Skip to content

Vse več evropskih držav napoveduje obvezno cepljenje

Prva evropska država, ki je napovedala obvezno cepljenje, je bila Avstrija. Obvezno cepljenje uvajajo s 1. februarjem. Za starejše od 60 let je obvezno cepljenje napovedal tudi grški premier Kiriakos Micotakis v kombinaciji z mesečno globo za vse necepljene v tej starostni skupini, ki bo znašala 100 evrov mesečno in sicer od 16. januarja naprej.

Obvezno cepljenje in božični lockdown v Nemčiji

Obvezno cepljenje je napovedala tudi poslavljajoča se nemška kanclerka Angela Merkel. Predlog bo sicer moral potrditi še parlament, a Merklova je prepričana, da bo to tudi storil in tako bi ukrep obveznega cepljenja v Nemčiji lahko začel veljati že čez tri mesece oziroma februarja prihodnje leto.

Angela Merkel in Olaf Scholz sta napovedala božični lockdown za necepljene in obvezno cepljenje.
Vir slike: Reuters.
Angela Merkel in Olaf Scholz sta napovedala božični lockdown za necepljene in obvezno cepljenje.
Vir slike: Reuters.

Hkrati sta Merklova in njen naslednik Olah Scholz danes oznanila tako imenovani božični lockdown. Nemčija zapira javno življenje za državljane, ki niso bili cepljeni proti bolezni covid-19 oziroma je pred kratkim niso preboleli. Tisti, ki ne bodo izpolnjevali pogoja PC, bodo odslej lahko obiskali le še živilske trgovine, lekarne in zdravstvene ustanove. Ne bodo pa smeli obiskovati kulturnih in zabavnih prireditev, prav tako jim bo prepovedan vstop v restavracije in lokale, kinodvorane, muzeje.

Javna in zasebna druženja, na katerih bodo prisotni necepljeni in tisti, ki covida-19 še niso preboleli, so poslej omejena na največ dve gospodinjstvi, in še to ob pogoju, da sta iz drugega gospodinjstva prisotni največ dve osebi.

Kmalu obvezno cepljenje na ravni EU?

Včeraj je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen dejala, da je napočil čas, da v Evropski uniji razmislimo o obveznem cepljenju proti covidu-19. Ob tem je poudarila, da je odločitev o tem v rokah vlad držav članic.

Ursula von der Leyen meni, da je napočil čas, da v Evropski uniji razmislimo o obveznem cepljenju proti covidu-19. Vir slike: AP.
Ursula von der Leyen meni, da je napočil čas, da v Evropski uniji razmislimo o obveznem cepljenju proti covidu-19.
Vir slike: AP.

Pri tem je von der Leyen opozorila, da tretjina prebivalcev oziroma okoli 150 milijonov ljudi v EU še vedno ni cepljenih proti covidu-19. »Imamo cepiva, ki rešujejo življenja, vendar se ne uporabljajo ustrezno povsod, in to pomeni ogromne zdravstvene stroške,« je dejala.

Državam članicam je priporočila uvedbo ciljno usmerjenih in sorazmernih previdnostnih ukrepov in omejitev za zajezitev širjenja novega koronavirusa, reševanje življenj in zmanjšanje pritiska na zdravstvene sisteme, pri čemer je treba zagotoviti usklajenost na ravni EU.

Se obvezno cepljenje uvaja tudi v Sloveniji?

V radijski oddaji Vroči mikrofon na Radiu Slovenija je vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović včeraj dejala, da bi strokovna skupina podprla obvezno cepljenje, v kolikor bi to bilo »skoraj referendumsko odločanje ali pa odločanje z zelo veliko večino v parlamentu. To bi moral biti družbeni dogovor: da to potrebujemo, da se zaščitimo«. V nasprotnem primeru bi najverjetneje obveznost cepljenja prinesla le še večji razdor.

V kolikor pa bi se odločali za obvezno cepljenje, bi moralo biti to obvezno za vse nad 40 let, glede na izkušnje z delto in morda celo z omikronom, je pojasnila. »To bi bila neke vrste solidarnost. Mi zahtevamo od svojih otrok, da so obvezno cepljeni – nikoli do zdaj nismo imeli takšnih demonstracij proti cepljenju otrok –, želimo imeti odprte šole, torej storimo nekaj zanje: 100-odstotno precepimo starejšo populacijo,« je dejala Bojana Beović.

Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje. Vir slike: MMC RTV SLO.
Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje.
Vir slike: MMC RTV SLO.

Doplačilo bolnišnične oskrbe za necepljene

V pogovoru je Bojana Beović dejala tudi, da se na svetovalni skupini uradno o participaciji za hospitalizacijo necepljenih še niso pogovarjali, da pa dobivajo številne pobude, da bi to uvedli.

»Nekateri ljudje smo odgovorno pristopili k epidemiji in se cepili. Z nekim minimalnim tveganjem, ampak vendarle. Potem so pa tu drugi, ki se niso cepili, uživajo pa vse ugodnosti. Tukaj je treba stvari postaviti na tehtnico. Participacija za hospitalizacijo necepljenega bi bila, mislim, pravična rešitev,« je pojasnila.

MMC je danes poročal, da so iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) sporočili, da bi za uvedbo takega plačila morali spremeniti veljavno zdravstveno zakonodajo. To pa bi pomenilo, da bi morali v zvezi s tem doseči ustrezno družbeno in politično soglasje in pri tem upoštevati tudi prizadevanja drugih evropskih držav.

Vsekakor bi to vprašanje odprlo mnoge razprave, mnoge dileme o tem, kaj je prav in kaj ne. A eno je zagotovo: na prvem mestu moramo za svoje zdravje poskrbeti sami, bodisi s cepljenjem, bodisi z upoštevanjem ukrepov. Pa tudi tako, da poskrbimo, da smo v kolikor se le da dobri formi. Večina tistih, ki pristanejo na ventilatorju, namreč niso le necepljeni, temveč imajo pogosto tudi prekomerno telesno težo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice