Skip to content

Bolniška odsotnost za ženske z bolečo menstruacijo, lažja pot do splava

Menstruacija je po definiciji mesečna krvavitev, ki nastane zaradi vpliva endokrinih žlez. Izraz izvira iz latinske besede menstruus, ki pomeni mesečnik, mesečnica. Gre za normalen pojav pri vsaki ženski v rodni dobi. Prva menstruacija se v povprečju pojavi med 11. in 17. letom starosti, redkeje v poznejših letih in spremlja žensko naslednjih 40 let. Menstruacija je sicer pri vsaki ženski drugačna, pojavi se vsakih 21 do 35 dni in traja od dva do sedem dni.

Kar 75 odstotkov žensk ima boleče menstrualne krvavitve, pri približno tretjini žensk pa so te bolečine skoraj nevzdržne. Poleg bolečih krčev jih lahko spremlja še driska, pogosto odvajanje vode, znojenje, občutek napihnjenosti v trebuhu, bolečine v križu in celo slabost in bruhanje.

Da si ženska, ki trpi za bolečo menstruacijo, zasluži bolniško odsotnost meni španska vlada. Predlagano zakonodajo mora sicer potrditi še parlament, glasovanje pa je predvideno šele čez nekaj mesecev. Če bi bil zakon sprejet, bi šlo za prvo tovrstno pravno podlago v Evropi. Do sedaj bolniško odsotnost zaradi bolečih menstruacij omogoča le peščica držav, med drugim Indonezija, Južna Koreja in Zambija.

Kako dolga bi bila bolniška odsotnost?

Predlog zakona, ki ga je pripravila španska vlada, bi delavkam, ki trpijo zaradi močnih menstrualnih bolečin, omogočil tri do pet dni bolniške odsotnosti na mesec. Ženskam s srednje hudimi bolečinami v skladu z zakonom bolniška odsotnost ne bi pripadala.

Stroške bi kril državni sistem socialne varnosti (državni proračun) in ne delodajalci. Bi pa moral tudi v tem primeru, tako kot pri vsaki drugi plačani odsotnosti iz zdravstvenih razlogov, začasno nezmožnost dela odobriti zdravnik.

Predlog je dodobra razburil špansko javnost, razdelil je tako vladno koalicijo kot sindikate. Nekateri trdijo, da bi lahko tak zakon stigmatiziral ženske na delovnem mestu in povzročil dajanje prednosti zaposlovanju moških.

menstruacija. Predlog zakona zajema tudi ukinitev DDV-ja za higienske pripomočke. Vir slike: Pinterest.
Predlog zakona zajema tudi ukinitev DDV-ja za higienske pripomočke.
Vir slike: Pinterest.

Španska ministrica za enakost Irene Montero je novinarski konferenci po seji vlade dejala, da menstruacija ne bo več tabu. V govoru v oddaji na španski nacionalni televiziji pa je pojasnila: »Prva država v Evropi bomo, ki govori o menstruaciji kot o zdravstvenem standardu in odpravili bomo stigmo, sram in krivdo, pa tudi to osamljenost, ki jih ženske pogosto doživljajo med menstruacijo.«

Sprememba zakonodaje glede menstruacije pa zajema tudi predlog za ukinitev DDV-ja za higienske pripomočke in brezplačne menstrualne zdravstvene pripomočke v javnih ustanovah, kot so šole in zapori.

Olajšan dostop do splava in daljši porodniški dopust

Zakonodajni predlog o pravici do bolniške odsotnosti v primeru boleče menstruacije je sicer del širše reforme reproduktivnega zdravstvenega varstva, ki bo zajemala tudi spremembo zakonodaje o splavu. Po novem 16-letnice in 17-letnice ne bi več potrebovale dovoljenja staršev oziroma skrbnikov, da opravijo splav. Prav tako bi se s spremembo zakonodaje ukinilo tudi obvezno tridnevno obdobje za razmislek za ženske, ki se odločijo za splav.

Novost, ki jo prinaša reforma, je tudi vzpostavitev seznama, kamor se bodo lahko vpisali medicinski delavci, ki zaradi ugovora vesti ne bodo želeli sodelovati pri opravljanju splava.

Splav so v Španiji legalizirali leta 1985 in sicer za primere posilstva in škode za mater ali otroka. Poznejše vlade so določila za izvedbo splava razširile, še vedno pa je bilo obvezno, da si ženska, ki želi opraviti splav vzame tri dni časa za premislek. Leta 2015 se je z zakonodajo uvedla obvezna privolitev staršev za splav deklet, starih od 16 do 18 let. Oboje se, kot že rečeno, z novim predlogom zakona ukinja, ženske, ki bodo naredile splav, pa bodo v skladu z novo zakonodajo za čas okrevanja dobile tudi status začasne nezmožnosti za delo.

Španija sicer dovoljuje prostovoljno odločitev za splav do 14 tedna nosečnosti (v primeru tveganja za življenje ženske ali otroka lahko tudi kasneje), zdravnikom pa daje možnost, da izrazijo ugovor vesti in postopka ne opravijo. To je eden izmed razlogov, da morajo zdaj mnoge Španke potovati na drug konec države, da najdejo javno bolnišnico, kjer opravljajo splav, ali pa drago plačajo poseg pri zasebnikih. Ministrica Montero je že februarja letos obljubila, da bodo omogočili izvedbo splava v vseh javnih bolnišnicah.

Poleg tega bodo po novem zakonu v zdravstvenih in javnih centrih, specializiranih za spolne in reproduktivne pravice in v vseh lekarnah po državi na voljo tudi brezplačne tablete za dan potem (morrning-after-pill).

Čeprav potekajo raziskave o moški kontracepcijski tabletki, le-te še ni na voljo.
Čeprav potekajo raziskave o moški kontracepcijski tabletki, le-te še ni na voljo.

Po zakonu bo kontracepcija brezplačno na voljo v srednjih šolah, zaporih in centrih za socialno delo. Španska vlada je v izjavi za javnost zapisala: »Prav tako se bo povečalo javno financiranje in prednost bomo dali najnovejši generaciji kontracepcijskih sredstev. Poleg tega se bosta spodbujala razvoj in raziskave na področju kontracepcije za moške, da se spodbudi soodgovornost moških.«

Predlog zakona predvideva tudi daljša porodniška odsotnost za ženske od 39. tedna nosečnosti naprej. Ta se bo prištela k že obstoječemu porodniškemu dopustu.

Na vseh stopnjah izobraževanja bo po novem, če bo predlog zakona sprejet, obvezna spolna vzgoja. »Potekalo bo tudi vseživljenjsko učenje, vzpostavljen bo sistem javne pomoči ter celovite in specializirane storitve oskrbe ter telefonska linija, ki bo namenjena predvsem ženskam, da jim olajšamo pot do informacij o njihovih pravicah in dostop do sredstev, do katerih so upravičene,« so še zapisali v izjavi za javnost.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
can
can
1 year ago

Krasni novi svet!

Prijava na e-novice