Skip to content

V športnem plezanju bomo krojili vrh

Janja Garnbret in Mia Krampl imata edinstveno priložnost v svoji karieri, da lahko sodelujeta na olimpijskih igrah – v Tokiu je namreč športno plezanje prvič v zgodovini iger vključeno med olimpijske športe. In že takoj prvo leto je naša plezalka Janja Garnbret tista, ki bo krojila vrh tega športa, saj je prva favoritinja za zmago in zlato kolajno.

Preberite tudi:

Olimpijske igre Tokio in slovenski judoisti

Teakwondo na olimpijskih igrah

Slovenski jadralci na olimpijskih igrah

O tem pričajo njeni neverjetni dosežki, ki so za njenih 21 let fenomenalni, saj je dosegla v tem športu že praktično vse. Mia Krampl je prav tako vzhajajoča zvezda z lepimi dosežki v športnem plezanju. Nastopili bosta 4. avgusta ob 10. uri in 6. avgusta ob 10.30 – obakrat v kombinaciji. Njunih nastopov res ne gre zamuditi!

Janja Garnbret zelo rada pleza tudi v naravnih stenah.
Janja Garnbret zelo rada pleza tudi v naravnih stenah.
Vir slike: planetmountin.com

Slovenci imamo plezanje v genih   

Slovenci imamo gorništvo in plezanje v stenah v svojih genih, ker se iz generacije v generacijo porajajo izjemni alpinisti, gorniki, plezalci in zadnjih 20 let še športni plezalci. Športno plezanje se je razvilo iz prostega plezanja v stenah in se je začelo v Ameriki, hitro pa se je preneslo v Evropo. To je mlad šport, prvo svetovno prvenstvo v športnem plezanju je bilo leta 1991.  

Slovenci smo se navdušili nad športnim plezanjem, ki je sprva potekalo v naravnih stenah, balvanih – tako tudi naše prvo državno prvenstvo v Ospu leta 1988, počasi pa so se vse bolj razraščale umetne stene za športno plezanje in privabljale vse več mladih športnih plezalcev. Tudi v svetu se je privrženost temu športu vse bolj stopnjevala in se vedno hitreje širi.

Razvoj in napredek športnega plezanja od teh začetkov do danes sta ogromna. Pri nas je prve večje uspehe v športnem plezanju dosegala Martina Čufar pod vodstvom alpinistične legende Tomom Česnom, za njo pa so se hitro nizali novi uspešni športni plezalci, pred Janjo Garnbret in Mio Krampl nas je s svojimi uspehi navduševala Mina Markovič, ki je bila nekaj časa njuna sotekmovalka.

Kdo sta Janja Garnbret in Mia Krampl?

Janja Garnbret je svetovna prvakinja v vseh treh disciplinah športnega plezanja.
Janja Garnbret je svetovna prvakinja v vseh treh disciplinah športnega plezanja.
Vir slike: Wikipedia

Janja Garnbret je Korošica, rojena 12. 3. 1999 v Šmartnem pri Slovenj Gradcu. Plezalne stene so jo že kmalu privabile, plezati je začeli s šestimi leti – in od takrat se je njena pot neverjetno strmo vzpenjala. Komaj 17-letna je osvojila prvo mesto na svetovnem prvenstvu v Parizu v težavnostnem plezanju, isto leto (leta 2016) je zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala v Šjanmenu na Kitajskem, pred dvema letoma, leta 2019, pa je na svetovnem prvenstvu na Japonskem kot prva športna plezalka v zgodovini osvojila tri naslove in je tako postala svetovna prvakinja v balvanskem in težavnostnem plezanju ter v kombinaciji. Japonska je bila že torej enkrat njen srečni kraj, naj bo tako tudi tokrat!

Mia Krampl je svetovna podprvakinja v težavnostnem plezanju.
Mia Krampl je svetovna podprvakinja v težavnostnem plezanju.
Vir slike: Siol

Mia Krampl prihaja iz Gorenjske, z Golnika, kjer se je rodila 21. 7. 2000. Tudi Mii napovedujejo na teh olimpijskih igrah zelo visoko uvrstitev, ker ima za sabo izvrstne rezultate. Tako je bila leta 2019 na svetovnem prvenstvu na Japonskem v težavnostnem plezanju druga, tik za Janjo, in v svetovnem pokalu je že zasedla 3. mesto. Za svoje dosežke je bila nagrajena z Bloudkovo plaketo.

V katerih kategorijah nastopajo športni plezalci in kaj je kombinacija

V športnem plezanju so tri tekmovalne discipline:

  • težavnostno plezanje – pomembna je preplezana višina, pri tem je pomembna vzdržljivost in taktika tekmovalca;
  • balvansko plezanje – tekmovalec mora preplezati čim več balvanov, za kar je potrebna fizična moč, tehnika, koordinacija, gibljivost;
  • hitrostno plezanje – pri tem merijo čas, porabljen za plezanje smeri.

Na olimpijskih igrah bodo tekmovali v kombinaciji teh treh disciplin, kar pomeni, da bodo uspešni tisti, ki dosegajo vrhunske rezultate tako v težavnostnem plezanju kot v balvanskem in hitrostnem plezanju. Naša Janja blesti v vseh treh disciplinah, Mia v težavnostnem plezanju, a hitro dohaja najboljše tudi v drugih dveh disciplinah. Naj se vama olimpijske sanje izpolnijo, zaslužita si!

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice