Skip to content

Novosti v aplikaciji #OstaniZdrav

Slovenska aplikacija za beleženje stikov po imenu #OstaniZdrav je javnosti dostopna že kar nekaj časa. Po začetnih težavah, ki jih je aplikacija sicer uspešno prebrodila, so ji v tem mesecu dodali nekaj novih funkcionalnosti.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Vse, kar morate vedeti o novih spremembah karanten

Glavni namen aplikacije je še vedno obveščanje uporabnika o morebitnih stikih z osebami, ki so bile pozitivne na koronavirus. Oseba je lahko o rizičnem stiku obveščena na tri načine: s strani NIJZ (osebo preko pošte oziroma elektronske pošte obvesti epidemiološka služba), s strani same okuženem osebe in preko aplikacije #OstaniZdrav.

V kolikor »se srečata« dve napravi, ki imata naloženo aplikacijo, si izmenjata posebne anonimne kode, ki se shranijo v napravi. V primeru, da nato ena izmed teh dveh oseb v aplikacijo vnese pozitiven test na covid-19, bo druga oseba avtomatsko prejela obvestilo. Na tak način se lahko prekine verigo okužb, saj se lahko osebe, ki so bile v stiku z virusom, pravočasno izolirajo.

Aplikacija torej prikazuje dve stanji tveganja, ki je lahko majhno in večje. Majhno tveganje pomeni, da uporabnik še ni bil izpostavljen osebi s potrjeno okužbo, zato je njegovo tveganje majhno in se okence v aplikaciji obarva zeleno.

Če pa je uporabnik bil izpostavljen osebi s potrjeno okužbo, vendar je bil ta stik na večji razdalji oziroma kratkotrajen, je njegovo tveganje še vedno majhno, okence pa se obarva oranžno.

Rdeča in zelena barva aplikacije. Vir slike: Posnetek zaslona.
Rdeča in zelena barva aplikacije.
Vir slike: Posnetek zaslona.

Po drugi strani večje tveganje pomeni, da je bil uporabnik izpostavljen osebi s potrjeno covid okužbo, ta stik je trajal dlje časa in je bil na manjši razdalji. V tem primeru se okence v aplikaciji obarva rdeče.

Na vladni spletni strani opozarjajo, da je pomembno, da aplikacijo #OstaniZdrav uporabljamo še pred tem, ko zbolimo za SARS-CoV-2, ker lahko le v tem primeru potrjeno okuženi uporabnik z oddajo dnevnih ključev opozori vse s shranjeno oddajno kodo, da so bili v tveganem stiku. Nameščanje po potrjeni okužbi nima smisla, saj aplikacija ne opozarja v realnem času, če se okuženi posameznik približa osebi.

Ustvari QR kodo

S februarjem pa je bila aplikacija nadgrajena s še nekaj novimi funkcijami. Ena izmed teh je skeniranje QR kode na dogodkih in prireditvah, s pomočjo katere lahko organizatorji v primeru okužbe udeležence množično obvestijo.

Kako pa to deluje? Aplikacija poleg skeniranja omogoča tudi prostovoljno in anonimno ustvarjanje QR kode za dogodke in prireditve različne narave, prav tako pa tudi za obisk restavracij in trgovin. QR koda dogodka vsebuje zaščitene in varno shranjene podatke o dogodku (opis, kraj in čas trajanja dogodka). Kodo lahko v nekaj minutah ustvarimo tudi na spletni strani Cepimo.se.

Organizator dogodka ustvarjeno QR kodo namesti oziroma natisne na vidno mesto. Uporabnikom, ki opravljajo dejavnost z ustaljenim urnikom delovanja, priporočajo, da vsak dan izven delovnega časa ustvarijo novo QR kodo.

Udeleženci dogodka oziroma obiskovalci QR kodo nato skenirajo in so na ta način, v kolikor se kasneje pri prijavljenem ugotovi potrjena okužba, obveščeni o možnem tveganem stiku. Preko QR kode se torej znotraj aplikacije povežejo vsi uporabniki.

S pomočjo #OstaniZdrav lahko ustvarite posebno QR kodo za beleženje množičnih stikov. Vir slike: Cepimo se.
S pomočjo #OstaniZdrav lahko ustvarite posebno QR kodo za beleženje množičnih stikov.
Vir slike: Cepimo se.

»Vse informacije se obdelujejo samo lokalno v vašem brskalniku. Niti QR kode, ki jih ustvarite, niti informacije, ki jih vsebujejo, se ne pošljejo strežnikom #OstaniZdrav. Izvorna koda generatorja je prosto dostopna za ogled,« obveščajo upravitelji aplikacije.

Za delovanje aplikacije se obdelujejo naključni dnevni ključi in oddajne kode (psevdonimizirani podatki), kar pomeni, da ne Nacionalni inštitut za javno zdravje ne Ministrstvo za javno upravo kot tehnični skrbnik aplikacije ne moreta na noben način iz aplikacije pridobiti podatkov o vaših stikih ali podatkov o tem, da ste okuženi, in ne moreta odkriti vaše identitete in lokacije. Aplikacija prav tako ne uporablja nobenih orodij za analiziranje uporabe aplikacije, so še zapisali na vladni spletni strani.

Shranjevanje covid-19 potrdila

Poleg QR kode lahko v aplikacijo po novem uporabniki tudi shranijo svoja EU DCP potrdila. Podobno kot pri aplikaciji ZVEM na tak način ni več potrebno imeti s seboj nobenega papirja, saj je QR koda shranjena na mobilnem telefonu. Rahlo se bo zalomilo samo v primeru, da se napravi izprazni baterija.

Za vsako dodano potrdilo pa se lahko v aplikaciji #OstaniZdrav tudi preveri, ali je veljavno v državi, kamor oseba trenutno potuje. Kot primer lahko izpostavimo Italijo, kjer trenutno potrdilo o cepljenju z dvema odmerkoma velja samo 250 dni, kar je slabe tri tedne manj kot pri nas.

Ko smo že pri tujini – podobno aplikacijo, kot je #OstaniZdrav poznajo tudi druge Evropske države. #OstaniZdrav si s tujimi aplikacijami preko EU sistem izmenjuje kode, kar pomeni, da ne potrebujemo lokalne aplikacije, v kolikor se nahajamo v tujini.

Trenutno v čezmejni izmenjavi sodelujejo Avstrija, Belgija, Hrvaška, Danska, Finska, Nemčija, Irska, Italija, Latvija, Nizozemska, Poljska in Španija.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice