Naprej na vsebino

Delta se širi hitreje in veliko prej kot ostale različice

Delta različica postaja nočna mora vseh zdravnikov in strokovnjakov. Poleg tega, da ima sama različica kar nekaj specifik, se je sedaj pokazalo, da tudi pri okužbi odstopa od svojih predhodnic. Če je za ostale različice covida-19 veljalo, da se kužnost pojavi slab dan pred prvimi simptomi, pa pri delti kužnost nastopi že veliko pred pojavom prvih simptomov. Zaradi tega je bistveno bolj nevarna. Ob tem je treba poudariti, da v to niso vštete asimptomatske oblike.

Mogoče vas bo zanimalo:

Dvakrat cepljen, a vseeno okužen! Kako je to mogoče?

Zakaj je Delta Plus različica tako nevarna

Ugotovili so, da so ljudje v povprečju imeli simptome 5,8 dni po okužbi z delto in 1,8 dni po tem, ko so bili dejansko pozitivni na virus.
Ugotovili so, da so ljudje v povprečju imeli simptome 5,8 dni po okužbi z delto in 1,8 dni po tem, ko so bili dejansko pozitivni na virus.
Vir slike: Andolu Agency

Analiza izbruha v Guangdongu na Kitajskem

Pred dnevi je bila objavljena analiza izbruha na Kitajskem, kjer so analizirali 101 osebo v Guangdongu, ki so bile okužene z delto med majem in junijem letos. Analizirali so tudi tesne stike okuženih. Ugotovili so, da so ljudje v povprečju imeli simptome 5,8 dni po okužbi z delto in 1,8 dni po tem, ko so bili dejansko pozitivni na virus. Kar pomeni, da je razlika skoraj dva dni medtem, ko je posameznik že izločal virus in tem, da so se pokazali kakršne koli znake covida-19.

Prejšnje študije so pokazale, da je posameznik, okuženi s SARS-CoV-2, pred pojavom delte v povprečju potrebovali 6,3 dni, da so razvili prvi simptome, in 5,5 dni, da so bili pozitivni na virus, kar je pomenilo, da je bil posameznik 0,8 dni prej že kužen.

Raziskovalci so prav tako ugotovili, da imajo tisti, ki so okuženi z delto, višjo koncentracijo virusnih delcev ali virusno obremenitev v telesu kot ljudje, okuženi s prvotno različico SARS-CoV-2.

Delta različica se torej pojavlja hitreje in v bistveno večjih količinah. Posledično se je 74 % okužb z delto zgodilo v predsimptomatski fazi – večji delež kot pri prejšnjih variantah. Ta visoka stopnja »pomaga« razložiti, kako je tej varianti uspelo prehiteti druge variante in zakaj je postal prevladujoči sev po vsem svetu.

Raziskovalci so izračunali tudi osnovno reprodukcijsko število delte ali R – povprečno število ljudi, ki jih okuženi okuži. Ocenili so, da ima delta R 6,4, kar je veliko več kot bil R ocenjeno za prvotno različico SARS-CoV-2. R prvotnega virusa je bil 2 do 4. Torej se delta »premika« hitreje, hkrati pa je še veliko bolj prenosljiva.

74 % okužb z delto se zgodili v predsimptomatski fazi - večji delež kot pri prejšnjih variantah.
74 % okužb z delto se zgodili v predsimptomatski fazi – večji delež kot pri prejšnjih variantah.
Vir slike: AARP

Cepljeni in okuženi z delto

Nihče ne zanika, da cepljenje ni 100 %, a so ravno te iste raziskave pokazale, da se je z delto okužil majhen odstotek cepljenih z dvema odmerkoma, a so le-ti imeli bistveno manjšo količino virusa, kot necepljeni. Posledično je bil sam potek bolezni milejši.

Cepljeni posamezniki imajo tudi kar 65 % manj možnosti, da se bodo okužili nekoga drugega kot necepljeni. To zmanjšanje pa je zelo pomembno, saj se na ta način R Delte zmanjšuje in se virus zamejuje.

Dokaj jasno je, da ne glede na različico je cepljenje edini način, da se virus zameji do te mere, da bomo lahko govorili o »gripici«.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice