Skip to content

Medvedov je v Sloveniji enostavno preveč

Da je v Sloveniji medvedov in drugih velikih zveri preveč, že dlje časa opozarjajo kmetijske organizacije. Koliko škode bi volkovi in medvedi povzročili, če kmetje ne bi uporabljali samozaščitnih ukrepov, lahko samo ugibamo. A pri tako razbohoteni populaciji velikih zveri, tudi zaščitni ukrepi pogosto niso dovolj.

Poleg škode, ki jo velike zveri povzročajo na kmetijskih pridelkih in živalih (predvsem drobnici), velike zveri ogrožajo tudi naravno ravnovesje, občasno pa se zgodi tudi napad medveda na človeka.

Odvzemi zveri iz okolja se odvijajo počasi. Veliko imajo pri tem tudi nevladne okoljevarstvene organizacije. Da je medvedov preveč sedaj opozarja tudi Lovska zveza Slovenije, ki na nek način z odvzemom medvedov pogojuje tudi pregone divjega prašiča.

V Sloveniji je več kot 1000 medvedov

»V Sloveniji je več kot 1000 medvedov, kar je veliko preveč,« pravijo na lovski zvezi. Poudarjajo, da je prostor omejen in da ima v tem primeru polno odgovornost okoljsko ministrstvo, ki pa glede populacije medvedov nima vizije.

Izjavo so podali po tem, ko je preteklo nedeljo medvedka z mladiči v okolici Postojne napadla lovca med lovskim pogonom. 63-letni lovec je utrpel zlomljeno roko, poškodovana rebra in več ran na hrbtu.

Lovec, ki ga je poškodovala medvedka. Foto: Leo Caharija. Vir slike: Primoske novice.
Lovec, ki ga je poškodovala medvedka.
Foto: Leo Caharija. Vir slike: Primoske novice.

Ker je po mnenju lokalnih lovcev medvedka zgolj branila mladiča, odstrela ne bodo predlagali, opozorili pa so, da do napadov medveda na človeka prihaja zato, ker je medvedov enostavno preveč.

»Neprestano opozarjamo, da je medvedov v Sloveniji že krepko čez 1000, kar je bistveno preveč. Njihovo število in prirastek sta dokazana tudi na podlagi štetja medvedov, ki ga izvajamo vsako leto,« opozarjajo.

Slovenija lahko prenese le 400 medvedov

Število medvedov, ki bi bilo za Slovenijo vzdržno, je okoli 400. Na Lovski zvezi so opozorili, da dokler je bila populacija medveda v teh okvirih, je bilo tudi konfliktov veliko manj. Edini učinkoviti ukrep je odstrel – a tega lovci ne morejo izvajati, ker ministrstvo za okolje še vedno ni izdalo odločbe za odstrel medvedov v letošnjem letu, čeprav naj bi bila ta pripravljena 1. oktobra lanskega leta.

Lovci opozarjajo, da je škodljivo, da na tem področju še ni bil dosežen družbeni konsenz, da ni prave vizije in tudi ne cilja. Edini pravi cilj po njihovem mnenju pa je uravnoteženost vseh aktivnosti in populacije živali edini pravi cilj.

Namnožili so se tudi divji prašiči, za katere je sicer odstrel neomejen, a lovci pogosto med pogoni na divje prašiče naletijo tudi na medvede, tukaj pa nastopi nov problem:

»Ob prevelikih tveganjih za lovce bo treba pogone opustiti in se dogovoriti, da naraščajočo škodo po divjih prašičih in pa odgovornost za morebitne posledice afriške prašičje kuge prevzame ministrstvo za okolje in prostor,« so zapisali in s tem opozorili, da v kolikor okoljsko ministrstvo ne bo naredilo nekaj glede medvedov, tudi oni ne bodo naredili vsega, kar bi lahko, glede divjih prašičev.

Da pa divji prašiči povzročajo veliko škode v kmetijstvu in ponekod že ogrožajo obstoj kmetij predvsem na Primorskem, Kočevskem in Beli krajini, zahodnem Krasu ter v Pomurju in Zasavju, so opozorili tudi na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS).

Škoda po divjem prašiču. Vir slike: Kmečki glas.
Škoda po divjem prašiču.
Vir slike: Kmečki glas.

»Kmetje na nekaterih območjih obupujejo, saj zaradi velikega obsega škod na travnikih in njivah niso mogli pridelati dovolj krme za rejne živali. Odškodnina, do katere so morda uspeli priti, jim žal ne more povrniti naporov pri preprečevanju škod, uveljavljanju odškodnine, sanaciji površin in slabe volje povzročene zaradi teh težav. Razen tega imajo težave pri zagotovitvi nadomestne krme, za katero bodo plačali precej več kot  znaša morebitna odškodnina. Veliko kmetov razmišlja o opustitvi kmetovanja, ker se možnosti za rešitve ne udejanijo,« so zapisali in dodali, da škode, ki jih povzroči divji prašič, predstavljajo kar tri četrtine vseh škod od divjadi in pozvali lovce in državo k ukrepanju.

Škode, ki jih povzroči divji prašič, predstavljajo kar tri četrtine vseh škod od divjadi. Vir slike: Shutterstock.
Škode, ki jih povzroči divji prašič, predstavljajo kar tri četrtine vseh škod od divjadi.
Vir slike: Shutterstock.

Medvedov je preveč, se strinja kmetijsko ministrstvo

Sekretar na kmetijskem ministrstvu Anton Harej je ob obisku Brkinov dejal, da imamo v  Sloveniji imamo bistveno več zveri, kot si ta prostor lahko privošči. Po njegovem mnenju so izpolnjeni vsi pogoji za interventni odvzem, a o tem kmetijsko ministrstvo ne more odločati, saj so velike zveri, kot že rečeno, v pristojnosti ministrstva za okolje.

Če smo ob vstopu v Evropsko unijo imeli približno 300 medvedov in 40 volkov, je po ocenah v državi zdaj kar 1200 medvedov in 120 volkov, je dejal in posvaril: »To je bistveno preveč glede na to, kar si naš prostor, naše območje, sploh lahko privošči. Bojim se, da to ne bo osamljen primer.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice