Naprej na vsebino

Leto 1991 na Slovenskem v knjigah

Se spomnite, kaj smo Slovenci brali in pisali leta 1991? Osvežite si spomin in najdite ideje za nostalgično branje, ki vas bo spomnilo na upanja polno obdobje začetka slovenske države.

Slovenska književnost se je po vojnem obdobju hitro razvijala in preživela več faz, ki so bile povezane s potekom evropske zgodovine. Obdobje po letu 1975 sicer povezujemo s postmodernizmom, ki ohranja mnoge modernistične značilnosti, a si izposoja motive, teme in oblike iz literarne tradicije ter jih sklada v nove, estetsko bolj zanimive podobe.

Preberite tudi:

Kaj so ponujala fimska platna leta 1991

Kako je bilo pa s potresi leta 1991?

Leta 1991 smo navijali za…

V postmodernistični liriki, kakršna je bila značilna tudi za poosamosvojitveno obdobje, so se pojavljale modernizirane ljudske, mitične in dekadenčne tradicije. V pripovedništvu so nastajale sklenjene oblike romana ter novele s sodobnimi tematikami, dramatiki pa so se vračali k tradicionalnim snovem.

Najbolj znani Predstavniki širšega postmodernističnega obdobja so Svetlana Makarovič, Milan Jesih, Boris A. Novak, Drago Jančar, Dušan Jovanovič, Rudi Šeligo in drugi.

Nagrajenci 1991

Leto 1991 je za slovensko književnost pomembno iz mnogih razlogov. Na primer, od tega leta dalje se podeljuje Delova nagrada Kresnik, nagrada za najboljši slovenski roman preteklega leta. Prvega Kresnika je leta 1991 prejel Lojze Kovačič za roman Kristalni čas, ki je izšel pri založbi DZS. Se ga spomnite? Gre za Kovačičev avtobiografski roman, ki ga je pisatelj imenoval tudi »dokument o duši«, v njem pa se ukvarja s temami, kot so bolezen, smrt, človeška duša, Bog, spominjanje na otroštvo, ljubezen ter smisel življenja.

Lojze Kovačič je leta 1991 prejel prvega Kresnika za roman Kristalni čas.
Lojze Kovačič je leta 1991 prejel prvega Kresnika za roman Kristalni čas.
Vir slike: old.delo.si

Grumovo nagrado za najboljše slovensko dramsko besedilo je leta 1991 prejel Milan Jesih za dramo En sam dotik, Levstikovo nagrado za dosežke na področju otroške in mladinske književnosti pa so dobili Lojze Krakar za knjigo Prišel je lev, Aleksander Konjajev za poljudnoznanstveno delo Nejc in drobnoživke ter Dašan Muc za ilustracije v knjigi Tadeusza Konwickega Kronika ljubezenskih pripetljajev. Jenkovo nagrado za poezijo je dobil Milan Jesih za pesniško zbirko Soneti.

Druge pomembne knjige, ki so izšle leta 1991

Znani slovenski avtor Feri Lainšček je leta 1991 napisal sloviti družbeni roman Namesto koga roža cveti. Roman, ki je doživel ponatise, govori o življenju, mladosti in odraščanju dveh romov, Halgata in Pištija, skozi njuna lika prikaže željo po preseganju etnične identitete in se sprašuje, ali je to v družbi, ki človeka sodi po njegovem poreklu, sploh mogoče. Dogajanje je postavljeno v čas socialistične Jugoslavije.

Namesto koga roža cveti, znameniti roman Ferija Lainščka, je izšel v letu slovenske osamosvojitve.
Namesto koga roža cveti, znameniti roman Ferija Lainščka, je izšel v letu slovenske osamosvojitve.
Vir slike: goodreads.com

Zbirko pravljic o slovenskih palčkih Dober dan, palčki, je leta 1991 objavil avtor Ivan Sivec. Slikanica za otroke ima vzgojni namen in v njej prevladuje tradicionalni slog pisanja. Druga pomembna knjiga za otroke, ki je izšla tega leta, je Koroške ljudske pravljice in pripovedke, zbirka slovenskih ljudskih pravljic, ki jih je zbral Vinko Möderndorfer, ilustrirala pa Jelka Reichman.

Koroške ljudske pravljice in pripovedke. Se jih spomnite.
Koroške ljudske pravljice in pripovedke. Se jih spomnite.
Vir slike: sl.wikipedia.org

Dim Zupan je objavil svojo prvo knjigo, Trije dnevi Drekca Pekca in Pukca smukca, ki govori o dogodivščinah naslovnih junakov. Jurij Jamnik je napisal humoristično povest Pasje življenje, ki govori o življenju psa in njegovi družbi.

Tega leta je izšel tudi pomemben družbeni roman Iva Zormana Donáta, ki je poskus poročila o tem, kaj se je dogajalo ljudem iz različnih družbenih slojev v povojnih časih razpadanja raznih družbenih institucij in o tem, kako je nova družbena resničnost posegla v življenja različnih ljudi.

Morda se spomnite tudi povesti Sezidala si bova hišico, delo prekmurskega pisatelja Ferda Godine, ki je bila izdana v zbirki z istim naslovom, ali drame Maščevanje je grenko, ki jo je leta 1991 napisal Žarko Petan.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice