Naprej na vsebino

Boris Pahor postal častni član Društva poslancev 90

Tržaški pisatelj in veliki slovenski domoljub Boris Pahor se je rodil leta 1913 v Trstu živeči slovenski družini. V prvi svetovni vojni je sodeloval s slovenskimi antifašističnimi intelektualci in tigrovci. Sedemindvajset let star je bil vpoklican v italijansko vojsko. Služil je tudi v Libiji, kasneje pa je bil kot vojaški prevajalec premeščen v taborišče za ujete častnike jugoslovanske vojske pri Gardskem jezeru.

Po kapitulaciji Italije se je leta 1943 vrnil v Trst in se pridružil osvobodilni fronti. V začetku leta 1944 so ga ujeli domobranci in ga predali nemškim oblastem. Sledilo je več kot leto dni prisilnega bivanja v več različnih koncentracijskih taboriščih. Ne glede na vse življenjske preizkušnje se Boris Pahor ni nikoli vdal in je ostal vzor neomajne borbe za slovenstvo in tudi borbe proti vsem totalitarizmom. Večkrat je poudaril, da se o diktaturah moramo pogovarjati, čeprav smo se jih rešili. Držo zavednega Slovenca je izpričal v mnogih literarnih delih. Večkrat je poudaril tudi, da je nacionalna zavest nujna za preživetje Slovencev ter človeka in človeštva v svetu.

Vedno je iskal načine za ohranjanje miru med narodi. »Slovenija mora nujno najti enotnost, saj na takšen način ne bo preživela,« je večkrat poudaril.

Njegovo delo ni ostalo neopaženo. V preteklem letu je ob stoletnici požiga Narodnega doma prejel slovensko in italijansko državno odlikovanje.

Pretekli teden je izvršilni odbor Društva poslancev 90 sprejel sklep, da se tržaškemu pisatelju Borisu Pahorju podeli status častnega člana Društva poslancev 90 (DP90) in Priznanje za zgled zvestobe slovenstvu in za prizadevanje za mir. Priznanje in spominsko značko častnega člana je Borisu Pahorju ob koncu tedna v njegovem domu nad Trstom predal predsednik Društva poslancev 90 Marjan Podobnik.

»Boris Pahor, ki je avgusta praznoval 108. rojstni dan, se je kljub častitljivim letom v pogovoru spomnil najpomembnejših dogodkov iz svojega dolgega in plodnega življenja. Z jasnimi besedami je predstavil tudi svoj pogled na aktualne razmere v Italiji, Sloveniji in Evropi, pri čemer je izpostavil nujnost pozornega spremljanja in odgovornega političnega delovanja, da se nam ne bi še kdaj ponovili fašizem, nacizem ali komunizem, katerih delovanje je Boris Pahor trdo občutil tudi na lastni koži. Predsedniku DP90 Marjanu Podobniku se je zahvalil za podeljeno priznanje in dolgoletno sodelovanje in pomoč.  

Predsednik DP90 pa se je g. Pahorju zahvalil za čudovit zgled, ki ga daje mladim in vsem, ki se zavedajo pomena graditve dobrih medčloveških odnosov in delovanja za mir med narodi,« so ob tej priložnosti v Društvu poslancev 90 zapisali v sporočilu za javnost.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice