Skip to content

Zakaj Apple plačuje milijonske kazni in odškodnine?

Apple je že skoraj štiri leta, odkar je leta 2017 priznal, da je namerno upočasnjeval delovanje telefonov iPhone, tarča tožb in glob v Združenih državah Amerike in po Evropi.

Tudi Slovenija je postala del te zgodbe, saj je organizacija Kolektiv 99 v sodelovanju z odvetniško družbo Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji o.p., d.o.o. zoper korporacijo Apple vložila kolektivno tožbo pri Okrožnem sodišču v Ljubljani.

Že kar nekaj časa nazaj so se pojavila ugibanja, da proizvajalci pametnih telefonov namerno upočasnjujejo njihovo delovanje skozi čas z namenom, da bi uporabniki kupili novo napravo. Gotovo ste že kje slišali, da je boljše, če aparata ne posodabljate, saj naj bi prav preko posodobitev proizvajalci telefon upočasnili.

Uporabniki starejši telefonov, ki jih poganja operacijski sistem Android, so na počasnejše delovanje najverjetneje že navajeni, saj je to pravzaprav normalno in pričakovano. Res je, da so krive posodobitve, ampak zgolj do te mere, da novejše različice operacijskega sistema in aplikacij enostavno potrebujejo močnejše komponente, ki pa jih dobimo v novejših napravah.

Pri Androidu je težava tudi ta, da deluje na veliko različnih znamkah telefonov, pri čemer niso vse naprave enako prilagojene na nove različice Androida, ki pridejo s posodobitvami.

Vrnimo se k Apple telefonom. Apple je leta 2017 priznal, da namerno upočasnjuje delovanje naprav skozi čas, ampak ne zato, da bi se kupci odločili za nakup novih.

Apple namerno upočasnjuje delovanje telefonov zaradi litijskih baterij, ki sčasoma zastarajo. Vir slike: Splet.
Apple namerno upočasnjuje delovanje telefonov zaradi litijskih baterij, ki sčasoma zastarajo.
Vir slike: Splet.

Povedali so, da to počnejo zaradi litijskih baterij, ki skozi čas »zastarajo« in ne prinašajo več toliko energije, kot na začetku. Zaradi tega bi se lahko iPhone nenadoma izključil, da bi zavaroval in ohranil strojno opremo oziroma komponente.

Tako je Apple na modele iPhone 6, iPhone 6s in iPhone SE ter kasneje še na serijo iPhone 7 namestil posodobitev, ki je prilagodila delovanje baterije in samega telefona ter preprečila nenadne izklope.

To je potrdil uporabnik spletnega portala Reddit, ko je objavil meritve, ki so dokazovale, da se je delovanje njegovega telefona skozi čas znatno upočasnjevalo, ko pa je bila baterija zamenjana z novo, so se meritve delovanja ponovno vrnile blizu hitrosti, ki bi jo dosegala nova naprava.

Tožba v imenu slovenskih potrošnikov

Kot že omenjeno, je Kolektiv 99 8. oktobra letos v imenu oškodovanih slovenskih potrošnikov vložil kolektivno odškodninsko tožbo zoper Apple.

V tožbi je vključena tudi zahteva po plačilu zamudnih obresti od datuma 28. 12. 2017 do plačila. Za uporabnike naprav iPhone 6 in 6 Plus zahtevajo 104,30 evrov (z obrestmi na dan vložitve tožbe 135,82 evrov), za uporabnike iPhone 6s in 6s Plus 164,53 evrov (z obrestmi 214,25 evrov), za uporabnike iPhone SE 127,40 evrov (z obrestmi 165,91 evrov) in za uporabnike iPhone 7 in 7 plus pa 181,89 evrov (z obrestmi 236,87 evrov).

Obrazec za evidentiranje lahko izpolnite tukaj, dokazati pa boste morali tudi, da ste telefonu kupili pred 2. 12. 2017.

Slika1

Skupna vrednost tožbe znaša torej 21.144.793,00 evrov, na ta znesek pa se vsak dan do plačila prištejejo tudi obresti, ki so na dan vložitve tožbe znašale 6.390.914,07 evrov. Končni znesek je torej 27.535.617,07 evrov

Obljube, tožbe in kazni po svetu

Vemo, kako hitri so lahko pravni sistemi držav, ampak v zadnjih štirih letih je vendarle bilo sproženih kar nekaj tožb in kazni.

Že leta 2017 se je v Združenih državah Amerike začela kolektivna tožba v okviru družbe Angeion Group LLC, ki je od Appla zahtevala plačilo odškodnine potrošnikom v višini od 310 do 500 milijonov ameriških dolarjev. Vsem lastnikom iPhone modelov 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus in SE, ki so napravo kupili pred 21. decembrom 2017 in so se vključili v tožbo, so obljubili plačilo 25 dolarjev na napravo. Lani pa je Apple pristal na plačilo in odprla se je prijavnica za zahtevo odškodnine.

Leta 2018 je Italijanska agencija za varstvo konkurence AGCM tako Applu kot Samsungu naložila kazen – prvemu 10 milijonov, drugemu pa 5 milijonov evrov. Razlogi so bili podobni, torej da proizvajalca telefonov potrošnikov nista obvestila o slabih straneh namestitve posodobitev.

Stavba italijanske agencije za varstvo konkurence AGCM. Vir slike: agcm.it.
Stavba italijanske agencije za varstvo konkurence AGCM.
Vir slike: agcm.it.

Francoski nadzornik konkurence in goljufij DGCCRF je lani Applu naložil 25 milijonov evrov kazni, ker lastniki njihovih telefonov »niso bili obveščeni, da lahko namestitev iOS posodobitev (10.2.1 in 11.2) upočasni njihove naprave«. Apple se je strinjal s plačilom kazni, v dogovoru pa je bila tudi zahteva, da na njihovi francoski spletni strani objavijo sporočila, kjer bo vse to razloženo.

Podobna poročila prihajajo tudi iz Španije, Belgije in nekaterih drugih držav.

Kaj je Apple ukrenil v povezavi s to zadevo? Leta 2017 so obljubili znižano ceno menjave stare baterije v vseh napravah, ki so vključene v tožbe. Cena je bila znižana iz 79 dolarjev na 29 dolarjev vse do konca decembra 2018.

Ali Apple še vedno upočasnjuje stare telefone? Da. Od leta 2017 je Apple znižal hitrost delovanja na skoraj vseh modelih do zdaj. Razlika je samo v temu, da vam operacijski sistem predloži jasno opozorilo, ko se vključi upravljanje zmogljivosti delovanja naprave. »Učinek znižanja zmogljivosti naprav je pri novih modelih manj opazen zaradi naprednejših strojnih komponent in programiranja programske opreme,« je še izjavil Apple.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice