Skip to content

Apple razmišlja o naročniškem modelu za telefone in druge naprave

Avtor, podjetnik in predavatelj Martin Korošec je v svoji knjigi Umetnost bogastva kar nekaj stavkov namenil naročninam oziroma obročnem plačevanju.

»Obročno (od)plačevanje se širi v čedalje več panog,« je zapisal. »Od tistih klasičnih, kot sta plačevanje naročnine za časopis in radiotelevizijo, do najrazličnejših klubov zvestobe. A pravi boom je prišel s ponudniki telefonskih, mobilnih, internetnih storitev in kmalu za tem smo se za letno naročnino začeli razgibavati še v fitnes centrih.«

»Model očitno tako dobro deluje, da v prihodnje menda tudi avtomobilov ne bomo mogli več kupiti, ampak bomo zadnje lahko plačevali le naročnino,« je nadaljeval ter se vprašal zakaj so sploh naročnine tako dober posel. »Ker zagotavljajo reden dotok denarja ponudniku in reden odtok za nas.«

V nadaljevanju je še omenil, da imajo ponudniki naročnine radi tudi zaradi tega, ker ni prekinitve plačil. Vpišemo zgolj številko kartice in znesek se redno odšteva, brez da bi mi morali sami za karkoli skrbeti.

Takega poslovnega modela pa se po poročanju Bloomberg namerava poslužiti tudi tehnološki velikan Apple. Delajo namreč na tem, da bi po načinu mesečne naročnine lahko prodajali tudi telefone iPhone ter druge naprave, in ne samo digitalne storitve, kot to počnejo že zdaj.

Delnice Appla so se po tem, ko je Bloomberg poročal o novici v četrtek, povzpele na najvišjo vrednost v trgovalni seji in zaključile z 2,3 odstotka donosa na 174,07 ameriških dolarjev za delnico. Kljub temu, da je od začetka leta cena še vedno dva za odstotka na negativni strani, je Apple s tem zaključil sejo osmih zaporednih zelenih dni.

Apple bi naročniški model ponudil tudi za nakup drugih naprav. Vir slike: Apple.
Apple bi naročniški model ponudil tudi za nakup drugih naprav.
Vir slike: Apple.

Vpeljava takega sistema naročnin za strojno opremo, ki spominja na lizing pri avtomobilih, bi pomenila veliko spremembo strategije za podjetje, ki je naprave večinoma prodajalo po polni ceni s takojšnjim plačilo, včasih sicer na obroke ali s subvencijami operaterja. Na tak način bi Apple lahko prišel do višjih prihodkov, hkrati pa potrošnikom bolj približal telefone s štirimestnimi cenami, ugotavljajo pri Bloomberg.

iPhone je za Apple že zdaj največji vir prihodkov, saj je lani ustvaril skoraj 192 milijard dolarjev, kar je več kot polovica vseh prihodkov podjetja.

Ideja je, da postopek nakupa iPhone ali iPada postane enak mesečnemu nakupu prostora za shranjevanje v oblaku iCloud ali naročnine na Apple Music. Apple namerava strankam omogočiti, da se na strojno opremo »naročijo« z istim Apple ID in App Store računom, ki ga sicer uporabljajo za nakup aplikacij in naročanje na storitve.

Verjetno bi bila možnost izbire naročniškega plačevanja na voljo tudi na blagajni v Applovi spletni trgovini in na fizičnih maloprodajnih lokacijah. Apple uporabniški računi so običajno vezani na uporabnikovo kreditno ali debetno kartico.

Telefon iPhone predstavlja Applov najbolj prodajani produkt. Vir slike: Apple.
Telefon iPhone predstavlja Applov najbolj prodajani produkt.
Vir slike: Apple.

Kakšna bi bila torej razlika v primerjavi z nakupom na obroke? Pri nakupu na obroke se cena naprave navadno razdeli na 12 ali 24 mesecev, tukaj pa bi šlo predvsem za določeno mesečno naročnino, ki bi se razlikovala glede na to, katero napravo bi uporabnik izbral.

Ta naročnina nato ne bi imela končnega datuma, bi pa bilo uporabnikom omogočeno, da svoje naprave enostavno zamenjajo za nove modele, ko so ti na voljo. Apple tradicionalno enkrat na leto izda nove različice svojih glavnih naprav, kot so iPhone, iPad in Apple Watch.

Apple je naročniški program razvijal že nekaj mesecev, vendar je bil projekt pred kratkim ustavljen, zmožnosti pa usmerjene v zagon storitve »kupi zdaj, plačaj pozneje«. Kljub temu naj bi se naročniški model začel izvajati konec leta 2022. Bloomberg navaja, da bi se lahko zagon prestavil tudi na leto 2023 ali pa bil celo popolnoma preklican.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice