Skip to content

Bo Ukrajina postala svetovna prestolnica kriptovalut?

»Naš cilj je zgraditi najbolj priročno državo na svetu, za ljudi in podjetja!« S tem stavkom se zaključi 90-sekundni video posnetek, s katerim je želela ukrajinska vlada predstaviti svojo državo kot prihodnost v svetu, polnem tehnologije. Gledalce posnetka povabijo: »Investiraj v Ukrajino«.

Preberite tudi:

Kako kupimo kriptovalute? – Coinbase

Alexander Bornyakov je namestnik ministra pri Ministrstvu za digitalno transformacijo, ki ga je ukrajinska vlada ustanovila dve leti nazaj z namenom, da povede državo v novo digitalno dobo. Verjame, da so kriptovalute ekonomija prihodnosti in da je to nekaj, kar bo prineslo novo rast njihovi ekonomiji. Zaradi tega želijo Ukrajino umestiti v sam vrh krajev za kripto podjetja.

Septembra je ukrajinski parlament sprejel zakon, ki je uredil legalizacijo in regulacijo bitcoina, to pa je bil prvi korak v kampanji, s katero nameravajo spremeniti celostno podobo države in uveljaviti kripto trgovanje ter pošiljanje denarja v obliki kripto valut.

Diia združuje digitalne dokumente in javne storitve. Vir slike: Diia.
Diia združuje digitalne dokumente in javne storitve.
Vir slike: Diia.

Leta 2020 so zagnali tudi aplikacijo in spletni portal Diia, ki omogoča digitalizacijo osebnih dokumentov ter urejanje uradnih zadev. Podobno kot naša e-uprava, s kakšnim korakom dlje. Diia omogoča registracijo podjetja v 10 minutah in dostop do več kot 90 javnih storitev. »Brez papirja, brez stresa, brez birokracije,« pravijo.

Korupcija, kriptovalute in nov začetek

Michael Chobanian, ustanovitelj kripto menjalnice Kuna, je za New York Times povedal: »V tej državi (Ukrajini), lahko ubiješ osebo in ne boš šel v zapor, če imaš dovolj denarja in veze. Če vez nimaš, boš pač moral plačati več.«

Michael Chobanian v svoji pisarni v mestu Kyiv. Vir slike: NYT.
Michael Chobanian v svoji pisarni v mestu Kyiv.
Vir slike: NYT.

Prav take prakse ugled Ukrajine črnijo že več let in zato se zdaj pojavljajo ugibanja, da želi vlada s pomočjo kriptovalut govorice o korupciji zatreti. Cilj torej niso samo nova delovna mesta in povečan pritok davkov, ampak predvsem »nov začetek«. Ukrajina je neodvisnost dosegla v istem letu kot Slovenija, od takrat pa je na grbi nosila kup finančnih škandalov, dve revoluciji in prepiranje elit. Vse to je počasi privedlo do tega, da je Ukrajina danes druga najbolj revna država v Evropi.

Gospod Chobanian se spomni prve kripto transakcije, ki jo je opravil v sklopu svoje menjalnice Kuna. Počutil se je, kot da prodaja drogo. V letu 2014 je bil bitcoin namreč komaj na začetku svojega vzpona.

Skupaj še z dvema sodelavcema je zagnal spletno stran, ki je obsegala zgolj njegovo telefonsko številko in menjalni tečaj, po katerem je prodajal bitcoin. Imel je zalogo približno 50 bitcoinov, prva transakcija pa je bila povezana s stranko, ki je klicala in želela kupiti okoli 100 ameriških dolarjev vrednosti v obliki bitcoinov.

Chobanian se je s stranko dobil na ulici v centru mesta Kyiv, kjer mu je stranka izročila gotovino, on pa ji je preko telefona poslal bitcoine. »Bil sem kot okamenel,« je rekel. »Mislil sem, da bom aretiran na mestu.«

Leto kasneje ga je policija res obiskala. Pet policistov je preiskalo njegovo stanovanje ter zaseglo mobilne telefone, računalnike in internetne usmerjevalnike. Chobanian ni naredil nič narobe, namen je bil, da bi se po tem zasegu opreme oglasil na policijski postaji in odkupil opremo nazaj. V tistih časih so bile take izterjave nekaj običajnega.

Vlada želi boljšo državo, podjetja pa še naprej takšno kot zdaj

Težave v ukrajinski ideji o novi, digitalni državi pa se ne končajo pri korupciji ampak se nadaljujejo z dejstvom, da je lastnikom podjetij korupcija pravzaprav všeč. Mnogi tehnološki podjetniki, ki poslujejo iz Ukrajine, so povedali, da so tam prav zaradi delovanja trenutnega sistema in njegovih napak. Tudi Chobanian je izjavil, da v tem trenutku vlada ne ve nič o velikosti, prihodkih ali zaposlenih v njegovem podjetju.

Ukrajinska vlada si želi privabiti nove tehnološke podjetnike. Vir slike: NYT.
Ukrajinska vlada si želi privabiti nove tehnološke podjetnike.
Vir slike: NYT.

Hartej Sawhney, soustanovitelj podjetja Zokyo, ki evalvira varnost različnih žetonov in pogodb v kripto svetu, je povedal, da mu je všeč korupcija Ukrajine: »Tukaj se lahko gremo igro, ki jo v ZDA igrajo samo elite. Tukaj ne potrebujem lobistov. Če želim nekoga podkupiti na meji, ga lahko. Če želim podkupiti politike, jih lahko.«

Shadi Paterson, lastnik agencije za zaposlovanje na področju kriptovalut, po drugi strani podpira ideje Ministrstva za digitalno transformacijo. Navdušen je nad napovedmi, da bo lahko svoj denar (večinoma v obliki kriptovalut) legaliziral, torej da bo njegovo premoženje dobilo enak status kot vsako drugo. Na tak način bi ga lahko poslal kamorkoli in kupil karkoli.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice