Skip to content

Amazon je v Italiji pokasiral milijardno kazen

V Sloveniji nam je nakupovanje preko Amazon platforme še vedno nekoliko tuje, saj ga neprivlačnega naredijo predvsem stroški dostave ob že tako relativno visokih cenah izdelkov. Medtem ko se v Sloveniji za spletno nakupovanje v tujini bolj poslužimo spletnih strani, kot so eBay in AliExpress, pa je v Italiji nakupovanje preko Amazona v polnem zagonu.

Morda vas bo zanimalo tudi:

DoorDash vstopa v neusmiljeni svet ultra hitrih dostav

Izdelke prebivalci Italije dobijo na dom v dokaj kratkem času, v primeru članstva Amazon Prime, ki stane 36 evrov letno, pa lahko večino izdelkov prejmejo že v enem dnevu. Gre pa večinoma za produkte, ki jih skladišči in pošilja Amazon sam iz lastnih distribucijskih centrov. Prodajalci te izdelke v večjih količinah samo pošljejo v Amazonova skladišča ter objavijo oglase na platformi.

Italijanski organ za varstvo konkurence (AGCM – Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato) je prav v povezavi s tem poslovnim modelom Amazonu naložil kazen v višini 1,128 milijarde evrov. AGCM je izjavil, da Amazon pri svojem poslovanju daje prednost prodajalcem, ki uporabljajo njihov sistem distribucije, imenovan Fulfillment by Amazon (FBA).

»Amazon ima absolutno prevladujoč položaj na italijanskem trgu posredniških storitev na spletnih tržnicah, kar mu je omogočilo promocijo lastne logistične storitve, imenovane Amazonova distribucija (Fulfillment by Amazon – FBA), med prodajalci, ki so aktivni na platformi Amazon.it na škodo konkurenčnih operaterjev na tem trgu in za krepitev svojega prevladujočega položaja,« so zapisali v izjavi za javnost.

Storitev Amazon FBA je predmet kazni Italijanskega organa za varstvo konkurence. Vir slike: Amazon.
Storitev Amazon FBA je predmet kazni Italijanskega organa za varstvo konkurence.
Vir slike: Amazon.

Po besedah organa so izdelki trgovcev, ki so plačali za uporabo storitve FBA, med drugim imeli več možnosti, da se prikažejo kupcu kot predlog nakupa. AGCM je zmotila tudi etiketa »Prime«, ki se pojavi pri takih izdelkih, omogoča pa prikaz izdelkov v tako imenovani Buy Box – nekakšni vitrini, kjer so izpostavljene ponudbe trgovcev. »Amazon je preprečil prodajalcem, da bi etiketo Prime dodali na ponudbe izdelkov, ki jih ne upravlja Amazonova storitev FBA,« so dodali.

S preiskavo so ugotovili, da je ta funkcija spletne strani Amazon.it ključna za uspeh prodajalcev ter povečanje njihove prodaje. Poleg vsega pa Amazon za prodajalce, ki ne uporabljajo storitve FBA, uporablja strog sistem merjenja učinkovitosti. V kolikor prodajalci ne dosežejo postavljenih meril, jim Amazon lahko tudi blokira prodajni račun. Prodajalcem, ki uporabljajo storitve FBA, pa ni treba skozi tak sistem.

Prodajalci, ki svoje zaloge skladiščijo pri Amazon FBA, navadno tudi ne ponujajo svojih izdelkov na drugih spletnih straneh, saj bi morali tako voditi dvojno zalogo. Zaradi tega so bile oškodovane tudi konkurenčne spletne tržnice (primer: eBay), ker prodajalci pri njih ne objavijo svojih ponudb, vsaj ne v istem obsegu, pravi italijanski AGCM.

V Italiji lahko organ za varstvo konkurence podjetjem naloži kazen v višini 10 odstotkov njihovega letnega prometa, končni znesek pa je velikokrat odvisen od področja, na katerem se je prekršek zgodil ter koliko časa je trajal. Predstavnica AGCM je dejala, da je verjetno ta kazen najvišja, ki jo je organ kadarkoli izrekel.

Lahko na Amazon.it kupujemo tudi Slovenci?

Če bi radi pobrskali po izdelkih, ki jih Amazon ponuja, je Italijanska podružnica Amazona ena izmed najboljših izbir. Glede na to, da je to sosednja država Slovenije, boste izdelke prejeli hitro.

Za večino nakupov vam bodo zaračunali poštnino v višini 7,99 evrov, v kolikor pa živite blizu meje, lahko izdelke naročite na eno izmed prevzemnih točk. V tem primeru ne boste plačali nobene poštnine. V nekaterih primerih so te prevzemne točke lokacije trgovin ali trafik, drugje pa so za ta namen postavljeni paketomati (imenovani Amazon Hub Locker), ki so tudi v Sloveniji zelo razširjen način prevzema paketov.

Amazon Hub Locker je to kar pri nas poimenujemo paketomat. Vir slike: Amazon.
Amazon Hub Locker je to kar pri nas poimenujemo paketomat.
Vir slike: Amazon.

Tudi Slovenci se lahko poslužimo članstva v Amazon Prime, vendar si z enodnevno dostavo ne bomo veliko pomagali, saj ta velja samo za območje Italije. V kolikor pa se bomo odpravili v večja italijanska mesta, kot so Rim in Milano, bomo lahko uporabili storitev dostave hrane v roku dveh ur od naročila.

Vam lahko zaupamo še en trik? V kolikor uporabljate pretočno storitev Prime Video (lahko jo poimenujemo kar Bezosov Netflix), kjer lahko gledate filme in serije, jo najverjetneje plačate 5,99 evra na mesec. V sklopu članstva pri Amazon Prime pa je na voljo tudi storitev Prime Video, članstvo pa, kot že omenjeno, stane samo 36 evrov na leto, kar mesečno pomeni točno polovica stroška Prime Video.

Ne vemo, ali je to namerno ali ne, vendar zaenkrat ta možnost obstaja in vam bo letno prihranila točno polovico stroškov pretočnih storitev. Naj še omenimo, da je cena osnovnega paketa pri Netflixu 7,99 evra, pri Voyo pa 7 evrov.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice