Skip to content

Visa in Mastercard: koliko časa bosta še prva?

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da sta Visa in Mastercard vodilni podjetji na področju plačilnih kartic. Porabili so leta in leta, da so se uvrstili na sam vrh plačilnih sistemov, ki jih zdaj uporabljajo skoraj vsi, ki tako ali drugače sprejemajo plačila. Zdaj, ko imata Visa in Mastercard že tako težave s konkurenčnimi plačilnimi sistemi, se je vmes vmešal še Amazon, ki je oznanil, da v Veliki Britaniji ne bo več sprejemal plačil s kreditnimi karticami Visa.

Kot zelo nazorno opiše Bloomberg, sta Visa in Mastercard zgradila sistem, ki je podoben železniškim ureditvam. Lokomotive, polne denarja, upravljajo plačilni procesorji, medtem ko so za postaje odgovorne banke. Železniške proge pa sta priskrbela Visa in Mastercard.

Visa in Mastercard sta vodilni podjetji na področju plačilnih sistemov. Vir slike: canva.
Visa in Mastercard sta vodilni podjetji na področju plačilnih sistemov.
Vir slike: canva.

Plačilne tehnologije pa se, tako kot tudi druga področja, razvijajo vedno hitreje. Monopol Vise in Mastercarda ogrožajo že sama klasična bančna nakazila, ki so se v zadnjih letih razvila do točke, ko lahko na primer s funkcijo SEPA Instant payments denar na drugo banko nakažete že v nekaj sekundah. S pomočjo digitalnih bank, kot so Revolut in N26 lahko taka plačila opravite tudi brezplačno.

Največji razvoj pa je viden na področju sistemov kupi zdaj, plačaj kasneje. Podjetji Affirm in Klarna hitro zasedata tržni delež po tujih državah, kot so ZDA in Italija, delujeta pa s pomočjo lastnih plačilnih tehnologij, ki obidejo potrebo po Visi ali Mastercardu. Spet drugi start-upi pa se ukvarjajo z razvojem sistemov, ki bi direktna plačila omogočali s pomočjo kriptovalut.

Amazon proti Visi: na obzorju vojne med kreditnimi karticami?

Tuji mediji so spore na tem področju že označili kot znak, da se bližajo vojne med plačilnimi sistemi, predvsem z Viso in Mastercardom, ki bosta verjetno na vsak način želela obdržati prestol.

Amazon in Visa sta v sporu. Vir slike: Getty Images.
Amazon in Visa sta v sporu.
Vir slike: Getty Images.

Z začetkom prihodnjega leta potrošniki v Veliki Britaniji na Amazonu ne bodo več mogli plačati s kreditno kartico Visa. Sicer to ne velja za debetne kartice Visa, s katerimi se sredstva takoj odštejejo z bančnega računa. Plačali pa bodo še vedno lahko z vsemi karticami Mastercard. Vsem potrošnikom, ki so do zdaj plačevali z Viso in bodo pri naslednjem nakupu uporabili drugo plačilno sredstvo, pa ponujajo 20 funtov popusta na nakup.

To pa ni edini udarec, ki ga je Amazon namenil Visi. V Avstraliji in Singapurju je oznanil, da bodo vsi, ki bodo plačilo opravili s kreditno kartico Visa, morali plačati še dodatno provizijo v višini 0,5 %. Za piko na i pa so poskrbeli z izjavo, da razmišljajo o zamenjavi izdajatelja svoje lastne kreditne kartice: iz trenutne Vise bi preklopili na Mastercard.

Amazonove plačilne kartice. Vir slike: Amazon.
Amazonove plačilne kartice.
Vir slike: Amazon.

Amazon pravi, da je v to prisiljen zaradi visokih provizij, ki jih mora Visi plačati ob vsakih transakciji. Po njihovih besedah bi moral izdajatelj plačilnih kartic s časom in volumnom plačil znižati stroške, ampak tega pri Visi še niso storili. Amazon pa želi z majhnimi udarci to izsiliti.

Laura Hoy, analitičarka lastniškega kapitala pri Hargreaves Lansdown, je za AP News komentirala dogajanje: »Zgodovinsko gledano, je Visa lahko vedno zaračunala takšno višino provizij, kot je sama želela, saj je imela ogromno mrežo uporabnikov – če trgovec ni sprejemal Vise, je izgubil veliko bazo potencialnih kupcev. S tem, ko je več trgovcev sprejelo VIso kot plačilno sredstvo, pa se je njena moč samo še povečala in začaran krog se je nadaljeval«.

Dodala je še, da želi Amazon s prekinitvijo sprejemanja Visa kartic v Veliki Britaniji ta krog prekiniti in verjetno je tudi edini dovolj močan, da mu to uspe. Visa obvladuje 58 odstotkov evropskega trga, medtem ko ima Mastercard v rokah 41 odstotkov, American Express pa enega. Podobno stanje je v ZDA, s tem da ima Mastercard tam še manj moči.

Kot že omenjeno, Amazon uporablja ta pristop kot taktiko v pogajanjih za znižanje provizij, ki jih plačuje Visi. Analitiki pa pravijo, da noben od teh korakov ne bo občutljivo škodil Visi. V Singapurju Amazon uporablja izredno majhna skupina ljudi, medtem ko je Avstralija eden glavnih trgov za razvoj alternativnih načinov plačevanja. V Veliki Britaniji pa Visa kreditne kartice zavzamejo slabih sedem odstotkov vseh plačil. Visa lahko torej živi tudi brez teh treh trgov.

Visa: Amazonova odločitev je čudna

Alfred F. Kelly Jr., izvršni direktor Vise, je Amazonovo prepoved uporabe kartic Visa označil kot »čudno in nesrečno«. Dodal pa je, da pričakuje hitro razrešitev spora. »Očitno je, da smo v zahtevnih pogajanjih,« je gospod Kelly povedal za Financial Times. »Razlika tukaj je, da se je Amazon na žalost odločil, da bo javno razkril izzive, ki jih imamo pri pogajanjih, ter sklenil, da bo kaznoval potrošnike.«

Zakaj je po njegovem mnenju odločitev Amazona čudna? V Veliki Britaniji imajo Visa in Mastercard določeno skoraj enako višino provizij, ki jih zaračunajo trgovcem. »Zdi se mi precej čudno, da trdijo, da so to storili zaradi visokih stroškov sprejemanja plačil v Združenem kraljestvu,« je dejal Kelly. »To je popolnoma nenatančno.«

Alfred Kelly direktor Vise. Vir slike: Bloomberg.
Alfred Kelly, direktor Vise.
Vir slike: Bloomberg.

Kljub splošnemu mnenju, da to dogajanje Visi ne škodi v resnem obsegu, pa analitiki vseeno menijo, da časi niso najbolj naklonjeni plačilnemu gigantu: »To niso najbolj veseli dnevi za Viso,« pravi analitik Dan Dolev. »Napadajo jih na več frontah.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice