Skip to content

Kurilno olje pri nas dražje kot v Švici

22. maja se je končala državna regulacija cen kurilnega olja, s tem pa cene določajo prodajalci sami. »Kot opažamo, je večina prodajalcev prešla na tedensko določanje cen, medtem ko je bila v času regulacije prej praksa spreminjanja cen na vsaka dva tedna,« je za Moje Finance zapisal Jure Ugovšek. Cene se torej spreminjajo vsak torek.

Preberite tudi:

Koliko dražja bosta v torek bencin in nafta na bencinskih črpalkah?

V naslovu prispevka se avtor sprašuje, ali bo zaradi tega cena kurilnega olja prehitela ceno bencina. Po predvidevanjih se je to ta teden tudi zgodilo, saj se od torka cena za liter kurilnega olja pri večini prodajalcev giblje okoli 1,64 evra. Rahla nihanja so opazna ob večjih količinah in različnih načinih plačila.

Ob tem je Ugovšek še opozoril, da do 31. julija še velja znižana trošarina, ki je namesto pri 0,1575 evra določena na 0,07875. Poleg tega se je vlada pred nekaj dnevi odločila tudi za začasno odpravo nekaterih okoljskih dajatev, ki vplivajo na končno ceno tako kurilnega olja in zemeljskega plina kot tudi pogonskih goriv.

Kurilno olje: Cena za liter kurilnega olja se pri večini prodajalcev giblje okoli 1,64 evra . Vir slike: Petrol.
Cena za liter kurilnega olja se pri večini prodajalcev giblje okoli 1,64 evra .
Vir slike: Petrol.

Tako je začasno ukinila obveznost plačila okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida za dizel, bencin, kurilno olje in zemeljski plin, ki v primeru kurilnega olja pomeni 0,047 evra na liter. Ukinitev velja do 17. avgusta.

Sicer pa na končno prodajno ceno kurilnega olja vpliva tudi prispevek za energetsko učinkovitost (URE) v višini 0,008 evra ter prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije (OVE in SPTE) v višini 0,010. DDV se obračuna na vse dajatve.

Struktura cene za 1000 litrov kurilnega olja trenutno torej izgleda približno tako: plačate 1.640 evrov, od tega gre 295 evrov za DDV, 10 evrov za OVE in SPTE, 8 evrov za URE, 47 evrov za takso CO2, ki bo s torkom ukinjena ter približno 78 evrov za trošarino. Trgovcu tako ostane 1.202 evrov oziroma 1,20 evra za vsak liter.

Še nekaj mesecev nazaj se je cena kurilnega olja gibala okoli enega evra, vendar je občuten skok povzročil vojaški konflikt v Ukrajini, ki je med drugim vplival na svetovne cene surove nafte. Cena kurilnega olja pa je s surovo nafto močno povezana.

Cene kurilnega olja po drugih državah

Podobno kot pri bencin in dizlu, je tudi pri kurilnem olju moč opaziti razlike v cenah že samo čez mejo v sosednji državi.

Na Hrvaškem se na primer cene za liter kurilnega olja gibljejo okoli 9.87 kun oziroma 1,31 evra. Pri tem velja omeniti, da so dajatve na Hrvaške veliko nižje. Novembra lani so namreč znašale približno 45 evrov za 1.000 litrov kurilnega olja, medtem ko se je skupni znesek dajatev pri nas takrat vrtel okoli 223 evrov. Od takrat pa so jih zaradi trenutne cenovne krize še znižali. DDV sicer na Hrvaškem znaša nekaj odstotkov več kot pri nas.

V tujini so razlike v cenah kurilnega olja zelo opazne. Vir slike: AJS OIL.
V tujini so razlike v cenah kurilnega olja zelo opazne.
Vir slike: AJS OIL.

V Italiji pa gre zadeva v drugo smer. Tam liter kurilnega olja stane v povprečju 1,96 evra. To je predvsem zaradi visokih trošarin, ki skupaj znašajo kar 403,21 evrov za 1.000 litrov, poleg tega pa je tukaj še DDV v višini 353,17 evrov (22 odstotkov).

V Veliki Britaniji je povprečna cena za liter kurilnega olja trenutno 1,34 evra. V ceni se tako opazi nižje trošarine, ki so novembra lani znašale dobrih 121 evrov za 1.000 litrov ter nižji DDV, ki znaša 5 odstotkov.

V Švici se cene kurilnega olja gibljejo od 1,63 do 1,68 evra na liter, s tem da DDV znaša 7,7 odstotka. V primeru večjega naročila, kjer se količine začnejo pri 3.000 litrih, nekateri prodajalci ponujajo ceno tudi 1,59 evra na liter. Spletni portal Numbeo pa ocenjuje, da je v Švici kupna moča prebivalcev za dobrih 96 odstotkov višja kot v Sloveniji.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice