Skip to content

Drugemu svežnju informativnih izračunov dohodnine za leto 2021 bo sledil še tretji sveženj

Najverjetneje ste do danes v nabiralniku že našli informativni izračun dohodnine za leto 2021. V prvem paketu, konec marca, je informativne izračune prejelo nekaj manj kot en milijon zavezancev. Drugi sveženj, v katerem so običajno zajeti zavezanci, ki uveljavljajo vzdrževane družinske člane, imajo katastrski dohodek, dohodek iz tujine, dohodek iz dejavnosti, je bil odposlan konec maja.

V drugem svežnju je informativne izračune dohodnine prejelo 503.710 zavezancev: od tega 75.510 (15 odstotkov) z doplačili, 329.830 (65,5 odstotka) z vračili, 98.370 (19,5 odstotka) pa brez vračila ali doplačilom dohodnine do dveh evrov, ki se v skladu z 277. členom ZDavp-2 odpiše.

V drugem svežnju je skupaj za 34.166.960 evrov doplačil in 260.910.429 evrov vračil. Povprečni znesek doplačila znaša 452 evrov, povprečni znesek vračila pa 791 evrov, je še poročal Furs.

Letos bo odpravljen tudi izredni tretji sveženj za 44.750 zavezancev za odmero dohodnine od dohodkov iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, ki se jim njihov dohodek iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti vključuje tudi v letno davčno osnovo za letno odmero dohodnine.

Skrajni rok za ugovor na informativni izračun iz drugega svežnja je 30. junij 2022

Ko prejmete izračun, ga morate natančno pregledati in ugotoviti, ali so podatki na njem pravilni, resnični in popolni. V kolikor je tako, potem ni treba narediti ničesar več, ker bo informativni izračun dohodnine po poteku roka za ugovor zoper informativni izračun dohodnine (po 30. 6. 2022) samodejno postal odločba. V kolikor ugotovite, da podatki niso pravilni, morate vložiti ugovor.

Ugovor na IID lahko oddate elektronsko preko portala eDavki, osebno na pristojnem finančnem uradu ali po pošti. Obrazec za ugovor in navodila za izpolnjevanje so na voljo na spletni strani, pod rubriko »Obrazci«. Na podlagi ugovora bo FURS izdal novo odločbo o odmeri dohodnine, zoper katero lahko oseba vloži pritožbo, če se z njo ne strinja.

Ugovor na informativni izračun lahko oddate elektronsko preko portala eDavki, osebno na pristojnem finančnem uradu ali po pošti. Vir slike: FURS.
Ugovor na informativni izračun lahko oddate elektronsko preko portala eDavki, osebno na pristojnem finančnem uradu ali po pošti.
Vir slike: FURS.

V kolikor so podatki na informativnem izračunu dohodnine napačni, ugovora pa zavezanec ni vložil, se to šteje kot davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov.

Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 1. avgust 2022, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na TRR do 29. julija 2022.

Tretji sveženj: odmera obveznosti iz kmetijstva za leto 2021

Finančna uprava RS je 6. 5. 2022 odpremila 184.564 odločb o odmeri obveznosti iz kmetijstva za leto 2021. Zaradi nepravilnega izračuna višine katastrskega dohodka gozdnih zemljišč s strani Geodetske uprave RS, uporabljenega pri odmeri obveznosti iz kmetijstva za leto 2021, je bilo izdanih 72.080 napačnih odmernih odločb za leto 2021.

Tem zavezancem bo FURS sredi junija 2022 poslal nove odločbe. »Iz drugega svežnja informativnih izračunov dohodnine je bilo tako posledično izvzetih 44.750 zavezancev za odmero dohodnine od dohodkov iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, ki se jim njihov dohodek iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti vključuje tudi v letno davčno osnovo za letno odmero dohodnine. Ti zavezanci bodo informativne izračune dohodnine prejeli predvidoma konec junija 2022 v posebnem tretjem svežnju, ki se bo izvedel po zaključku nove odmere obveznosti iz kmetijstva za leto 2021, zato naj do izdaje navedenega dodatnega svežnja informativnih izračunov, kljub temu, da do 15. junija 2022 na dom ne bodo prejeli informativnega izračuna dohodnine, ne vlagajo napovedi za odmero dohodnine.

Ostali zavezanci, ki so v letu 2021 prejeli obdavčljive dohodke, ki se vštevajo v letno davčno osnovo in ki do 15. junija 2022 na dom ne bodo prejeli informativnega izračuna dohodnine, morajo dohodninsko napoved vložiti sami (ne glede na višino prejetega dohodka), in sicer do 1. avgusta 2022,« so pojasnili na FURSU.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice