Skip to content

Avstrija: lockdown in obvezno cepljenje za vse

Avstrija je samo nekaj dni po začetku lockdowna za vse necepljene oznanila, da bo od ponedeljka naprej lockdown veljal za vse: tako cepljene kot necepljene. Kancler Alexander Schallenberg je povedal, da bodo novi ukrepi trajali najmanj 10 in največ 20 dni. Avstrija se na tak način odziva na številke okuženih, ki se nočejo in nočejo umiriti ter na nizko precepljenost.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Do kje lahko seže odločitev Singapurja, da bodo necepljenim bolnišnično zdravljenje zaračunavali?

Kancler Alexander Schallenberg. Vir slike: italy24news.
Kancler Alexander Schallenberg.
Vir slike: italy24news.

»Ne želimo si še petega vala,« je gospod Schallenberg povedal na sestanku z guvernerji devetih avstrijskih dežel. V zadnjem tednu kaže incidenca 990.7 okužb na 100.000 ljudi, avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein pa je dejal, da je državni lockdown še zadnja obramba pred razsajajočim četrtim valom.

New York Times poroča, da je od pomladi to prvi ukrep takšne vrste v Evropi. »Nihče si ne želi lockdowna – lockdown je zadnja možnost, saj je zelo krut ukrep,« pravi minister Mückstein. »Lockdown je vedno prisila, vendar je najbolj zanesljiv ukrep, ki ga imamo za prekinitev četrtega vala.«

Kot poroča STA, pa se Avstrijci po največ 20 dneh vračajo na stanje »po starem«. No, tako kot je bilo ta teden: lockdown za necepljene oziroma pravilo PC (preboleli in cepljeni).

Kaj vključujejo novi ukrepi?

Od ponedeljka naprej bodo Avstrijci delali od doma, ne nujne trgovine se bodo zaprle, šole pa bodo ostale odprte. Tako bo predvidoma veljalo do 12. decembra, s tem da bodo po 10 dneh lahko ukrepe odpravili – odvisno od takratnega stanja.

Od ponedeljka naprej bodo Avstrijci delali od doma. Vir slike: Reuters.
Od ponedeljka naprej bodo Avstrijci delali od doma.
Vir slike: Reuters.

Od doma se bodo Avstrijci lahko odpravili samo po nujnih opravkih, kot je nakupovanje živil, odhod na delo (za tiste, ki dela od doma ne morejo opravljati) ter na osnovno rekreacijo kot je sprehod in podobno. Trgovine, ki bodo ostale odprte, so supermarketi in trgovine z nujnimi življenjskimi potrebščinami.

Ta teden so se necepljeni že soočili z neke vrste lockdownom, saj so dom lahko zapustili zgolj za odhod na delo in nakupovanje hrane. Na sprehod po mestnem trgu se niso smeli odpraviti, saj so takšne kraje nadzorovale posebne policijske patrulje, ki so »iskale« necepljene.

Obvezno cepljenje

Kancler je tudi napovedal, da bodo predvidoma od februarja naslednje leto uvedli obvezno cepljenje za vse državljane. »Dolgo časa je veljal politični konsenz, da v tej države ne želimo obveznega cepljenja,« je dejal. »Vendar se moramo soočiti z realnostjo.«

Avstrija po precepljenosti spada na dno evropskih držav, do zdaj se je namreč polno cepilo 66 % prebivalstva. V četrtek so zabeležili 14.212 novih primerov okužbe s koronavirusom. »Nismo uspeli prepričati dovolj ljudi, da bi se cepili,« je Schallenberg priznal na novinarski konferenci. Dodal je, da bo obvezno cepljenje začelo veljati 1. februarja.

Število okužb na 100 tisoč prebivalcev raste, zato uvajajo obvezno cepljenje. Vir slike: BBC.
Število okužb na 100 tisoč prebivalcev raste, zato uvajajo obvezno cepljenje.
Vir slike: BBC.

Proti cepljenju glasno nastopa skrajno desna Avstrijska svobodnjaška stranka (FPÖ), ki je v parlamentu tretja po številu poslancev. Za soboto napovedujejo proteste. Njihovo ravnanje v zvezi s koronskimi ukrepi je avstrijski kancler označil kot »atentat na naš zdravstveni sistem«.

Ljudi je tudi pozval, naj se ukrepov držijo. »Veliko posameznikov med nami ni pokazalo dovolj solidarnosti. Vse vas prosim za pomoč. Sodelujte, podpirajte te ukrepe, poskusimo zmanjšati socialne stike za največ 20 dni, da bo bodo lahko božični prazniki sproščeni.«

Vstop v Avstrijo

Dnevni migranti, torej tisti, ki v državo vstopijo in jo zapustijo v istem dnevu, lahko kot potrdilo predložijo dokazilo o opravljenem hitrem antigenskem testu, ki ni starejše od 48 ur. Sicer pa je potreben opravljen PCR test.

Za hotele, restavracije, bare, nočne klube, fitnese, kina, gledališča, božične sejme, vlečnice na smučiščih ter frizerje in podobne dejavnosti je potrebno izpolnjevanje pogoja PC (izjeme so otroci mlajši od 12 let). Enako velja za vse dogodke, na katerih je več kot 25 udeležencev.

Dovoljene maske vključujejo samo tiste z oznako FFP2. Avstrijci za določanje pogojev sicer ne uporabljajo PC ali PCT vendar številke v kombinaciji s črko G. To pomeni, da 2G pomeni cepljen ali prebolel, 2,5G pomeni cepljen, prebolel ali testiran s PCR testom, 3G pa je naš PCT, pri katerem velja tudi hitri antigenski test.

 V Avstriji je testiranje za tujce brezplačno. Vir slike: Canva.
V Avstriji je testiranje za tujce brezplačno.
Vir slike: Canva.

Zgoraj naštete omejitev so veljavne po celi državi, določene regije ali območja pa lahko omejitve še posebej zaostrijo. Na Dunaju so tako določili obvezno PCR testiranje za otroke od 12. do 15. leta, od 6. do 12. leta je obvezno PCR ali hitro testiranje, medtem ko lahko otroci, mlajši od 6 let, vstopajo brez dokazil. Sicer pa je v Avstriji testiranje brezplačno tudi za tujce. Posebnost na Dunaju so tudi brezplačni PCR testi na slino, ki jih lahko opravite sami, veljajo pa kot pogoj T.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice