Naprej na vsebino

Na paraolimpijskih igrah v Tokiu nas bosta zastopala dva odlična strelca

Le še nekaj dni nas loči do paraolimpijskih iger v Tokiu. Paraolimpijci so Sloveniji pridobili že 49 medalj, 14 zlatih, 15 srebrnih in 20 bronastih. Pohvalijo pa se lahko še s postavljenim svetovnim in paraolimpijskim rekordom. Prvo medaljo pod zastavo Slovenije je priboril Franjo Izlakar na igrah v Barceloni. Najprej je bil zlat v suvanju krogle, potem pa še pri metu diska. S kroglo je tedaj postavil svetovni, z diskom pa paralimpijski rekord.

Preberite tudi:

Tim Žnidaršič Svenšek, slovenski paraplavalec, ki bo plaval na paralimpijskih igrah

Luka Trtnik – namiznotenisač, ki bo nastopil v Tokiu

Henrik Plank – paraatlet, ki nas bo zastopal na paraolimpijskih igrah

Posebna kategorija paraolimpijskih iger je streljanje z zračnim in malokalibrskim orožjem, ki je izjemen preizkus športnikove koordinacije, natančnosti, ravnotežja in psihološke trdnosti.

Parastrelstvo je najuspešnejši slovenski paraolimpijski šport, ki se lahko pohvali z največjim številom kolajn z velikih tekmovanj.

Streljanje z zračnim in malokalibrskim orožjem

Streljanje je uradna tekmovalna disciplina evropskih in svetovnih prvenstev ter paraolimpijskih iger. Paraolimpijski šport je od iger v Torontu leta 1976.

Parastrelci in parastrelke so razdeljeni v dve kategoriji, glede na vrsto invalidnosti in stopnjo gibalne oviranosti.

Paraplegiki v skupini SH1 ne uporabljajo naslona za puško in z zračnim orožjem simulirajo streljanje v dveh položajih – stoje in leže. Z malokalibrskim orožjem pa ima skupina SH1 trojni položaj, leže stoje in kleče.

Skupina SH2 uporablja stojalo za podporo puške in simulira streljanje v dveh disciplinah – zračna puška stoje in leže. To je skupina, ki ne more samostojno držati puške – tetraplegija. Parastrelci v kategoriji SH2 streljajo le s puško.

Obstaja 17 tekmovalnih disciplin, od tega je 12 olimpijskih. Parastrelci nastopajo tako v posamični kot ekipni konkurenci treh parastrelcev. Na tekmovanjih najprej potekajo kvalifikacije iz katerih se najboljših osem parastrelcev uvrsti v finale.

Oddaljenost tarče je 10, 25 ali 50 metrov, odvisno od discipline. Pri streljanju z zračno puško je središče tarče veliko le 0,5 milimetra kar od športnika zahteva izjemno natančnost. »Čisti zadetek« v sredino tarče prinese 10.9 krogov.

Šport upravlja Mednarodni paraolimpijski komite (IPC), koordinira pa Svetovni strelni tehnični odbor za streljanje po spremenjenih pravilih Mednarodne strelske športne zveze (ISSF). Ta pravila upoštevajo razlike med streljanjem za delovno sposobne in streljanjem za invalide.

Novembra 2016 je IPC spremenilo uradno ime športa v »streljanje para šport« in preimenovalo koordinacijski odbor iz »Tehnični odbor strelnega športa IPC«.

Pinter je parastrelec z zračno puško stoje in leže R1 in R3.
Pinter je parastrelec z zračno puško stoje in leže R1 in R3.
Vir slike; Žurnal

Franc Pinter Ančo

Na praolimpijskih igrav v Tokiu nas bosta letos zastopala Franc Pinter Ančo in Franček Gorazd Tiršek Nani.

Franc Pinter Ančo (SH1) je član DP Podravja in je najboljši strelec med paraplegiki. Nastopil je kar na sedmih paraolimpijskih igrah in osvojil kvoto za nastop tudi na osmih. Vrhunske rezultate je osvajal na vseh največjih strelskih tekmovanjih.

Je nosilec treh srebrnih paraolimpijskih medalj, ki jih je osvojil na paraolimpijskih igrah v Atlanti (1996), Sydneyu (2000) in Atenah (2004). V Pekingu (2008) je osvojil bronasto medaljo.

V svoji paradni disciplini – zračna puška stoje je v Kyungnamu v Koreji leta 2002 osvojil naslov svetovnega prvaka, na Danskem (leta 2001) in Poljskem (leta 2005) pa tudi naslov evropskega prvaka.

Našteto so zgolj največji uspehi, ki jih je Pinter dosegel v svoji bogati športni karieri. Za svoje vrhunske dosežke je bil med športniki invalidi sedemkrat izbran za Športnika leta.

Pinter je parastrelec z zračno puško stoje in leže R1 in R3.

Življenje je nepredvidljivo in Pinterju se je obrnilo na glavo leta 1977, ko je postal paraplegik. A to mu ni vzelo pozitivnega pogleda na svet, kar ga odraža še danes. Ko mu gre vse narobe, najde nekaj dobrega in gre dalje. Tako je tudi leta 1977, slabe štiri mesece po nesreči že bil na atletskem tekmovanju. Šport pa je postal del njegovega življenja.

Leta 1986 je na malih paraolimpijskih igrah osvojil 3. mesto, to pa ga je potegnilo v strelstvo. Trenerka ga opisuje kot zelo predanega športnika, ki točno ve kaj hoče, zaradi tega tudi niza uspeh za uspehom.

Njegov vzornik je Rajmond Debevc, njegova strast pa igranje lota, za kar ima skrbno izbrane številke. Naj mu bo sreča naklonjena v Tokiu, če jo pa kaj ostane še za loto, pa tudi prav.

Tiršek je bil kar devetkrat izbran za Športnika leta med športniki invalidi.
Tiršek je bil kar devetkrat izbran za Športnika leta med športniki invalidi.
Vir slike: Siol

Franček Gorazd Tiršek

Franček Gorazd Tiršek – Nani (SH2) je član DP jugozahodne Štajerske in naš drugi vrhunski strelec. Že na začetku strelske kariere je dosegal odlične rezultate, nato pa je strelsko formo samo še stopnjeval.

V svetovnem pokalu v turški Antalyi (2012) je v disciplini zračna puška leže zadel 600 krogov od 600 možnih, s tem, da je zadel vseh 60 notranjih desetk. V zelo napetem finalu je zablestel in s fantastičnim finalom 106,8 krogov postavil nov svetovni rekord – 706,8 krogov. Gre za najvišji rezultat v strelstvu na svetu, saj ga ni dosegel še nihče v nobeni kategoriji v strelstvu invalidov in neinvalidov.

Podobno mojstrstvo je pokazal nekaj mesecev kasneje, ko je imel hude zaplete z orožjem. Puška mu je zatajila prav v njegovi paradni disciplini in s pričakovano medaljo ni bilo nič. Nastopil je še v skupini stoje in s sposojeno oz. na novo sestavljeno puško po dramatičnem finalnem nastopu Sloveniji pristreljal srebrno medaljo.

Ponovno se je izkazal z zadnjim dodatnim strelom, ko je zadel 10,8 kroga, njegov tekmec pa 10,3. To je bila tudi edina slovenska medalja na teh paraolimpijskih igrah.

Tiršek je bil kar devetkrat izbran za Športnika leta med športniki invalidi.

Še pred nesrečo leta 2003 je bil šport del njegovega življenja. Igral je nogomet, dober pa je bil tudi v lokostrelstvu. Po prometni nesreči je postal teraplegik in si na rehabilitaciji v Soči zadal le en cilj – oditi domov peš, kar mu je uspelo.

Narava ga pomirja, mu daje zagon in motivacijo, da na svet gleda s pozitivnim pogledom. Meni, da v življenju govorijo le dejanja in da je treba za uspeh trdno garati. Ravno zaradi tega, ker se zaveda koliko časa in energije je potrebne za uspeh je tako uspešen športnik.

Držimo pesti, da bosta tako Ančo kot Nani v zbirko paraolimpijskih medalj dodala še kakšno iz Tokia.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice