Skip to content

Vesolje je polno smeti

Rusija je prejšnji teden izstrelila raketo, ki ji je bila usmerjena v enega izmed njihovih satelitov, to pa zato, ker so preizkušali protisatelitsko obrambo. S tem pa so tudi po vesolju razpustili okoli 1.500 odpadnih kosov. Nekateri odpadki so leteli tako blizu Mednarodne vesoljske postaje, da so se tamkajšnji astronavti iz previdnosti izolirali v transportnih plovilih. Tveganje za trčenje odpadkov v postajo je bilo namreč veliko, poroča Morning Brew.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Zemljani letno potrošimo več kot Zemljo in pol, Slovenci pa kar tri Slovenije

Franc Bogovič: V morjih je več delcev mikroplastike, kot je zvezd v galaksiji

Vsi od NASE do Evropske vesoljske agencije so rusko testiranje obsodili, vendar je v ospredju zdaj drug problem in sicer, da se vesolje pospešeno polni z odpadki.

Vesolje se pospešeno polni z odpadki.Vir slike: Canva.
Vesolje se pospešeno polni z odpadki.
Vir slike: Canva.

Razlogov zakaj se to dogaja ni potrebno dolgo iskati, saj jih imamo na dlani: prvič, ne obstaja veliko pravnih aktov, ki bi agencijam in organizacijam zapovedovali, da bi v vesolju počistili za seboj in drugič, tako kot vse dejavnosti, ki se tičejo vesolja, je tudi čiščenje vesolja drago in zamudno.

»Tukaj gre za množico izzivov. Je izjemno tehnološko zahtevno, mislim, da nismo še rešili vseh tehničnih vprašanj,« pravi Carolin Frueh, izredna profesorica za aeronavtiko in astronavtiko na Univerzi Purdue. »Pojavijo se tudi pravna vprašanja, torej čigave smeti lahko sploh poberemo, in seveda, kdo za to plača.«

V nedavni NASINI raziskavi so napisali, da je bilo 10 let nazaj število vesoljskih agencij majhno, saj so vesolje raziskovale bolj ali manj vladne organizacije, ki so imele dovolj sredstev za takšne podvige. V zadnjih letih pa so se stroški lastništva in izstrelitve vesoljskega plovila drastično znižali, kar je omogočilo večjemu številu držav in organizacij potovanja nad atmosfero. Stroški naj bi se v desetih letih znižali tudi za 20-krat.

NASA je ugotovila, da je število odpadkov v vesolju že doseglo kritično točko. Tudi če bi danes popolnoma prekinili izstreljevanje novih plovil v vesolje, se trčenjem med že letečimi plovili ne moremo izogniti.

Na spodnji sliki je NASA predstavila trend števila zabeleženih objektov v vesolju. Označena sta tudi dva dogodka, prvi je kitajsko testiranje protisatelitske obrambe, v katerem so razstrelili odpadni vremenski satelit. Po poročanjih je ta dogodek ustvaril tri tisoč kosov vesoljskih odpadkov.

Drugi pa je trčenje dve satelitov. Ruski odpadni satelit se je zaletel v ameriškega, pri čemer je nastalo okoli dva tisoč kosov odpadkov ter 15 milijonov dolarjev škode. Z zelenimi trikotniki pa so označeni dogodki, ko so razne agencije uvedle pravilnike za čiščenje odpadkov iz vesolja.

Količina vesoljskih teles po posameznih letih. Vir slike: NASA.
Količina vesoljskih teles po posameznih letih.
Vir slike: NASA.

Onesnaževanju vesolja pa ni videti konca, saj je že v novembru kopica podjetij najavila izstrelitev skupaj skoraj 38 tisoč širokopasovnih satelitov samo v ZDA. Ta podjetja vključujejo Amazon, Astra, Boeing, Inmarsat, Intelsat, Hughes Network, OneWeb, SpinLaunch in Telesat.

Sicer pa se nekatere organizacije aktivno ukvarjajo z rešitvijo te težave. Starlink (Elon Musk) svoje odrabljene satelite »počisti«, medtem ko ClearSpace razvija rešitev, ki bi vključevala satelit na daljinsko vodenje in s katerim bi nato z mrežo pobirali odrabljene kose, ki tavajo po vesolju.

Od leta 2013 je več kot 204 milijone ameriških dolarjev investicijskih sredstev zbralo podjetje Astroscale, ki je tudi najbolj pomemben igralec v tej industriji.

Zaposleni pri podjetju Astroscale "pometači vesolja". Vir slike: Morning brew.
Zaposleni pri podjetju Astroscale “pometači vesolja”.
Vir slike: Morning brew.

Pri podjetju so razvili robotsko roko ELSA-d, ki se v vesolju poveže z odrabljenimi sateliti ter jih privleče dovolj blizu Zemljine atmosfere, da jih gravitacijska sila nato povleče proti planetu. Ko vstopijo v atmosfero, odvečni sateliti zgorijo.

Ron Lopez, upravni direktor pri Astroscale pravi, da sodelujejo z organizacijo OneWeb, ki ponuja satelitsko širokopasovno povezavo. Vsaj 200 OneWeb satelitov bodo opremili z možnostjo povezave z njihovo robotsko roko, da bodo potem ti sateliti lahko primerno odstranjeni iz vesolja.

Kosi satelitov bodo prej ali slej tudi sami zavili proti atmosferi in zgoreli, vendar lahko mine tudi do tisoč let preden nek satelit naredi tako pot, odvisno od višine, na kateri je satelit letel.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice