Skip to content

LEGO kocke se dražijo: kaj to pomeni za vse tiste škatle, ki nam ležijo po stanovanju?

Eno izmed gesel vodilnega proizvajalca kock za sestavljanje, LEGO Group, je »Samo najboljše je dovolj dobro«. Škoda pa je, da to ne velja tudi za njihove cene. Seti LEGO kock so že tako v višjem cenovnem rangu, kot kaže, pa se bodo letos še podražili.

Prejšnji teden so iz družbe LEGO sporočili, da bodo med avgustom in septembrom povišali cene nekaterih kompletov kock. Kot kaže so izzivi povečanih materialnih in obratovalnih stroškov, s katerimi se sooča vedno več podjetij, dosegli tudi LEGO.

»Postavljanje potrošnikov na prvo mesto je v središču tega, kar počnemo kot podjetje in že nekaj časa smo te stroške absorbirali, da bi ohranili stabilne cene,« so zapisali v izjavi za javnost. »Ker pa so ti stroški še naprej hitro naraščali, smo se odločili, da zvišamo cene za nekatere naše komplete.«

Postavljanje potrošnikov na prvo mesto je v središču tega, kar počnemo kot podjetje, pravijo pri LEGO. Vir slike: LEGO Group.
Postavljanje potrošnikov na prvo mesto je v središču tega, kar počnemo kot podjetje, pravijo pri LEGO.
Vir slike: LEGO Group.

Razložili so, da bo sprememba cen opaznih na približno četrtini celotne ponudbe, bo pa različna od kompleta do kompleta. »Pri nekaterih kompletih cene ne bomo spreminjali, pri drugih bo zvišanje enomestno, pri večjih, kompleksnejših kompletih pa bo podražitev višja,« so dodali.

Zvišanje cen je prišlo ob precej zanimivem času. LEGO je pred nedavnim objavil poročilo o zaslužkih za leto 2021, ki je pokazalo rekordne dobičke in 22-odstotno povečanje prodaje v primerjavi z letom 2020. Amazon je bil na primer močno kritiziran, ker je v podobnih okoliščinah v začetku tega leta uvedel povišanje cen za svoj program Prime.

Sicer pa so letošnji naraščajoči stroški goriv vplivali tako na logistiko kot tudi proizvodnjo izdelkov LEGO. Večina kock je izdelana iz plastike, ki jo pridelujejo iz nafte. Naraščajoče cene hrane pa so vplivale tudi na stroške tistih delov, ki so izdelani na biološki osnovi.

Kljub podražitvi pa cene skoraj zagotovo ne bodo poskočile tako visoko, kot so bile v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. Trenutno se cena na kocko giblje med 0.10 in 0.13 ameriškega dolarja in to velja že skoraj deset let. Pred približno 40 leti pa je bila cena na kocko kar 40 centov.

Gibanje cene na kocko skozi leta. Vir slike: Flowingdata.
Gibanje cene na kocko skozi leta.
Vir slike: Flowingdata.

Raziskovalci pravijo, da so lahko LEGO kocke tudi investicija

Za večino igrač se pot začne in konča pri otrocih, torej skupini, katero podjetja z igračami tudi ciljajo. Pri LEGO kockah pa se njihova pot lahko nadaljuje še vse tam do odraslih let. Nekateri kompleti so namreč postali celo zbirateljski primerki.

Študija iz Moskve je pokazala, da imajo lahko ukinjeni oziroma umaknjeni LEGO kompleti večjo vrednost kot delnice, obveznice, zlato in druge tradicionalne naložbe, kot so umetniška dela. Raziskovalci so pregledali cene več kot 2.300 kompletov od leta 1987 do 2015 in ugotovili, da so vsako leto pridobili na vrednosti približno 11 odstotkov.

Dve ali tri leta po ukinitvi kompleta začnejo cene na sekundarnem trgu običajno rasti. Vrednosti majhnih in zelo velikih kompletov rastejo hitreje v primerjavi s srednje velikimi. Raziskovalci menijo, da je to posledica majhnih sklopov, ki vsebujejo več edinstvenih delov in figur. Za večje komplete pa se takšnih delov proizvede manj, zato so bolj redki.

»Vlagatelji v LEGO ustvarjajo visoke donose s preprodajo nepakiranih kompletov, zlasti redkih, ki so bili proizvedeni v omejenih nakladah ali že dolgo nazaj,« je dejala ena izmed raziskovalk, Victoria Dobrynskaya. »Kompleti, proizvedeni pred 20 do 30 leti, vzbujajo nostalgijo med LEGO oboževalci, cene zanje pa gredo v nebo.«

Pravzaprav se je to »investiranje« v LEGO kocke tako razvilo, da je bila ustanovljen tudi portal BrickEconomy, na katerem lahko preverimo vrednost nekega kompleta ali figurice.

»Fenomen LEGO investiranja je v zadnjih desetih do petnajstih letih postal zelo zbirateljski in donosen hobi,« so zapisali na spletni strani. »Vse do devetdesetih let prejšnjega stoletja ni bilo večjih prodajnih mest, kjer bi oseba lahko preprodajala LEGO komplete ali minifigure, zato so, ko so sekundarne tržnice, kot je eBay, rasle po obsegu in priljubljenosti, izkušeni zbiratelji ugotovili, da je mogoče komplete prodati za dobiček.«

Za primer lahko vzamemo komplet »LEGO Elves 41179 Reševanje kraljice zmajev«. Preden je bil komplet ukinjen leta 2018, se je prodajal za slabih 70 evrov. Kupili smo ga lahko tudi v trgovini Mimovrste, kjer bi zanj odšteli 68,59 evra.

Oglas na tržnici Amazon za LEGO komplet iz serije Elves. Vir slike: posnetek zaslona.
Oglas na tržnici Amazon za LEGO komplet iz serije Elves.
Vir slike: posnetek zaslona.

Danes se cene za zapakiran komplet vrtijo okoli 248,75 evra, kar pomeni 255,41-odstotno rast. BrickEconomy pa za naslednji dve do tri leta ocenjuje, da bo letna rast znašala dobrih 14 odstotkov. Rabljen komplet pa lahko prodate med 97,38 in 119,91 evra.

Morda pa se res splača pogledati, ali imate doma kakšen LEGO komplet, ki ga ne potrebujete več. Lahko je vreden veliko več, kot si mislite. V kolikor pa bolj razmišljate o nakupu kakšnega novega kompleta, bi bilo dobro pohiteti.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice