Naprej na vsebino

Borza: obeti za leto 2022 niso najboljši

Nova različica koronavirusa – omikron – je tako kot med znanstveniki tudi med investitorji na borzah zasejala skrbi. Tako je veljalo vsaj na začetku odkritja omikrona. Bloomberg je namreč poročal, da so se že samo po dveh tednih številke obrnile tako, kot da nove različice nikoli sploh nebi bilo.

Delnice so si hitro opomogle od nedavnega padca, saj je indeks S&P 500 v torek, 7. decembra, zaključil trgovalno sejo na najvišji ravni po 24. novembru, ki velja za zadnji trgovalni dan, preden so znanstveniki opozorili na potencialno nevarnejšo novo različico koronavirusa. Tudi v Evropi je indeks Stoxx 600 takrat že skoraj povrnil izgube, ki jih je povzročil strah pred omikronom.

Že samo nekaj dni kasneje so pri Yahoo Finance poročali o podatkih, ki so nakazovali na to, da so se ljudje enostavno odločili, da bo treba preživeti skupaj z virusom. Po njihovem poročanju je javnost, utrujena od pandemije koronavirusa, začela presojati razmerje med tveganjem za okužbo in željo po prostem gibanju. O tem priča tudi delovanje večine držav po svetu, ki se kljub naraščajočim številkam okužb niso odločile za tako grobe ukrepe kot leto dni nazaj.

Vseeno pa se v zadnjih tednih pred novim letom sliši veliko opozoril. Jasno je, da se prisotnost omikron različice krepi in močno vpliva na različna področja naših življenj. Omikron različica že nakazuje slabe obete za prihodnjo leto, pa se to ni še niti začelo.

Joe Fahmy, generalni direktor pri Zor Capital, LLC, je že od aprila 2020 napovedoval rast delniških trgov, predvsem zaradi dveh faktorjev: ugodne tehnične analize (analize grafov, s pomočjo katerih skušajo analitiki napovedati rasti oziroma padce) in epidemiji prilagodljive Ameriške centralne banke.

Joe Fahmy generalni direktor pri Zor Capital. Vir slike: CNBC.
Joe Fahmy generalni direktor pri Zor Capital.
Vir slike: CNBC.

»V tistem času sem začel pisati članke, v katerih sem opozarjal, da četudi se bo pandemija poslabšala, to ne pomeni, da bo tudi delniški trg doživel padec,« je zapisal.

V zadnjih dveh tednih pa sta se oba faktorja, na katera se je opiral Fahmy, spremenila, zato meni, da bi se morali investitorji obnašati bolj defenzivno oziroma previdno, vsaj dokler se razmere spet ne izboljšajo. Z drugimi besedami: investitorjem svetuje, da v tem času zmanjšajo morebitne izgube in sredstva večinoma držijo v denarju.

Zavedati se moramo, da vpliv koronavirusa na borzo seveda ni neposreden. »Dobro vemo, da bo velik del gospodarskega vpliva bolj odvisen od odziva na omikron v smislu omejevanja s strani vlad in posledičnih sprememb v obnašanju ljudi,« je povedal Peter Boockvar, glavni direktor za naložbe pri Bleakley Advisory Group.

Kar pomeni, da bodo rdeče oziroma zelene številke odvisne od tega, kako stroge bodo prihodnje omejitve. To pa bo najverjetneje narekovalo gibanje števila okužb in ali bo morebitna rast okužb vodila do porasta števila smrti in hospitalizacij.

Elisabeth Waelbroeck Rocha, glavna mednarodna ekonomistka pri IHS Markit, je prepričana, da bodo odzivi vlad na širjenje koronavirusa osredotočeni predvsem na izogibanje stresu v zdravstvenem sistemu in spodbujanje cepljenja. »Čeprav se bodo izogibali lockdownom, bodo storitvene dejavnosti ostale omejene, dokler ne bodo na voljo učinkovita in cenovno dostopna zdravila in bodo nadaljnji ukrepi postali nepotrebni,« je še dodala.

Lockdownov po napovedih analitikov ne bo več. Vir slike: Pexels.
Lockdownov po napovedih analitikov ne bo več.
Vir slike: Pexels.

To postavlja v kočljiv položaj predvsem panoge, kot so potovanja, turizem, prosti čas in restavracije. Ti sektorji so močno odvisni od ljudi, da se lahko zberejo v velikem številu – zlasti ob prazničnih in dopustniških dnevih – in na široko odprejo denarnice.

Ekonomisti pri JPMorgan Chase že opozarjajo, da se je v preteklih tednih zmanjšala nakupovalna poraba potrošnikov, glede na prejšnja leta. »To nedavno znižanje potrošniške porabe bi lahko odražalo nove skrbi glede izredno kužne različice omikron ali pa glede splošnega povečanja števila okužb s koronavirusom, ki so v preteklosti že obremenjevali potrošniško porabo,« so komentirali.

Tudi če se izkaže, da omikron povzroča blažje poteke okužb kot prejšnje različice, bo njegova izredna kužnost povzročila, da bo veliko več ljudi zbolelo. Posledica tega je lahko pomanjkanje delovne sile, kar bo posledično povzročilo bolj ali manj obsežne motnje v dobavnih verigah in izpade v proizvodnji v prvih tednih leta 2022.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Kaj pomeni sporazumna odpoved zaposlitve?

Zaposlitev lahko prekine ali delodajalec ali delavec, lahko pa se zgodi tudi, da se o prenehanju pogodbe strinjata oba.

Prijava na e-novice