Naprej na vsebino

Z ukrepi nad vse večjo gnečo na upravnih enotah

Letos bo potekla veljavnost velikemu številu osebnih dokumentov državljank in državljanov Slovenije, zato upravne enote v teh dneh že zaznavajo povečan interes strank, sporočajo iz ministrstva za javno upravo.

V prihodnje pričakujejo še večji pritisk, hkrati pa se zaradi povečanega števila vlog pojavljajo zaostanki na področju tujcev, zato se je minister za javno upravo Boštjan Koritnik skupaj z načelnicami in načelniki upravnih enot dogovoril za takojšnje ukrepe, ki bi omogočili hitro in fleksibilno reševanje zadev.

Minister Koritnik je tako na vodje upravnih enot naslovil dopis ter se z njimi v zadnjih dneh tudi večkrat srečal na virtualnih sestankih. Njih in druge zaposlene na upravnih enotah je pozval k sodelovanju pri obvladovanju množične menjave osebnih dokumentov in zaostankov na področju tujcev.

Upravne enote bodo podaljšale uradne ure. Vir slike: STA.
Upravne enote bodo podaljšale uradne ure.
Vir slike: STA.

Zagotovil jim je tudi pomoč na tehničnem področju, kar vključuje dodatno IT opremo, ki jo zaposleni potrebujejo na okencih za delo s strankami, na področju kadrov, pri čemer je podal v razmislek možno aktivacijo upokojenih javnih uslužbencev, ter na finančnem področju, saj bodo za zaposlene zagotovljena dodatna sredstva za plačilo.

»Prepričan sem, da prav zaposleni v upravnih enotah te izzive najbolje poznajo, in verjamem, da v tej zvezi razumemo našo skupno nalogo: državljankam in državljanom tudi v primeru takih izjemnih dogodkov, kakršnim smo priča v letošnjem letu, zagotoviti čim boljšo in čim hitrejšo storitev,« je izpostavil minister za javno upravo.

Za reševanje trenutne zagate bodo imele upravne enote po celi Sloveniji tudi dodatne uradne ure in sicer:

  • v četrtek, 31. marca 2022, od 8. do 15. ure in
  • v soboto, 2. aprila 2022 od 8. do 12. ure.

Ta dva dneva bosta namenjena strankam, ki niso in niti ne bodo naročene, vendar le za pridobitev osebnih dokumentov (osebna izkaznica, potni list, vozniško dovoljenje).

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Vir slike: STA.
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik.
Vir slike: STA.

Prav tako bodo upravne enote do nadaljnjega podaljšale uradne ure glede na posebnosti svojega lokalnega okolja in organizacijo dela. Podatki o uradnih urah bodo objavljeni tudi na spletnih straneh upravnih enot, dosegljivi pa so tudi tukaj. Državljanke in državljane zato prosimo, da pred obiskom na spletu preverijo aktualni delovni čas, sporočajo iz ministrstva za javno upravo.

Na ministrstvu še poudarjajo, da za ureditev osebnih izkaznic, potnih listov in vozniških dovoljenj ne velja krajevna pristojnost, kar pomeni, da se jih lahko uredi v katerikoli upravni enoti v Sloveniji. Upravne enote so namreč zelo različno obremenjene, najbolj pa so seveda tiste v večjih mestih.

Minister Koritnik pa je državljanke in državljane pozval tudi k čim obsežnejši uporabi elektronskega načina poslovanja z državo, kar omogoča predvsem portal eUprava. To še posebej velja za postopke, ki jih lahko preko portala izvedemo v celoti in brez obiska upravne enote.

Na takšen način lahko na primer oddamo vlogo za otroški dodatek, znižano plačilo vrtca ali državno štipendijo. Med najpogostejše aktivnosti na portalu eUprava spadajo tudi prijava in odjava začasnega prebivališča ter oddaja zahtevka za potrdilo iz kazenskih evidenc.

V letu 2021 je bilo preko eUprave oddanih kar 586.553 vlog, urejenih pa je bilo več kot 350.000 novih elektronskih identitet. Kvalificirano digitalno potrdilo in smsPass namreč potrebujemo za dostop do eUprave.

»Zaposleni v upravnih enotah so že prej, predvsem pa v zadnjih dveh letih opravili izjemno delo. Prilagodili so se izrednim in nepredvidljivim razmeram, na katere je vplivala epidemija in v takšnih okoliščinah uspeli organizirati svoje delo tako, da so državljanke in državljani to občutili v najmanjši možni meri,« je še povedal minister Koritnik.

»Zavedam se, da gre pri omenjenih ukrepih (podaljšan čas uradnih ur in dodatna dneva odprtih vrat za zamenjavo osebnih dokumentov) le za začasno reševanje problematike, za katero pa so brez dvoma potrebne sistemske rešitve, saj se je v preteklem obdobju vsaj desetih let zanemarjalo pomen kadrovsko ustrezno popolnjenih upravnih enot in hkrati podcenjevalo zahtevnost upravnih postopkov, ki jih vodijo zaposleni v upravnih enotah.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice