Skip to content

Vse, kar morate vedeti o novi osebni izkaznici

Že marca 2021 smo poročali, da bomo po več kot dvajsetih letih (osebna izkaznica se na nespremenjenih obrazcih izdaja že od leta 1998) v Sloveniji uvedli nove osebne izkaznice z nekaj inovacijami, ki bodo med drugim vsebovale tudi elektronsko identifikacijo. Poleg tega pa bo novo osebno izkaznico moč uporabiti tudi pri uveljavljanju zdravstvenih storitev. Osebna izkaznica, ki bo biometrična, bo torej več kot le klasičen identifikacijski dokument, ki smo jih bili do sedaj navajeni, in bo delovala kot tri v enem.

Niso pa biometrični dokumenti noben bav bav in jih tudi že dobro poznamo, saj se v Sloveniji od leta 2006 že izdajajo biometrične potne liste.

Odvzem prstih odtisov za biometrični osebni dokument. Vir slike: Dreamstime.
Odvzem prstih odtisov za biometrični osebni dokument.
Vir slike: Dreamstime.

Podlaga za spremembe sta Zakon o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja (ZEISZ), ki je stopil v veljavo avgusta 2021, in novela Zakona o osebni izkaznici (ZOIzk), ki naj bi se začela uporabljati januarja 2022, a je minister Hojs včeraj pojasnil, da bodo na vladi sprejeli novelacijo Zakona o osebnih izkaznicah v delu, ki se nanaša na začetek izdelave: »Ta je predviden za 3. januar 2022, prestavljen bo za približno dva meseca na konec marca 2022,« je dejal.

Okvirni sporazum za biometrične osebne izkaznice je, čipov ni

S pristojnih ministrstev so včeraj sporočili, da so minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za javno upravo Boštjan Koritnik in izvršni direktor družbe Cetis mag. Roman Žnidarič podpisali okvirni sporazum o oblikovanju, izdelavi in personalizaciji osebnih izkaznic.

Pojasnili so tudi, da se bodo prve biometrične izkaznice začele izdajati predvidoma konec marca 2022. Prvotno je bilo planirano, da bi se nove osebne izkaznice začele izdajati že januarja, a bo datum zamaknjen zaradi pomanjkanja čipov na globalni ravni.

Kot je povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs, bo biometrična osebna izkaznica imela »kodo QR, v kateri bodo vpisani ime, priimek in naslov, kar bo v veliki meri poenostavilo identifikacijo, na primer v hotelu, pri podatkih, če boste delali prek spleta. Z novo osebno izkaznico pa želimo zagotoviti večjo varnost«.

Nova osebna izkaznica je korak k sodobnim digitaliziranim storitvam

Kot že omenjeno, bo osebna izkaznica odslej služila tudi kot zdravstvena kartica, seveda pa boste še naprej lahko uporabljali tudi zdravstveno kartico, ki je sedaj v veljavi. Državljani, starejše od 12 let, bodo ob novi osebni izkaznici prejeli tudi elektronsko identiteto, ki bo omogočala elektronsko poslovanje ali z drugimi besedami: osebna izkaznica bo služila tudi kot kvalificirano digitalno potrdilo.

Bo pa tudi to, tako kot uporaba biometrične osebne izkaznice pri uveljavljanju zdravstvenih storitev, opcijsko. Sami se boste lahko odločili, če elektronsko identiteto aktivirate ali ne.

Osebna izkaznica se bo uporabljala za identifikacijo v fizičnem svetu in na spletu. Vir slike: Monitor.
Osebna izkaznica se bo uporabljala za identifikacijo v fizičnem svetu in na spletu.
Vir slike: Monitor.

Katere podatke bo vsebovala nova osebna izkaznica?

Poleg podatkov, ki jih osebne izkaznice vsebujejo sedaj, bo vsebovala tudi dva biometrična podatka in sicer podobo obraza in dva prstna odtisa, ki bodo zapisani na čipu.

Biometrične osebne izkaznice bodo poleg običajnih grafičnih elementov v zgornjem levem kotu vsebovale še dvočrkovno kodo države izdajateljice, natisnjeno v negativu v modrem pravokotniku in obkroženo z dvanajstimi rumenimi zvezdami (enako kot vozniška dovoljenja).

Nova osebna izkaznica bo vsebovala biometrične podatke in sicer: podobo obraza in dva prstna odtisa. Vir slike: Ministrstvo za notranje zadeve.
Nova osebna izkaznica bo vsebovala biometrične podatke in sicer: podobo obraza in dva prstna odtisa.
Vir slike: Ministrstvo za notranje zadeve.

Veljavnost in cena osebnih izkaznic

Osebnih izkaznic vam ni treba menjati za nove, v kolikor stare še veljajo. Če pa želite novo, jo lahko dobite, preden vam stara poteče.

V kolikor vam je stara osebna izkaznica potekla kadarkoli od 29. marca lani in je še niste nadomestili z novo, ali vam bo potekla do konca tega leta, vam z menjavo (v kolikor ne potujete v tujino in podatki, ki so na osebni navedeni, še veljajo) ni treba hiteti. Vlada je namreč z interventnim zakonom julija letos omogočila uporabo pretečenih osebnih izkaznic do konca letošnjega leta, kot sledi:

»Ne glede na 9. člen Zakona o osebni izkaznici (Uradni list RS, št. 35/11 in 41/21) lahko osebno izkaznico, izdano na podlagi Zakona o osebni izkaznici (Uradni list RS, št. 35/11), ki ji je potekla veljavnost od 29. marca 2020, državljan Republike Slovenije do 31. decembra 2021 uporablja kot javno listino za izkazovanje istovetnosti in državljanstva, če v tem času ni spremenil na osebni izkaznici vpisanega osebnega imena, prebivališča, datuma rojstva ali EMŠO, če mu ni prenehalo državljanstvo Republike Slovenije in če fotografija na osebni izkaznici še izkazuje njegovo pravo podobo«.

Nove osebne izkaznice bodo sicer imele isto veljavnost, kot smo že navajeni in sicer: za otroke do tretjega leta bo veljala tri leta, za otroke od tretjega do osemnajstega leta bo veljala pet let, za polnoletne bo veljala deset let, po sedemdesetem letu izdane osebne izkaznice pa bodo trajno veljavne.

Cena biometrične osebne izkaznice z veljavnostjo 10 let bo po napovedi ministrstva za javno upravo in ministrstva za notranje zadeve 29,53 evra. Doslej so se stroški postopka izdelave osebne izkaznice gibali med 12,06 evra (osebna izkaznica za eno leto) in 18,46 evra (osebna izkaznica za 10 let in trajno). Višji strošek pa bo predvsem na račun novega čipa.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice