Skip to content

[RAZISKUJEMO]: Kaj se v zadnjih mesecih dogaja na trgih dela?

»V trenutnih okoliščina lahko službo dobi dobesedno vsak, ki si jo želi.« Tako Morning Brew povzema decembrsko stanje na trgu dela v ZDA. Težava pa je v tem, da je veliko ljudi prepričanih, da jim za zdaj ni treba delati.

Številni potencialni kandidati za zaposlitev so zaskrbljeni zaradi okužbe s covidom-19 v službi, morda doma skrbijo za otroke ali druge družinske člane ali pa so se predčasno upokojili. Od začetka epidemije se je iskanju zaposlitve odpovedalo več kot dva milijona Američanov. Skupna številka tistih, ki so zaposleni oziroma si želijo zaposlitve, pa je na nižji stopnji kot takrat, ko beseda koronavirus ni bila med najbolj pogostimi.

Že novembra smo pisali o tem, kako milijone Američanov zapušča delovna mesta. Zgodovinsko pomanjkanje delavcev pa seveda pomeni tudi dvig plač za vse tiste, ki delajo. Povprečni zaslužek na uro v ZDA se je v primerjavi z letom poprej povečal za 4,7 odstotka, kar pa bo Ameriško centralno banko verjetno še bolj potisnilo k povišanjem obrestnih mer z namenom umirjanja inflacije.

V ZDA pada stopnja brezposelnosti, Vir slike: AP NEWS.
V ZDA pada stopnja brezposelnosti.
Vir slike: AP NEWS.

Presenečenje pa je prineslo tudi poročilo o novih delovnih mestih v mesecu decembru. Pričakovati je bilo, da bo ameriška ekonomija na trg dela doprinesla 422 tisoč novih delovnih mest, dejansko pa so jih delodajalci dodali samo 199 tisoč.

Skupaj z upadom stopnje brezposelnosti, ki je iz 4,2 odstotka v novembru padla na 3,9 odstotka, to samo še bolj potrjujejo trditve o tem, da Američani niso preveč navdušeni nad vrnitvijo na delovna mesta. Še nekaj statistike za povrh: samo 21 mesecev nazaj so v ZDA beležili 14,8 odstotno brezposelnost, v minulem decembru pa je bila stopnja brezposelnosti nižja kot kadarkoli med leti 1970 in 1999.

Kaj pa Slovenija?

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) je sporočil, da je bilo ob koncu decembra registriranih 65.969 brezposelnih, kar je 0,9 odstotka več kot novembra in 24,4 odstotkov manj kot decembra 2020. V povprečju je bilo leta 2021 prijavljenih 74.316 brezposelnih, 12,6 odstotka manj kot leta 2020. Brezposelnost se je torej v prejšnjem mesecu rahlo dvignila, vendar je še vedno na spodobni stopnji.

»Ugodni trendi na področju zaposlovanja in gibanja brezposelnosti, ki so zaznamovali leto 2021, so se nadaljevali tudi ob koncu leta, saj decembra ni bilo večjega porasta brezposelnosti, ki je bil značilen za decembre prejšnjih let,« so objavili v sporočilu za javnosti.

 V Sloveniji se je stopnja brezposelnosti glede na 2020 zelo izboljšala. Vir slike: STA.
V Sloveniji se je stopnja brezposelnosti glede na 2020 zelo izboljšala.
Vir slike: STA.

Na novo se je decembra na ZRSZ prijavilo 5.956 brezposelnih oseb, kar je 19,2 odstotkov več kot novembra in 23,0 odstotkov manj kot decembra 2020. Med novo prijavljenimi je bilo 425 iskalcev prve zaposlitve, 3.197 brezposelnih zaradi izteka zaposlitve za določen čas, 85 brezposelnih zaradi stečajev in 1.171 presežnih delavcev.

Koronavirus udaril na novi fronti: karantene

Iz Italije so poročali, da lahko okužbe in posledične karantene spravijo državo na kolena. Nekaj dni nazaj je bilo v karanteni več kot 2,5 milijona prebivalcev, kar je otežilo delovanje mnogih javnih služb in podjetij.

V ZDA imajo povprečno 650 tisoč primerov okužb dnevno, kar so skoraj še enkrat višje številke od rekordov lanske zime. Na delovnih mestih po vsej državi zaposleni, ki se okužijo, prosijo svoje sodelavce, če lahko pokrijejo njihove izmene, medtem ko okrevajo. In ko ti sodelavci tega ne morejo, ker prav tako prebolevajo koronavirus, dobimo vrsto resnih gospodarskih motenj, s katerimi se soočajo tudi v ZDA, kot je poročal Morning Brew.

Po mnogih državah beležijo pomanjkanje zaposlenih. Vir slike: Pexels.
Po mnogih državah beležijo pomanjkanje zaposlenih.
Vir slike: Pexels.

V prejšnjem tednu je moralo kar pet milijonov ameriških delavcev tako ostati doma. To znaša približno tri odstotke celotne delovne sile. Posledično je približno ena petina ameriških bolnišnic poročala o kritičnem pomanjkanju osebja, kar je najvišji delež od decembra 2020. Pri Alaska Airline so v preostanku januarja odpovedali deset odstotkov letov zaradi velikega števila zaposlenih, ki so ostali doma zaradi zdravstvenih težav.

V šolah po Angliji je bilo v prvih dnevih po počitnicah odsotnih deset odstotkov vseh učiteljev. Več kot 35 odstotkov anketiranih šol je povedalo, da ne morejo najti dovolj nadomestnih učiteljev, ki bi pokrili delovne obveznosti manjkajočih. Ponekod je pomanjkanje osebja tako hudo, da so pozvali celo upokojence, naj se vrnejo na delo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice