Skip to content

V kakšni vodi smo se lani namakali?

Slovenija je ena od devetih držav, v katerih je bilo v letu 2021 izvedeno spremljanje kakovosti kopalnih voda v celoti v vseh kopalnih vodah, so v petek sporočili iz Agencije Republike Slovenije za okolje.

Kakovost kopalne vode v Evropski Uniji se je v zadnjih desetletjih opazno izboljšala in še naprej ostaja visoka. Leta 2006 je bila sprejeta Direktiva o kopalnih vodah in od takrat število kopališč, ki so ocenjena kot odlična, nenehno raste.

Tako je bilo lani odlične kakovosti kar 84,8 odstotka kopališč v EU, medtem ko je minimalne standarde oziroma »zadostno« oceno kakovosti vode izpolnjevalo 95,2 odstotka kopališč, je zapisano v poročilu. Kopalna voda se razvrsti v enega od štirih razredov kakovosti: odlična, dobra, zadostna in slaba. Ocenjenih je bilo 21.551 kopališč v EU ter 119 v Albaniji in 189 v Švici.

Kakovost voda: Plaža Strandbad Tiefenbrunnen v Švici. Vir slike: Wikipedia Commons.
Plaža Strandbad Tiefenbrunnen v Švici.
Vir slike: Wikipedia Commons.

Odstotek evropskih kopalnih voda, ki dosegajo vsaj zadostno kakovost, se je povečal s samo 74 odstotkov leta 1991 na več kot 95 odstotkov leta 2003 in je od takrat ostal precej stabilen. V Avstriji, Belgiji, Bolgariji, Cipru, Grčiji, Malti, Hrvaški, Luksemburgu in Romuniji so vse kopalne vode dosegle minimalne standarde.

Delež nekvalitetnih območij za kopanje se je od leta 2013 zmanjšal. Leta 2021 so slabe kopalne vode predstavljale 1,5 odstotka vseh območij v EU v primerjavi z 2 odstotki v letu 2013. To kaže na izboljšanje upravljanja s slabimi kopališči.

Število odličnih kopalnih voda je zadnja leta stabilen. V letih od 2015 do 2021 je bil delež kopalnih voda, ki imajo odlično oceno, stabilen pri 85 – 88 odstotkih za obalne kopalne vode in 77 – 81 odstotkih za celinske kopalne vode.

V Sloveniji opravljen nadzor v celoti v vseh kopalnih vodah

Slovenija je v poročilu omenjena kot ena od 9 držav, kjer je bilo izvedeno spremljanje kakovosti kopalnih voda v celoti v vseh kopalnih vodah. Te zahteve so poleg nas izpolnjevali še v Avstriji, Bolgariji, na Cipru, na Finskem, Irskem, v Luksemburgu, Latviji in na Malti.

Seznam kopalnih voda v Sloveniji obsega 48 kopalnih voda, od tega 21 na morju ter 27 v notranjosti (19 na rekah in 8 na jezerih). Največ kopalnih voda je določenih na morju. Kot celinske kopalne vode so določena območja na reki Krki, Kolpi, Soči, Idrijci in Nadiži, na Blejskem in Bohinjskem jezeru ter na Šobčevem bajerju.

Kakovost voda: Pogled na Bohinjsko jezero. Vir slike: Tripadvisor.
Pogled na Bohinjsko jezero.
Vir slike: Tripadvisor.

Na skupaj 19 celinskih kopalnih vodah je bila dosežena ocena odlično (73,1 odstotka), to pa je ena kopalna voda manj kot leto prej, so zapisali v poročilu za Slovenijo.

Odlične kakovosti je bila voda na obeh kopalnih območjih na Bohinjskem jezeru (Fužinski zaliv, Ukanc), na vseh petih kopalnih vodah Blejskega jezera, na Šobčevem bajerju, na petih mestih na Kolpi (kopalna območja Prelesje – Kot, Adlešiči, Učakovci – Vinica, Podzemelj in Pobrežje – Fučkovci), ponovno na vseh kopalnih območjih na Soči (Čezsoči, Solkanu, Tolminu I in II, Kanal) ter na Nadiži v Robiču.

Dobro stanje (19,5 odstotka) se je ohranilo na Kolpi na kopalnem območju Sodevci ter v območju Dragoši – Griblje, na Krki v Straži, na Nadiži v Logjeh ter na Idrijci v Bači pri Modreju. Stanje se je izboljšalo iz dobrega na odlično na Kolpi v Radencih, iz odličnega v dobro pa poslabšalo na Kolpi v Damlju ter na Nadiži v Podbeli.

Enako, zadostno stanje (3,8 odstotka) je ohranjeno na Krki v Žužemberku. Prvič od začetka spremljanja stanja pa je na slovenskih kopalnih vodah določeno slabo stanje in to v kopalnem območju Primostek.

Kakovost kopalnih voda na morju je že vrsto let zelo dobra, sporočajo iz ARSO Okolje. Odlično kakovost je tudi v letu 2021 dosegalo 20 (95,2 odstotka) kopalnih voda, eno kopališče (4,8 odstotka) in sicer v Žusterni, pa zaradi izrednega onesnaženja leta 2019 ostaja zadostno.

Kakovost voda: Kopališče v Žusterni je edino ocenjeno kot zadostno. Vir slike: MOK.
Kopališče v Žusterni je edino ocenjeno kot zadostno.
Vir slike: MOK.

Mikrobiološko stanje kopalne vode v Žusterni se je ob izvedenih ukrepih v letu 2021 izboljšalo, a zaradi načina ocenjevanja, ki vključuje podatke zadnjih 4 kopalnih sezon, končna ocena stanja ostaja nespremenjena.

Kopanje in plavanje ljudem predstavlja razvedrilo, sprostitev, počitek in igro ter s tem krepi in ohranja zdravje. Lokacijo kopanja moramo zbirati preudarno – zavedati se moramo nevarnosti, ki jih vode predstavljajo, so zaključili poročilo.

Preberite tudi:

Na kaj morate biti pozorni ob vodi in kako rešujete utapljajočega

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice