Skip to content

Začasno zaščito bodo prebivalci Ukrajine lahko pridobili tudi brez dokumentov

Število Ukrajincev v Sloveniji se povečuje, je danes na novinarski konferenci poudaril minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

»V prvih dneh vojne so v Slovenijo večinoma prešli v tranzitu, nakazuje pa se trend, s tem, ko se zmanjšujejo absorpcijske sposobnosti sosednjih držav, na primer Poljske, Madžarske in Moldavije, ko bo treba poskrbeti za večje število oseb tudi za daljše časovno obdobje,« je ob tem dodal minister ter zatrdil, da bo za vse, ki bodo bežali pred vojno, solidarnostno poskrbljeno.

Preberite tudi:

ZDA nafte ne bodo več kupovale v Rusiji, bodo temu sledile tudi Evropske države?

Novinarska konferenca je potekala v sklopu uvedbe začasne zaščite za razseljene osebe iz Ukrajine, ki jo je Svet Evropske unije aktiviral 4. marca zaradi tamkajšnjih kriznih razmer. Na konferenci je poleg ministra za notranje zadeve sodelovala še generalna direktorica Direktorata za migracije Nataša Potočnik.

Generalna direktorica Direktorata za migracije Nataša Potočnik na novinarski konferenci. Vir slike: MNZ.
Generalna direktorica Direktorata za migracije Nataša Potočnik na novinarski konferenci.
Vir slike: MNZ.

Do omenjene začasne zaščite so upravičene štiri kategorije oseb, ki so v Ukrajini prebivale pred 24. februarjem 2022:

  • državljani Ukrajine,
  • osebe brez državljanstva in državljani tretjih držav, ki niso državljani Ukrajine in so bili v Ukrajini upravičeni do mednarodne zaščite ali druge enakovredne nacionalne zaščite,
  • družinski člani teh oseb,
  • osebe brez državljanstva in državljani tretjih držav, ki niso državljani Ukrajine in so v Ukrajini prebivali na podlagi veljavnega dovoljenja za stalno prebivanje ter se ne morejo vrniti v svojo državo ali regijo izvora na varen in trajen način.

Začasna zaščita razseljenih oseb iz Ukrajine se uvede z dnem uveljavitve tega sklepa in traja eno leto. Začasna zaščita se lahko podaljša še največ dvakrat po šest mesecev, je še zapisano v sklepu o uvedbi začasne zaščite.

Mladi prostovoljci pomagajo zbirati rabljena oblačila za begunce na Rdečem križu na Poljskem. Vir slike: The Guardian.
Mladi prostovoljci pomagajo zbirati rabljena oblačila za begunce na Rdečem križu na Poljskem.
Vir slike: The Guardian.

»Upravičenci do začasne zaščite bodo tako na bistveno hitrejši način kot pri rednem azilnem postopku pridobili pravice kot na primer do namestitve, prehrane, obleke, tudi minimalno žepnino. Če pa bo potreba, bomo zakon po hitrem postopku ustrezno tudi novelirali,« je še ob tem povedal Hojs.

Postopek za pridobitev začasne zaščite za razseljene osebe iz Ukrajine

Kako lahko torej oseba, ki je upravičena do začasne zaščite, to pridobi? Oseba, ki ob vstopu v Republiko Slovenijo izjavi, da namerava zaprositi za začasno zaščito, izpolni vlogo za začasno zaščito pri policiji in predloži vsa dokazila, ki jih ima na razpolago in so pomembna za odločanje o priznanju začasne zaščite. Policija vlogo in morebitna dokazila brez odlašanja posreduje upravni enoti, na območju katere bo prosilec za začasno zaščito nastanjen, je zapisano na vladni spletni strani.

Za vse tiste Ukrajince, ki pa se že nahajajo v Sloveniji velja, da lahko vlogo za pridobitev statusa začasne zaščite vložijo tudi na upravni enoti, in sicer v tistem kraju v Sloveniji, kjer trenutno bivajo. Stroškov postopka ni.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na novinarski konferenci pojasnil, kako lahko prebivalci Ukrajine pridobijo začasno zaščito. Vir slike: MNZ.
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na novinarski konferenci pojasnil, kako lahko prebivalci Ukrajine pridobijo začasno zaščito.
Vir slike: MNZ.

»Upravna enota osebi nato izda izkaznico, s katero lahko oseba uveljavlja svoje pravice, kot je dostop do trga dela, pravica do nastanitve v nastanitvenih objektih, do prehrane, obleke in tudi minimalne denarne žepnine,« je ob tem povedala Nataša Potočnik. Trenutno je vlada določila en nastanitveni center in sicer v Logatcu.

V primeru, da bi oseba na policijo oziroma upravno enoto prišla brez osebnih dokumentov, je ključno, da na nek način dokaže, da prihaja iz Ukrajine, je poudarila gospa Potočnik. Vseeno se pričakuje, da bodo imeli pri sebi kakršnekoli dokumente, »to ni potrebno, da je potni list, ni potrebno, da je veljavni potni list, niti ne osebna izkaznica,« je dodala.

Kadarkoli v postopku pa se lahko uporabijo tudi druge metoda ugotavljanja državljanstva, kot so krajši razgovori, s podvprašanji, s pomočjo katerih bo pristojni organ lahko ugotovil, da gre za prebivalca Ukrajine.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice