Skip to content

Vse, kar morate vedeti o novih spremembah karanten

Vlada je na današnji dopisni seji spremenila odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19 in o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni covid-19, so zapisali na vladni spletni strani.

Po končani dopisni seji sta pred stavbo NIJZ izjavo za medije o spremembah pri odrejanju karanten podala tudi minister za zdravje Janez Poklukar in predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel.

Mario Fafangel ob izjavi za medije. Vir slike: posnetek zaslona.
Mario Fafangel ob izjavi za medije.
Vir slike: posnetek zaslona.

Kot je že znano, veljajo od ponedeljka prejšnji teden nove izjeme za odhod v karanteno, ki vključujejo vse tiste, ki so prejeli poživitveni odmerek, tiste, ki so covid-19 preboleli v zadnjih 45 dnevih, ter tiste, ki so bolezen preboleli, hkrati pa so tudi dvakrat cepljeni.

Od srede dalje pa bodo veljale še dodatne izjeme, ki jih je vlada danes sprejela na zgoraj omenjeni dopisni seji. Vse osebe, zaposlene v zdravstvu, sociali ter vzgoji in izobraževanju so izjeme od karantene v primeru stika z okuženo osebo. Pri zaposlenih na drugih področjih sprememb ni.

Kar pomeni, da tem osebam ni potrebno oditi v karanteno, vendar pa se morajo naslednjih sedem dni vsakodnevno testirati na koronavirus. Testiranje lahko opravijo s testom za samotestiranje ali pa na točki izvajalca hitrega testiranja. Poleg tega pa morajo obvezno uporabljati FFP2 masko.

Spremembe se bodo od srede naprej uvedle tudi za učence, dijake in študente vendar samo v primeru, da se je stik z okuženo osebo zgodil pri pouku oziroma v šoli ali izobraževalni ustanovi.

Učenci, dijaki in študentje, ki bodo v stik z okuženo osebo prišli v šoli, bodo torej lahko še naprej nemoteno ostali pri pouku, pod pogojem vsakodnevnega opravljanja hitrega testiranja (naslednjih 7 dni).

V primeru učencev, dijakov in študentov uporaba maske FFP2 ni obvezna – spremeni se le protokol testiranja. Pred potrjeno okužbo v razredu ta narekuje testiranje trikrat tedensko, po potrjeni okužbi pa se testirajo vsak dan.

Nove spremembe se tičejo predvsem šolstva. Vir slike: Pexels.
Nove spremembe se tičejo predvsem šolstva.
Vir slike: Pexels.

Oddelek pa gre vseeno v karanteno, v kolikor se v obdobju 14 dni okuži vsaj 30 odstotkov vseh učencev. To pomeni, da se razred, v katerem je 30 otrok, v celoti napoti v karanteno, ko število okuženih učencev doseže devet (v obdobju 14 dni).

Enak protokol velja tudi za predšolske otroke, vendar v tem primeru ni predvideno testiranje, je sporočil minister Poklukar. Dodal je še, da se karanten, ki so bile odrejene pred sredo, ne preklicuje.

Pomembno je vedeti, da imajo izjeme iz prejšnjega tedna večjo težo kot nove, ki stopijo v veljavo v sredo. To pomeni, da se učitelju, ki je polno cepljen (s poživitvenim odmerkom), ni potrebno vsakodnevno testirati ali nositi FFP2 maske, saj je že tako izjema po odloku iz prejšnjega tedna.

Kot je poudaril minister, so bile nove spremembe uvedene zaradi novih spoznanj stroke o različici omikron. »Dejstvo je, da s tem zagotavljamo, da najpomembnejši in najvitalnejši deli naše družbe še naprej nemoteno delujejo,« je dejal Poklukar. Nove spremembe odlokov, ki so bile danes sprejete, vključujejo tudi pravico do nabave 20 testov HAG za samotestiranje na mesec.

Maria Fafangel je v svoji izjavi poudaril: »Okužena oseba gre še vedno v izolacijo, da ne bo nobenih nerazumevanj. Okužene osebe se seveda izločijo iz pedagoškega procesa.«

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Kranberger
2 years ago

Kako jih ni sram takšne bedarije klatit pa kdo še verjame v to to ni več demokracija to je prisiljevanje ljudi kdo bo pa plačal odškodnine ljudem ki morajo tako trpeti na račun vlade nijz in zdravstva ker to nebodo majhni zneski glede na to da nas že več kot 2 leti za pirate in prisiljujete v stvari ki jih ljudje zagotovo nočejo…

Last edited 2 years ago by Kranberger

Prijava na e-novice