Skip to content

Sovražite gnečo na upravni enoti? Po opravkih zdaj kar preko video klica

Strateški svet za digitalizacijo, ki ga sestavlja več kot petdeset vodilnih strokovnjakov na področju digitalnih tehnologij, je junija lani predstavil štirideset zanimivih ukrepov za digitalizacijo različnih področij, s katerimi se državljani srečujemo v vsakdanjem življenju.

Poleg e-gradbenega dovoljenja, e-osebne izkaznice, ukinitve vozniškega dovoljenja in drugih je tukaj tudi tako imenovano virtualno okence na upravnih enotah.

Kot so lani obrazložili, gre za »vpeljavo sistema virtualnega upravnega okenca, prek katerega lahko državljani urejajo upravne in druge storitve javne uprave prek varne avdio-video povezave. Sistem bi poleg avdio-video povezave omogočal tudi naročanje na termine, avtentifikacijo, izmenjavo dokumentov, digitalno podpisovanje in izvajanje plačil«. To storitev bi ponujali državni in občinski organi, vključno z upravnimi enotami in CSD-ji, pa tudi šole (npr. za govorilne ure).

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Vir slike: STA.
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik.
Vir slike: STA.

Po besedah ministra za javno upravo Boštjana Koritnik omenjeno storitev od novembra poskusno izvajata upravni enoti Domžale in Ljutomer, ki sta do zdaj na ta način opravili 24 obravnav.

Dosedanje izkušnje so dobre, zato so na ministrstvu začeli s testno fazo projekta. V kolikor bo zadeva še naprej uspešna, bodo virtualno okno v prihodnjih mesecih postopoma vpeljali tudi v redno delo drugih upravnih enot pa tudi drugih državnih organov, kot so centri za socialno delo, občine in podobno.

Stranke se lahko na video klic z uslužbencem upravne enote naročijo preko portala eUprava, izbrano storitev pa lahko opravijo od doma. V pilotni fazi bodo lahko državljani preko varne avdio-video povezave v aplikaciji Microsoft Teams dostopali do splošnih informacij, različnih potrdil iz evidenc in informacij o fazi postopka. Več o tem, katere storitve lahko na tak način opravite, najdete spodaj.

Gre za podoben princip, kot je že omogočen preko portala eUprava, s tem da bodo zdaj državljani lahko z javnim uslužbencem komunicirali na povsem novi stopnji. »Tako se bomo na najboljši način približali storitvi v živo,« je dejal minister na novinarski konferenci.

Kako deluje virtualno upravno okence?

Pogoji za izvedbo virtualnega sestanka so računalnik, tablica ali pametni telefon s kamero in mikrofonom (pri mobilnih napravah si je predhodno potrebno namestiti aplikacijo MS Teams v Google Play ali AppStore) ter osebni dokument za identifikacijo. Izmenjavo dokumentov je mogoče opraviti le z računalnikom (ni možno na iOS ali Android).

Za digitalno izvedbo upravnih storitev se je potrebno najprej naročiti na ustrezen prosti termin, kar lahko opravite preko spletne strani virtualnega okenca.

Na strani najprej poiščete ustrezno lokacijo upravne enote, nato pa kliknete na željeno storitev. Spodaj se na koledarčku pokažejo prosti dnevi za opravljanje te storitve. Izberete datum, ki vam najbolj ustreza, nato pa še enega izmed prostih terminov.

Virtualno upravno okence. Izbira željenje storitve in datuma. Vir slike: eUprava.
Virtualno upravno okence. Izbira željenje storitve in datuma.
Vir slike: eUprava.

V naslednjem koraku vpišite svoje kontaktne podatke: ime in priimek, elektronski naslov in telefonsko številko. V prostor »Opombe« lahko zapišete dodatne informacije glede izbrane upravne storitve, na katere bi radi opozorili pred virtualnim sestankom.

S klikom na »Rezerviraj« se vam bo pojavilo okence, v katerega vpišete 6-mestno kodo, ki jo boste prejeli na elektronski naslov. Ko vpišete kodo, ste uspešno rezervirali termin. Na elektronski naslov boste prejeli potrditev izbranega termina in povezavo do srečanja.

V elektronski pošti, ki ste jo prejeli na svoj elektronski naslov, se nahaja povezava do sestanka. S klikom na »Pridružite se sestanku« se ob uri, ki ste jo izbrali, pridružite virtualnemu sestanku.

Za izvedbo virtualnega srečanja z javnim uslužbencem na upravni enoti nista potrebna registracija ali nameščanje aplikacije Microsoft Teams, potreben je le spletni brskalnik (Mozilla, Chrome, Edge). Če imate aplikacijo Microsoft Teams že nameščeno, se vam bo virtualni sestanek samodejno odprl v aplikaciji MS Teams.

Stran s povezavo do sestanka. Vir slike: eUprava.
Stran s povezavo do sestanka.
Vir slike: eUprava.

V primeru potrebne izmenjave datotek bo v okviru virtualnega sestanka javni uslužbenec ustvaril povezavo do mape, v kateri boste lahko z njim varno izmenjevali datoteke, ter vam jo posredoval.

Katerih opravkov se lahko lotite na tak način?

Za zdaj je izbor storitev, ki jih lahko opravite preko virtualnega okenca, omejen. Z digitalnim pristopom do svoje upravne enote lahko na primer pridobite splošne informacije o različnih upravnih storitvah.

Pod to storitev štejemo zlasti podatke o tem, kakšni so pogoji za pridobitev določene pravice, kje in po kakšnem postopku lahko stranka pridobi pravico, kaj je treba priložiti vlogi, kolikšna je višina upravne takse in morebitnih drugih plačil ter kako se plačilo lahko izvede.

Poleg tega lahko zaprosite za potrdila iz uradnih evidenc. Z uporabo te storitve virtualnega okenca lahko pridobite potrdila iz različnih uradnih evidenc, ki jih vodimo na upravni enoti in za katera se upravna taksa ne plača (to so navadno potrdila, ki jih potrebujete na primer za zaposlitve, šolanje in podobno).

Brezplačno potrdilo lahko pridobi tudi društvo, ki deluje v javnem interesu. Za izdajo potrdil iz uradnih evidenc za druge namene pa je potrebno plačati takso v višini treh evrov. Potrdila iz uradnih evidenc lahko pridobite pri vsaki upravi enoti ne glede na vaše prebivališče.

Naslednja možna storitev je povpraševanje o fazi določenega postopka. Na tak način lahko pridobite informacije o tem, v kateri fazi postopka se nahaja vaša konkretna upravna ali druga zadeva na upravni enoti, kjer ste oddali vlogo. Prejeli boste tudi podrobnejša pojasnila v zvezi s prejetim dopisom/pozivom za dopolnitev. Tovrstne informacije lahko pridobite le od upravne enote, ki obravnava vašo vlogo, sporočajo na spletni strani virtualnega okenca.

Nenazadnje pa lahko s pomočjo virtualnega okenca zaprosite za sestavo smrtovnice na podlagi podatkov iz matičnega registra in centralnega registra prebivalcev, centralne zbirke podatkov o pravicah iz javnih sredstev in podatkov, ki jih dajo pokojnikovi družinski člani ali osebe, s katerimi je pokojnik živel.

Smrtovnico lahko pridobite le od tiste upravne enote, kjer ima prijavljeno prebivališče eden od svojcev (plačnik pogreba, partner, otrok, starši itd.).

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice