Skip to content

Kdo si še lahko privošči dopust?

Zadnja raziskava agencije Mediana, ki ji gre bolj verjeti, kot marsikateri drugi raziskavi, je pokazala, da si več kot četrtina (26,9 odstotka vprašanih) prebivalcev Slovenije v zadnjem letu dni ni privoščila nikakršnega oddiha. Pet- ali večdnevni dopust si je v zadnjih 12 mesecih privoščila slaba polovica prebivalcev Slovenije, medtem ko je na kratek oddih (do štiri dni) odšlo 31,3 odstotka vprašanih.

Med vprašanimi jih je 37 odstotkov na dopustu preživelo teden dni ali manj, medtem ko je dva tedna dopustovalo 29 odstotkov Slovencev. Dobrih 16 odstotkov je bilo na počitnicah tri tedne in dobrih 17 odstotkov štiri tedne ali več, pri čemer jih je več kot šest tednov dopustovalo 3,5 odstotka.

Slovenci se na dopustu najraje sončimo. Vir slike: Pixabay.
Slovenci se na dopustu najraje sončimo.
Vir slike: Pixabay.

Večina za dopust porabi manj kot 1000 eurov

Anketiranci so odgovarjali tudi na vprašanje, koliko za dopustovanje potrošijo. 22,3 odstotka vprašanih je odgovorilo, da potrošijo do 250 evrov, 55 odstotkov jih porabi med 250 in 1000 evri letno. Le 12 odstotkov Slovencev si lahko privošči za dopust porabiti med 1000 in 1750 na leto, ena desetina pa več kot 1750 evrov.

Med odgovori na vprašanje, kaj na dopustu najraje počnejo, je bil najpogostejši sončenje (to najraje počne kar 55 odstotkov vprašanih). Druga najljubša aktivnost je preživljanje časa z družino in ogled naravnih znamenitosti. Slaba tretjina vprašanih uživa med kampiranjem in hojo v hribe ter obiskovanjem parkov in vrtov. Kar tretjina vprašanih prisega na raziskovanje lastne države, na kar je najverjetneje v veliki meri vplivala tudi epidemija covida-19, ki, v kolikor potovanj ni zaustavila, jih je vsaj pošteno zakomplicirala. In najverjetneje tudi turistični boni.

Namen turističnih bonov je bil pomagati v času epidemije prizadetemu turističnemu sektorju. A marsikdo si, kljub bonu, dopusta ni mogel privoščiti. K temu je pripomoglo tudi dejstvo, da so se cene aranžmajev marsikje (z redkimi izjemami, med katerimi so tudi planinske koče, v katerih se cene gibljejo med 18 in 33 evri oziroma 9 in 23 evri za člane) dvignile v nebo. Lahko bi rekli, da so se ponudniki turističnih storitev odločili to pomoč v polnosti izkoristiti in izgubo nadoknaditi v čim krajšem času – tudi s prekomernim dvigom cen. Podobno lahko te dni opažamo pri cenah goriva – takoj, ko je potekel rok trajanja Uredbi o določitvi cen naftnih derivatov, s katero je vlada določila najvišje maloprodajne cene goriv marca 2022, so le-te poskočile v nebo. Ker pač lahko.

Za dopust v gorah se odloči slaba tretjina Slovencev. Vir slike: Slovenia Outdoor.
Za dopust v gorah se odloči slaba tretjina Slovencev.
Vir slike: Slovenia Outdoor.

142 milijonov evrov turističnih bonov je do danes neizkoriščenih

Kot že omenjeno, turistični bon sam po sebi marsikomu ni zadoščal, da bi si privoščil želeni dopust. Posledično je le dva meseca do izteka veljavnosti ostalo neizkoriščenih za kar 142 milijonov evrov turističnih bonov.

Po podatkih Finančne uprave RS (FURS) je od začetka unovčevanja (19. junija 2020) do konca prvomajskih praznikov turistični bon delno ali v celoti unovčilo 1,627 milijona različnih upravičencev do bona, kar je 79,5 odstotka vseh upravičencev. Skupaj vrednost unovčenih bonov znaša 272,64 milijona evrov.

Do konca prvomajskih počitnic so prebivalci Slovenije unovčili 76 odstotkov vrednosti izdanih turističnih bonov in 70 odstotkov vrednosti izdanih bonov 21. Obe vrsti bonov je sicer mogoče unovčiti do konca junija, na razpolago ostaja še 86 milijonov evrov potencialne vrednosti prvih in 56 milijonov evrov drugih.

Spomnimo: turistični boni so bili uvedeni v tretjem protikoronskem zakonu, polnoletni prebivalci Slovenije so dobili 200 evrov, mladoletni 50, unovčiti pa jih je bilo mogoče le v turističnih namestitvenih obratih za nočitev ali nočitev z zajtrkom. Deveti protikoronski paket je prinesel Bon 21, ki ga je moč unovčiti v turističnih namestitvah, restavracijah in barih, v knjigarnah, muzejih in na koncertih, ob najemu športne opreme in ob obisku športnih klubov, razstav, zabaviščnih parkov in smučarskih centrov. Polnoletnim je pripadel bon v vrednosti 100 evrov, mladoletnim 50 evrov.

Največ unovčitev bonov 21 je bilo za storitev v gostinstvu (slaba polovica), 34 odstotkov za turistične storitve, 12 odstotkov za kulturo, pri tem večina za nakup knjig, učbenikov in delovnih zvezkov, ter sedem odstotkov za šport.

In kako bomo dopustovali letos? Glede na vsesplošno draginjo (gorivo, stanovanje, hrana,…) večina najverjetneje skromno. Če sploh.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice