Skip to content

Izredna uskladitev pokojnin in izplačilo solidarnostnega dodatka

Poslanke in poslanci državnega zbora so danes na izredni seji potrdili spremembe Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2L). S tem bodo upokojenci deležni izredne uskladitve pokojnin ter solidarnostnega dodatka.

Višje pokojnine bodo izplačane konec tega meseca za januar, že jutri pa bodo upokojenci z nižjimi pokojninami prejeli tudi solidarnostni dodatek po PKP10 (deseti paket ukrepov za omilitev posledic epidemije).

Osebe, upokojene po letu 2012, bodo deležne povišanja pokojnin v višini 1 odstotka, osebe, upokojene v letu 2011 v višini 1,7 odstotka, za 3,5 odstotka višjo pokojnino pa bodo prejele osebe, ki so se upokojile do vključno leta 2010.

V DZ RS je danes potekala izredna seja. Vir slike: STA.
V DZ RS je danes potekala izredna seja.
Vir slike: STA.

Predlog novele je vložila poslanska skupina DeSUS, ki je želela najprej omogočiti 3,5-odstotno izredno uskladitev za vse upokojence. Tako naj bi odpravili posledice preteklih usklajevanj pokojnin in invalidskih nadomestil, ki v času med letoma 2010 in 2015 niso bila v skladu s sistemskim zakonom.

Z letom 2018 pa so se začele pokojnine usklajevati tudi izredno. S tem se je primanjkljaj zaradi prenizko izplačanih pokojnin, ki je znašal 8,4 odstotka, začel zmanjševati, tako da zdaj znaša še 3,5 odstotka.

Vendar pa je koalicija vložila dopolnilo, s katerim so sledili izračunom Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. V skladu z njimi primanjkljaj zaradi prenizko izplačanih plač v preteklosti ni enak za vse upokojence oz. so nekateri zaradi izrednih uskladitev že v ugodnejšem položaju, kot bi bili, če bi se pokojnine usklajevale po sistemskem zakonu.

Izplačilo solidarnostnega dodatka

Nekateri upokojenci so v sklopu desetega protikoronskega zakona deležni tudi solidarnostnih dodatkov. Dodatki bodo izplačani že jutri, 14. januarja 2022, pri določitvi višine pa se upošteva višina pokojnine oziroma nadomestila, ki ga je posameznik prejel v mesecu decembru 2021, je na vladni strani objavilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Za vse tiste, ki prejemajo pokojnino oziroma invalidsko nadomestilo v višini do 523,00 evrov, bo solidarnostni dodatek izplačan v višini 300,00 evrov.

Tisti, ki prejemajo pokojnino oziroma invalidsko nadomestilo v višini med 523,01 in 628,00 evrov, bodo deležni solidarnostnega dodatka v višini 230,00 evrov.

Tistim, ki prejemajo pokojnino oziroma invalidsko nadomestilo v višini med 628,01 in 732,00 evrov, pa bodo na račun nakazali dodatnih 130,00 evrov.

Dodatek bo izplačan tudi prejemnikom invalidskih nadomestil. Vir slike: Pexels.
Dodatek bo izplačan tudi prejemnikom invalidskih nadomestil.
Vir slike: Pexels.

Letos bo prvič solidarnostni dodatek za upokojence izplačan tudi brezposelnim uživalcem invalidskih nadomestil, z začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, in sicer pri izplačilu pokojnine za mesec februar 2022.

»Ministrstvo se pri svojem delu ves čas zavzema za zagotavljanje socialne in materialne varnosti vseh kategorij upokojencev«, so zapisali pri Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS. »V mandatu ministra Janeza Cigler Kralja se je upokojenkam in upokojencem z nižjimi dohodki zagotovil solidarnostni dodatek, sprejetih pa je bilo tudi nekaj sprememb Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), zaradi katerih se je socialna varnost upokojencev dvignila.«

Solidarnostni dodatek za upokojence bodo prejeli tudi tisti zavarovanci, ki so bili v obvezno zavarovanje vključeni za ožji obseg pravic. Prav tako ga bodo prejeli tudi tisti, ki so bili upokojeni na podlagi Zakona o starostnem zavarovanju kmetov, sporočajo iz Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.

Znesek solidarnostnega dodatka ne bo podlaga za obračun dohodnine ter prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje. Vsi prejemniki solidarnostnega dodatka pa bodo s strani zavoda prejeli tudi obvestilo o nakazilu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice