Skip to content

Kam so vsi natakarji šli?

»Delam tudi po štirinajst ur na dan, ker je pomoč v strežbi praktično nemogoče dobiti. Študentje nočejo, tisti, ki so v gostinstvu delali prej, so ugotovili, da lahko drugje enostavneje zaslužijo več, tistim, ki so na zavodu, pa se v službo očitno ne mudi,« nam je zaupala utrujena natakarica srednjih let v znanem celjskem lokalu. In njena zgodba ni osamljena.

Natakar je trenutno med najbolj iskanimi kadri. Lani je Urad za statistiko dela (BLS) iz Združenih držav na podlagi zbranih podatkov pripravil seznam poklicev, po katerih naj bi v prihodnje na globalni ravni v največji meri narastlo povpraševanje. Na seznamu so se znašli razvijalci programske opreme, strokovnjaki za podporo uporabnikom računalnikov, medicinske sestre, vodje gradbišč, finančni menedžerji, mehaniki in električarji. Vsi ti poklici, razen medicinskih sester, so na tak ali drugačen način povezani z naraščajočim trendom digitalizacije. Ne glede na te trende, smo še vedno radi dobro postreženi – v resničnem svetu.

Natakarji so bili že v preteklosti najbolj iskani kader, a zdi se, da je epidemija covida-19 to še poslabšala. V preteklem letu, ko je bilo zaprtih večina lokalov in restavracij, nihče ni pomislil, da se je ves ta kader moral zaposliti nekje drugje. Ne glede na državne podpore so mnogi gostinci zaposlene dali na borzo dela, kjer pa vsaj tisti, ki so dejansko želeli delati, niso prav dolgo ostali.

Natakarje iščejo praktično po vsej Sloveniji

Na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje je trenutno na voljo 122 prostih delovnih mest za natakarje in kuharje. Nivo zahtevane izobrazbe je v razponu od osnovnošolske do srednje poklicne. Na portalu Moje delo je za področje dela gostinstvo, turizem, potovanje na voljo 151 delovnih mest, dodatni iskalni parameter natakar da 31 zadetkov. Na spletni strani Careerjet je za natakarje za področje celotne Slovenije navedenih 135 prostih delovnih mest. In podobne rezultate prikaže brskanje po skoraj da vsakem portalu, na katerem so navedena prosta delovna mesta.

Podobna zgodba se ponovi na spletnih straneh posameznih lokalov ali na njihovih Facebook profilih. »Iščemo pomoč v strežbi,« je postal stavek tega poletja.

Plačilo natakarjev ni stimulativno

Živimo v svetu, kjer se z dobro voljo in lepim nasmehom ne da plačati kile kruha ali položnice za elektriko. Zato na prvem mestu, čeprav vzdušje na delovnem mestu ni zanemarljiv faktor, delamo za denar. Kakšne so torej plače tega tako iskanega kadra?

Minimalna urna postavka za delo študenta v strežbi trenutno znaša 6,30 evrov, pri čemer mora plačnik odšteti 8,89 evrov (z obračunanim davkom na dodano vrednost), študent pa na koncu prejme 5,32 evrov na uro, torej 59,86 % končnega zneska računa.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je povprečna bruto plača za maj 2021 znašala 2.007,80 evrov, kar je 1.290,97 evrov neto. Povprečna bruto plača za delo v gostinstvu je pri tem znašala 1273,68 evrov, kar je 859 evrov neto. Poudarek: povprečna. Če je leta 2019 vsak sedmi natakar zaslužil minimalno plačo, se stanje do danes ni nič poboljšalo, kvečjemu se je poslabšalo.

Ponekod si gostinci poskušajo pomagati z delovno silo iz tujine. A zakonodaja je glede tega dokaj zapletena, poleg tega pa v gostilni radi slišimo domačo govorico in nas tuja zmoti bolj kot kjerkoli drugje.

Seveda vedno obstaja tudi možnost napitnine v kolikor so gostje dobre volje, kar je pa vedno bolj redko.

Pogosto nam je kot gostom v lokalu težko počakati, da natakar pristopi do naše mize. A poleg tega, da nas postreže ima še veliko drugih delovnih nalog. Za povrh pa mora biti še ves čas prijazen. Vir slike: Svet24.
Pogosto nam je kot gostom v lokalu težko počakati, da natakar pristopi do naše mize. A poleg tega, da nas postreže, ima še veliko drugih delovnih nalog. Za povrh pa mora biti še ves čas prijazen.
Vir slike: Svet24.

Gostje z natakarji pogosto ravnajo kot svinja z mehom

Če se že plače natakarjev v preteklih letih niso izboljšale, smo gostje na drugi strani verjetno prej bolj kot manj zahtevni. Ne bi čakali, ne bi kazali PCT potrdil, nekateri celo stegujejo roke in ženske natakarice opolzko ogovarjajo. Poleg tega nam je pogosto vse predrago, za kar spet poslušajo natakarji, čeprav še zdaleč niso oni tisti, ki postavljajo cene jedi in pijače. Glede na plače, ki jih imajo, si nekateri v lokalu, kjer so zaposleni, večerje niti sami ne bi mogli privoščiti.

Natakarji imajo poleg tega, da nas postrežejo, veliko drugih delovnih nalog. Od odnašanja smeti, do izstavljanja računov. Delajo tudi med vikendi in prazniki, takrat, ko se mi z družinami in prijatelji odpravimo na izlet in si privoščimo kaj za pojest in za popit. Trgovkam smo nedelje prizanesli, natakarjem tega ne moremo zagotoviti.

Dolgotrajno delo na nogah se pozna na telesu. Bolečine v hrbtenici in kolenih pa je pogosto zanemarljiva v primerjavi s trpečo psiho, ki je posledica zahtevnih in neprijetnih gostov. In nenazadnje morajo biti prijazni tudi do nesramnih gostov, ker gost ima zmeraj prav, mar ne? V kolikor nam kaj ne paše bomo hitro izkoristili priložnost, da zablestimo na spletnih omrežjih in skritiziramo vse od velikosti porcije, do počasnosti natakarja, do višine računa.

In po vse tem, ali se je čuditi temu, da si je marsikdo, ki je pred epidemijo covida-19 delal v gostinstvu, premislil in se za noben denar več ne bo vrnil? Nenazadnje lahko, predvsem moški, v gradbeništvu ali avtoprevozništvu zasluži tudi do tri krat več, brez da bi ga zvečer bolela glava od premagovanja samega sebe, da ne zabrusi kakšne nazaj nesramnemu gostu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice