Naprej na vsebino

HPV: zdravila ni, na voljo pa je učinkovito cepivo

Že več kot dve leti se več ali manj pogovarjamo le o okužbah s covidom-19. Za preprečevanje širjenja virusa SARS-CoV-2 so na voljo številna cepiva, za katera vemo, da so delno učinkovita. Okužbe ne preprečijo, vplivajo pa na lažji potek bolezni. Za zdravljenje bolezni covid-19 so na voljo tudi različna zdravila in testi, s katerimi lahko tudi sami doma preverimo, ali smo okuženi.

Preberite tudi:

Rak je kljub covidu še vedno med nami

Občasno se zdi, da smo na veliko drugih bolezni pozabili. Prav tako pa premalo govorimo o tem, da je marsikatero izmed teh bolezni mogoče preprečiti. Ena izmed takih je zanesljivo rak materničnega vratu, za katerim v državah Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora letno zboli okoli 34.000 žensk, izmed teh jih 13.000 letno za tem rakom umre. Večinoma gre za mlajše ženske v rodni dobi. Rak materničnega vratu v 99 odstotkih povzročajo humani papilomavirusi ali na kratko HPV, za katere na voljo ni ne zdravil, ne enostavnih testov za samotestiranje, je pa na voljo učinkovito cepivo.

Humani papilomavirusi (HPV), s katerimi pride v stik večina spolno aktivnih oseb, so najpogostejše spolno prenosljive okužbe.
Humani papilomavirusi (HPV), s katerimi pride v stik večina spolno aktivnih oseb, so najpogostejše spolno prenosljive okužbe.

Kaj so HPV?  

Humani papilomavirusi (HPV), s katerimi pride v stik večina spolno aktivnih oseb, so najpogostejše spolno prenosljive okužbe. Več kot polovica spolno aktivnih oseb se vsaj enkrat v življenju okuži z njimi. Pogostost okužb je najvišja pri mladostnikih in mlajših odraslih, starih med 15 in 25 let.

HPV so glavni vzrok za nastanek genitalnih bradavic in raka materničnega vratu, povezani pa so tudi z nastankom drugih rakov in papilomov grla, tako pri moških kot pri ženskah.

Po podatkih mednarodnega referenčnega centra za HPV poznamo več kot 200 različnih genotipov, od tega približno 45 genotipov HPV povzroča okužbe spolovil, rodil, zadnjika in ustnega dela žrela. Okužba v večini primerov poteka brez simptomov in znakov, zato večina ljudi ne ve, da so okuženi s HPV, vendar pa lahko kljub temu prenesejo okužbo na svojega spolnega partnerja. Okužbe prenašajo tako moški kot ženske. In oboji lahko tudi resno zbolijo.

Na voljo je učinkovita zaščita: cepljenje

Najučinkovitejši način za preprečevanje okužb s HPV in bolezni, ki jih ta virus povzroča, je cepljenje. Kot druge oblike preprečevanja okužbe NIJZ navaja tudi abstinenco, zvestobo in uporabo kondomov. Kondom pomembno zmanjša tveganje za okužbo s HPV, vendar je zaradi prisotnosti HPV na drugih mestih kože in sluznic ne prepreči popolnoma.

Slovenija od leta 2009/10 izvaja cepljenje deklic proti humanim papilomavirusom (HPV) kot priporočeno cepljenje ob sistematičnem pregledu v 6. razredu osnovne šole. V šolskem letu 2021/22 se lahko prvič v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja cepijo tudi dečki, ki v šolskem letu 2021/22 obiskujejo 6. razred osnovne šole. Okužbe s HPV lahko tudi pri moških povzročajo genitalne bradavice in nekatere rake (zadnjika, penisa in ustnega dela žrela), prav tako pa je cepljenje dečkov pomemben dejavnik za zmanjšanje pojavljanja okužb s HPV in njihovih posledic pri ženskah.

»V breme obveznega zdravstvenega zavarovanja se lahko cepijo tudi dekleta, ki so obiskovala 6. razred v šolskem letu 2009/10 ali kasneje in še niso bila cepljena (zamudnice),« so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

V Sloveniji je na voljo devetvalentno cepivo, ki varuje pred sedmimi najpogostejšimi nevarnejšimi genotipi HPV, ki lahko povzročajo predrakave spremembe in raka materničnega vratu ter nekatere druge rake spolovil, danke in ustnega dela žrela ter pred dvema manj nevarnima genotipoma HPV, ki povzročata genitalne bradavice.

Za zaščito oseb, mlajših od 15 let, sta dovolj dva odmerka cepiva, za starejše od 15 let pa so potrebni trije odmerki. »Do zdaj opravljene raziskave so pokazale, da zaščita s cepljenjem proti okužbi s HPV traja vsaj deset let, pričakuje pa se, da bo zaščita še bistveno daljša. Zaenkrat velja, da poživitveni odmerki niso potrebni,« pojasnjujejo na NIJZ.

Cepljenje je sicer priporočljivo do 26. leta starosti, najbolj smiselno pa ga je opraviti pred začetkom spolne aktivnosti (pred možno izpostavitvijo okužbi s HPV).

Cepivo je zanesljivo in varno, pa vendar je precepljenost proti HPV v Sloveniji slaba. Nekoliko več šestošolk se je odločilo za cepljenje proti virusu HPV v šolskem letu 2019/20, in sicer je bila precepljenost 58,5-odstotna. Med dečki za cepljenje načeloma ni zanimanja.

Program ZORA je državni presejalni program.
Program ZORA je državni presejalni program.

Zdravila za HPV ni

Za okužbo s HPV ni zdravila. Lahko pa se zdravijo bolezni, ki nastanejo kot posledica te okužbe, kot npr. predrakave spremembe materničnega vratu in rak materničnega vratu ter genitalne bradavice. Zdravljenje zajema operativni poseg.

Rak materničnega vratu lahko uspešno preprečimo s kombinacijo cepljenja in rednih presejalnih programov pri svojem izbranem osebnem ginekologu.

V Sloveniji imamo organizirani populacijski presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu že od leta 2003. Slovenske ženske so po besedah predstavnikov onkološkega inštituta program ZORA dobro sprejele. Več kot 70 odstotkov se presejalnih pregledov redno udeležuje tudi v času pandemije covida-19.

Program ZORA je državni presejalni program, kar pomeni, da vsaka ženska, stara med 20 in 64 leti, ki v zadnjih treh letih ni opravila pregleda z odvzemom brisa materničnega vratu, dobi na dom pisno vabilo na pregled. Ker RMV raste počasi in potrebuje več let, da iz predrakave oblike napreduje v raka, je mogoče s pregledi žensk na tri leta veliko večino nevarnih sprememb materničnega vratu odkriti in zdraviti pravočasno, pojasnjujejo na spletni strani programa ZORA.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice