Skip to content

Eden največjih slovenskih trgovcev kovin začasno ustavlja prodajo

Celjsko podjetje Kovintrade, ki je bilo ustanovljeno že daljnega leta 1990, je nedavno svoje poslovne odjemalce obvestilo, da začasno ustavljajo prodajo zaradi umika proizvajalcev in dobaviteljev ter negotovih razmer na trgu.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Ne le elektrika in plin, tudi hrana bo dražja

Ali lahko Zahod preživi brez Rusije?

Na poslovanje enega izmed vodilnih slovenskih distributerjev jekla in metalurških polproizvodov je močno vplivala že pandemija koronavirusa, zdaj pa je vojna v Ukrajini poskrbela za nov udarec. Ob začetku leta so bili namreč strokovnjaki od Nemčije do Slovenije prepričani, da bo letošnje leto prineslo gospodarski prodor in okrevanje po pandemiji.

Londonske cene niklja so v ponedeljek narasle za več kot 30 odstotkov, kar predstavlja največji dnevni porast doslej. Za skok so krive predvsem motnje v dobavah tako iz Ukrajine kot seveda Rusije, ki so posledice vojaškega konflikta ter sankcij s strani zahodnih držav.

Eden največjih slovenskih trgovcev jekla zaustavlja prodajo. Vir slike: Kovintrade.
Eden največjih slovenskih trgovcev jekla zaustavlja prodajo.
Vir slike: Kovintrade.

Nedavna odločitev Kovintrade o zaustavitvi prodaje je še bolj pokazala, kako blizu Sloveniji so motnje v dobavnih verigah. Poleg tega pa se poraja vprašanje o tem, kako lahko zaustavitev prodaje vpliva na industrijo, ki zaposluje kar 62.127 ljudi.

Slovenska kovinska industrija se uvršča v vrh nosilnih dejavnosti predelovalne industrije tako po prihodku kot po izvozu. Panoge kovinske industrije so leta 2020 v prihodku predstavljale 29 odstotkov, v izvozu 30 odstotkov, v številu zaposlenih 34 odstotkov, ustvarijo pa 30 odstotkov dodane vrednosti vseh predelovalnih dejavnosti v Sloveniji, je zapisano na spletni strani Združenja kovinske industrije Gospodarske zbornice Slovenije.

Poleg matične družbe Kovintrade d.d. Celje sestavlja skupino Kovintrade še mreža hčerinskih podjetij in predstavništev v desetih evropskih državah. Sodelujejo z več kot 6.200 kupci in s 1.200 dobavitelji iz 50 držav.

V letu 2020 so ustvarili 140,9 milijona evrov prihodkov, kar je 15 odstotkov manj kot leto prej. Čisti dobiček je znašal 1,9 milijona evrov, medtem ko je leta 2019 dosegel 1,8 milijona evrov, so zapisali pri STA.

Skladišče podjetja Kovintrade. Vir slike: Kovintrade.
Skladišče podjetja Kovintrade.
Vir slike: Kovintrade.

»Leto 2020 se je začelo optimistično, vendar je že ob koncu prvega četrtletja epidemija močno spremenila poslovanje v celotnem svetovnem gospodarstvu,« so zapisali v letnem poročilu.

»Prodajni prihodki so se v primerjavi z letom 2019 zmanjšali za 15 %, kar je bilo v večjem delu posledica znižanja cen metalurškega blaga, zato posledično nismo izkoristiti pomoči in olajšav države, saj je bila meja padca prihodkov določena na najmanj 20 %.«

Cene jekla za 22 odstotkov navzgor

Po podatkih medijske hiše Kallanish Commodities so referenčne cene jekla prejšnji teden poskočile za 22 odstotkov na 1.257 dolarjev za tono, številni ukrajinski proizvajalci jekla pa so zaustavili svoje tovarne, poročajo pri Bloomberg.

Ukrajina običajno zaseda mesto med petimi največjimi izvozniki jekla v Evropsko unijo, motnje v oskrbi pa bodo zdaj zaostrile razmere na že tako oslabljenem tamkajšnjem trgu.

Ruski predsednik Vladimit Putin in Aleksej Mordašov. Vir slike: Wikipedia Commons.
Ruski predsednik Vladimit Putin in Aleksej Mordašov.
Vir slike: Wikipedia Commons.

Ruska jeklarska podjetja se prav tako soočajo s težavami pri izvozu, predvsem zaradi sankcij. Severstal PJSC je ustavil prodajo v Evropo, svoj največji izvozni trg, po tistem, ko so zahodne države sankcionirale lastnika Alekseja Mordašova.

Višje cene kovin bodo proizvajalcem in gradbenim podjetjem povzročile še dodatne preglavice, razmere pa bi se lahko še bolj zaostrile v primeru, da naraščajoče cene energije dodatno otežijo poslovanja evropskih proizvajalcev jekla.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice