Skip to content

Tim Žnidaršič Svenšek, slovenski paraplavalec, ki bo plaval na paralimpijskih igrah

Slovenija na letošnje 16. paraolimpijske igre, ki bodo potekale v Tokiu med 24. avgustom in 5. septembrom, pošilja sedem paraolimpijskih športnikov. Med njimi je tudi paraplavalec Tim Žnidaršič Svešek, ki se bo pri svojih sedemnajstih letih prvič udeležil tako velikega tekmovanja.

Preberite tudi:

Henrik Plank – paraatlet, ki nas bo zastopal na paraolimpijskih igrah

Paraplavanje je priljubljen paraolimpijski šport, v katerega se lahko vključijo vsi tipi invalidnih športnikov. Plavalci plavajo v disciplinah prosto, hrbtno, prsno, delfin in mešano. Po skupinah so razdeljeni glede na njihovo funkcijsko sposobnost za nastop v vsaki disciplini. Paraplavanje vodi Mednarodni paraolimpijski komite.

Glede na vrsto invalidnosti so plavalci razdeljeni v deset funkcijskih skupin, tri skupine slepih in slabovidnih ter eno skupino plavalcev z motnjami intelekta.

Tim Žnidaršič Svenšek prihaja iz Starega trga pri Ložu in je član slovenske paraplavnalne reprezentance. Kljub prirojeni anomaliji rok, s katero se rodijo zelo redki posamezniki, je splaval že pri petih letih. Svoje prvo paraplavalno tekmovanje je odplaval leta 2017 pri le trinajstih letih. Po uspešni predstavitvi športa invalidov ga je Paraolimpijski komite povabil na trening plavanja.

Tim Žnidaršič Svenšek je že po prvih šestih mesecih treningov nastopil na državnem prvenstvu in postal državni prvak. Vir slike: Zsis.si.
Tim Žnidaršič Svenšek je že po prvih šestih mesecih treningov nastopil na državnem prvenstvu in postal državni prvak.
Vir slike: Zsis.si.

Trenerja Tima Žnidaršiča Svenška sta Jana Čander in Emil Tahirović. Tim Žnidaršič Svenšek je že po prvih šestih mesecih treningov nastopil na državnem prvenstvu in postal državni prvak. Paraplavalec plava samo z nogami in spada v paraplavalno kategorijo S6, v kateri so plavalci različnih stopenj invalidnosti, a enakih sposobnosti. Plava na 100 in 50 metrov hrbtno in delfin.

Mladi plavalec pravi, da plavanje odlično vpliva na njegovo zdravje, in da je njegov življenjski cilj, da se z njim ukvarja do konca življenja. Preden je pričel s plavanjem, se je ukvarjal z nogometom, a je zaradi poškodbe kolena moral odnehati.

Tim Žnidaršič Svenšek s številnimi aktivnostmi vsakodnevno dokazuje, da se tudi z anomalijo rok da živeti normalno in polno življenje. Vir slike: Onaplus.delo.si.
Tim Žnidaršič Svenšek s številnimi aktivnostmi vsakodnevno dokazuje, da se tudi z anomalijo rok da živeti normalno in polno življenje.
Vir slike: Onaplus.delo.si.

Tim Žnidaršič Svenšek je sicer dijak srednje tehniške šole v Ljubljani, kjer se izobražuje za programerja. Šolske obveznosti in plavalne treninge efektivno usklajuje, čeprav je to zagotovo naporno.

Sicer zase pravi, da živi povsem normalno življenje in da se je svoje prirojene anomalije rok dobro privadil, da lahko vse počne sam. Pri tem mu je pomagala Američanka Rhea Siliva Smith, ki ima enako diagnozo. Timu in njegovim staršem je razložila, da se tudi z anomalijo rok da živeti normalno in polno življenje.

Žnidaršič Svenšek se bo za kolajno potegoval v ponedeljek, 30. avgusta, (50 m delfin, kategorija S6) in v sredo, 1. septembra, (100 m prsno, kategorija S6).

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice