kolesarstva na svoji spletni strani. Vir slike: RTV SLO

Predstavitev slovenskih kolesark in kolesarjev

Eugenia Bujak je Poljakinja rojena v Litvi leta 1989. Po razočaranju nad neudeležbo na Olimpijskih igrah v Rio leta 2016, je leta 2018 zamenjala poljsko reprezentanco za slovensko. Po bivanju v Škofljici se je med covid krizo vrnila na Poljsko, kjer je delala magisterij.

Pravi, da je v Sloveniji imela boljše pogoje za trening, vendar je pozornost poljskih medijev do ženskega kolesarstva boljša kot je to na primer v Sloveniji. V Sloveniji se lepo počuti, nadaljuje kolesarstvo kljub poškodbam kolena in sodeluje tudi z italijanskimi kolesarkami.

Leta 2013 je tekmovala na svetovnem prvenstvu v Firencah in nekaj zadnjih let je slovenska prvakinja, tako na cestnih dirkah, kot na kronometru. Trenutno sodeluje v mešani slovensko italijanski ekipi.

Jan Polanc je bil rojen leta 1992 v Kranju. Svojo kolesarsko pot je začel v kolesarskem klubu Radenske leta 2011. Čez dve leti je zamenjal klub in šel v italijanski Lampe-Merida. Bil je že drugi na dirki po Sloveniji in na Giro d’Italija dosegel etapno zmago za Slovenijo. V Italiji je dosegel kar nekaj etapnih zmag nekaj od teh v Furlaniji Julijski krajini.

Danes je član ekipe UAE-Team Emirates, kjer tekmuje skupaj s Tadejem Pogačarjem in mu na tekmah veliko pomaga.

Jan Tratnik je bil rojen leta 1990 v Ljubljani. Kolesarstvo je njegov poklic in njegov hobi. Ima odlično predstavitev kolesarstva na svoji spletni strani. Je specialist za kronometer in spada v tej disciplini med deset najboljših tekmovalcev na svetu. V zadnjih letih ima ogromno prvih mest na etapnih dirkah, posebej seveda v vožnji na kronometer. Sedaj je član USI WorldTeam Bahrain Victorius in v tem svojem timu vodja enodnevnih klasik.

Primož Roglič je bil rojen leta 1989 v Trbovljah. Na vrhu svetovne lestvice UCI je bil 75 tednov.
Primož Roglič je bil rojen leta 1989 v Trbovljah. Na vrhu svetovne lestvice UCI je bil 75 tednov.
Vir slike: RTV SLO

Primož Roglič je bil rojen leta 1989 v Trbovljah. Na vrhu svetovne lestvice UCI je bil 75 tednov. Seznamu njegovih uvrstitev med prve tri na etapnih dirkah ni konca. Velikokrat je zmagal na turih. Letos pa je francoski tur končal zaradi padec. Je poklicni kolesar, ki trenutno tekmuje za kolesarski klub UCI WorldTeam Jumbo-Visma.

Končal je študij na Fakulteti za organizacijske vede v Mariboru. Njegova najljubša barva je vsekakor rumena.

Tadej Pogačar je bil rojen leta 1998 na Klancu pri Komendi in je najmlajši kolesar v slovenski ekipi na olimpijskih igrah v Tokiu. Verjetno je tudi najboljši mladi kolesar na svetu. Trenutno je član UAE-Team Emirates, kjer si pomagata skupaj z Janom Polancem. Zaporedni zmagi na dveh zadnjih tekmah Tour de France sami po sebi govorita o sposobnostih tega našega kolesarja. Da ostalih zmag in uvrstitev niti ne omenjamo.

Tadej Pogačar je bil rojen leta 1998 na Klancu pri Komendi in je najmlajši kolesar v slovenski ekipi na olimpijskih igrah v Tokiu.
Tadej Pogačar je bil rojen leta 1998 na Klancu pri Komendi in je najmlajši kolesar v slovenski ekipi na olimpijskih igrah v Tokiu.
Vir slike: RTV SLO

Vendar ima vsaka medalja dve plati. Verjetno si nihče ne predstavlja naporov, ki jih morajo kolesarji in drugi športniki prestati, da se lahko udeležijo olimpijskih iger. Pri tem jim je letos temeljito ponagajal covid 19, ki ne izbira med najboljšimi in malo manj uspešnimi športniki.

Tanja Žakelj je bila rojena leta 1988 v Kranju. Je večkratna svetovna, evropska in državna zmagovalka v gorskem kolesarstvu. Na olimpijskih igrah ni imela sreče in je njena najboljša uvrstitev deseto mesto na igrah leta 2012 v Londonu. Je po čudnem naključju v senci rezultatov naših moških kolesarjev, saj o zahtevnosti gorskega kolesarjenja nihče ne dvomi, ali vsaj ne bi smel dvomiti. Je članica domače kolesarske ekipe Unior Tools Team.

Vsem slovenskim kolesarkam in kolesarjem želimo veliko uspeha na letošnjih olimpijskih igrah. Imajo veliko možnosti za še kakšno kolajno. Olimpijski rek »Važno je sodelovati, ne zmagati« velja za vse slovenske in za vse športnike na svetu.

Tanja Žakelj je bila rojena leta 1988 v Kranju. Je večkratna svetovna, evropska in državna zmagovalka v gorskem kolesarstvu.
Tanja Žakelj je bila rojena leta 1988 v Kranju. Je večkratna svetovna, evropska in državna zmagovalka v gorskem kolesarstvu.
Vir slike: RTV SLO
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice