Skip to content

Damir Orehovec: To je edini način, da izobraževanje ohranimo v šolah

Na včerajšnji novinarski konferenci je Maja Bratuša predstavila dve ključni spremembi glede vstopa v državo, ki ju je vlada sprejela na seji: »Starost otroka, ki lahko vstopi v Slovenijo brez pogoja PCT v spremstvu ožjega družinskega člana se iz 15 let znižuje na 12 let.« Poleg tega pa hitri test za samotestiranje ne bo več veljal kot dokazilo za vstop v Slovenijo. Spremembe bodo veljavne od ponedeljka naprej.

Preberite tudi:

Dijak lahko ostane brez dostopa do pouka, če odkloni samotestiranje

Kot gosta sta na novinarski konferenci sodelovala državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport RS Damir Orehovec in dr. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje RS.

Še bolj vroča od kuhanega krompirja je v teh dneh tema o pogojih, ki jih bodo za obisk šol morali od ponedeljka naprej izpolnjevati učenci in dijaki. Kot je povedal tudi sekretar Orehovec, so ravnatelji osnovnih šol na vlado naslovili pobudo, da bi se samotestiranje za učence od 1. do 5. razreda ter za učence prilagojenih programov izvajalo doma.

»V zvezi s samotestiranjem predlagamo, da se ga uvaja postopno in da se vsi otroci in mladostniki s posebnimi potrebami ter učenci 1. VIO samotestirajo v domačem okolju,« je Zveza ravnateljev in pomočnikov ravnateljev zapisala v svoji izjavi.

Damir Orehovec: To je edini način, da izobraževanje ohranimo v šolah, Vir slike: The conversation.
Damir Orehovec: To je edini način, da izobraževanje ohranimo v šolah.
Vir slike: The conversation.

V izjavi so pozornost namenili še enemu pomembnemu vprašanju. »V 9. členu piše, da se samotestiranje izvaja s testi HAG za samotestiranje, ki jih proizvajalec nameni za samotestiranje in za katere je proizvajalec pridobil certifikat /…/ V VSEH navodilih za samotestiranje je določena minimalna starost ali celo profesionalna raba

Pri večini kompletov za hitro samotestiranje je najnižja dovoljena starost za uporabo določena pri 14. letih, kar bi pomenilo, da se večina osnovnošolskih učencev pravzaprav ne sme samotestirati: »Glede na to, da celoten odlok uporablja termin SAMOTESTIRANJE, učitelj NE SME testirati otroka, ta pa se po navodilih proizvajalcev ne sme samotestirati,« so zapisali na Zvezi ravnateljev in pomočnikov ravnateljev.

Državni sekretar Orehovec je povedal, da se bo samotestiranje izvajalo v prostorih šol pod nadzorom strokovnih delavcev, kar pomeni, da do sprememb v tem delu odloka ni prišlo. So pa dodali izjemo za učence in dijake s posebnimi potrebami, ki bodo lahko samotestiranje izvajali v domačem okolju, ne glede na starost.

Poudaril je še, da bo za vse učence in dijake, ki ukrepov ne bodo upoštevali (tako glede samotestiranja kot glede nošenja maske), veljalo izobraževanje na daljavo: »Šole bodo v tem primeru morale zagotoviti možnost izobraževanja na daljavo.«

Vlada je sicer naknadno na dopisni seji spremenila odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z novim koronavirusom, v katerem je med drugim določila pogoje za samotestiranje za učence in dijake ter opredelila, kdaj se samotestiranje opravi v šoli in kdaj v domačem okolju, soglasje staršev za samotestiranje učencev ter šolanje učencev v osnovni šoli na daljavo, so zapisali v sporočilu za javnost. Zapisali so tudi, da »za učence, dijake, otroke in mladostnike v zavodih za vzgojo in izobraževanje oziroma učence, ki so vključeni v posebne programe, ter za študente oziroma udeležence izobraževanja odraslih opravljen test HAG za samotestiranje, ki ga opravijo zaradi izvajanja vzgojno-izobraževalnega programa oziroma študija, šteje za izpolnjen pogoj PCT za udeležbo v obšolskih dejavnostih«.

Odlok prav tako določa, da učenci osnovne šole in dijaki z izvajanjem testiranja s testi HAG za samotestiranje v vzgojno-izobraževalnih zavodih pričnejo v sredo, 17. novembra 2021. Do takrat se samotestiranje izvaja v domačem okolju.

Dr. Mateja Logar: Epidemiološka situacija je zelo resna

Dr. Mateja Logar je omenila, da je število bolniških postelj na kritičnih mejah ter da vsakodnevno z napori poskušajo zagotoviti postelje za vse bolnike.

Ukrepi so učinkoviti le toliko kolikor jih upoštevamo. Vir slike: CIDRAP.
Ukrepi so učinkoviti le toliko kolikor jih upoštevamo.
Vir slike: CIDRAP.

»V populaciji je število okužb še vedno visoko, manjši pritisk na bolnišnice pa lahko pričakujemo šele po 7 dneh, ko se bo začelo stanje v populaciji umirjati. Pritisk na intenzivne enote pa se bo začel zmanjševati še 10 dni kasneje,« je povedala. Skrbi jo morebitna katastrofa v zdravstvu, ki lahko pripelje do tega, da bi se morali zdravstveni delavci odločati, koga priklopiti na mehansko predihavanje in koga ne.

Poudarila je, da so ukrepi učinkoviti le toliko, kolikor jih upoštevamo. Pomembna je nošnja maske ter redno prezračevanje prostorov. Dodala je, da so osebe navadno kužne približno en dan preden se pojavijo simptomi, kar pomeni, da je nekdo lahko okužen, vendar tega sploh ne ve, ker se počuti popolnoma dobro.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice