Naprej na vsebino

Določene atrakcije se v nočnem Gardalandu zapirajo prej: lastniki abonmajev vedno bolj nezadovoljni

O pomanjkanju delovne sile že nekaj časa poročajo iz vseh mogočih področij. Kot marsikateri trend, se je tudi ta začel v Združenih državah Amerike, iz koder se je v zadnjih mesecih razširil tudi k nam.

V zadnjem tednu je obiskovalce zabaviščnega parka Gardaland v bližini Verone v Italiji razburila novica, da bodo kljub poletnem podaljšanemu urniku nekatere atrakcije zaprte prej.

Vsako leto se namreč 18. junija prične Night is Magic, ki traja vse do 11. septembra, obiskovalci pa lahko v parku vsak dan ostanejo vse do 23. ure. Po novem pa se bodo na 13 atrakcij lahko usedli samo do 19. ure, saj se največji zabaviščni park v Italiji sooča s pomanjkanjem delavcev.

»Zelo nam je žal za razočaranje, ki ga povzroča ta situacija, ki je začasna in za katero upamo, da jo bomo čim prej rešili,« so se opravičili v vodstvu parka. »Žal smo prisiljeni skrajšati odpiralni čas nekaterih dejavnosti zaradi dogodkov, na katere ne moremo vplivati, med katerimi je močno pomanjkanje sezonskih delavcev, ki ga doživlja turistični sektor.«

Obvestilo o predčasnem zaprtju atrakcij v Gardalandu. Vir slike: Gabri Il Melo, Facebook.
Obvestilo o predčasnem zaprtju atrakcij v Gardalandu.
Vir slike: Gabri Il Melo, Facebook.

Spregovorila je tudi nova izvršna direktorica Sabrina De Carvalho. »Podnevi so vse atrakcije še vedno odprte in tako bo tudi ostalo. S podaljšanjem delovnega časa do 23. ure pa bodo le nekatere zaprte po 19. uri,« je razložila. »Še vedno pa zaposlujemo in se trudimo aktivirati vsa orodja za integracijo manjkajočih kadrov. Ko bomo dosegli potrebno število zaposlenih, bomo postopoma odprli zaprte atrakcije.«

Na noge so skočili predvsem lastniki abonmajev, ki se z letnimi vstopnicami oborožijo že pred sezono. Cene abonmajev se začnejo pri 45 evrih, za neomejen vstop kadarkoli v sezoni, ko je Gardaland odprt (200 dni), pa je potrebno odšteti 75 evrov na osebo.

Na družbenih omrežjih je tako mogoče brati komentarje, kot so »na tej točki želim svoj denar nazaj« ali pa »teh omejitev v času prodaje abonmaja ni bilo«. Spet drugi se jezijo nad tem, da se na določenih atrakcijah ne bodo mogli voziti v soju nočne razsvetljave. Nekateri so zapisali, da Gardaland poleti navadno obiščejo prav pozno popoldne, ko zaključijo z delom, vendar sem jim na takšen način to ne splača.

Pojavljajo se tudi ugibanja, da želi vodstvo Gardalanda s predčasnim zapiranjem približno tretjine atrakcij privarčevati pri stroških upravljanja zaradi povečanih cen energentov.

Slabo voljo je med rednimi obiskovalci parka letos razširila tudi odločitev vodstva, da ukinejo uporabo mobilne aplikacije QODA za upravljanje z gnečo. V času koronavirusa so namreč v Gardalandu sprejeli ukrepe za preprečitev širjenja virusa, med katerimi sta bila tudi omejitev števila obiskovalcev in omenjena aplikacija.

Predčasno se zapira 13 atrakcij kar je približno ena tretjina. Vir slike: Gardaland Resort.
Predčasno se zapira 13 atrakcij kar je približno ena tretjina.
Vir slike: Gardaland Resort.

Aplikacija QODA je poskrbela, da se ljudje niso zadrževali v dolgi vrstah pred vstopom na atrakcije, s katerimi se je že srečal prav vsak obiskovalec. V kolikor se je nekdo želel postaviti v vrsto za atrakcijo, je to storil preko mobilne aplikacije in tako vstopil v »virtualno vrsto«. Nato je lahko nadaljeval obhod parka, morda kaj pojedel ali posedel v senci. Pet minut pred predvidenim vstopom pa je dobil obvestilo in se odpravil proti atrakciji.

Zadeva je v praksi zelo dobro delovala in praktično izničila dolge vrste, ki lahko marsikomu pokvarijo dan. Za določene atrakcije se namreč lahko čaka tudi po dve uri. Letos je bila aplikacija ukinjena, čakanje v vrsti pa se je vrnilo. To je sprožilo množično neodobravanje in celo peticijo za vrnitev aplikacije.

Z Gardalandom upravlja družba Merlin Entertainments, ki je po številu obiskovalcev prva v Evropi in druga na svetu. Merlin deluje v 114 zgradbah, 12 hotelih, 4 počitniških vasicah v 23 državah, ki se razprostirajo na 4 celinah.

V njihovem asortimaju poleg Gardalanda najdemo tudi akvarije Sea Life, razstave Madame Tussauds, tematske parke Legoland, znamenitost London Eye in mnoge druge.

Težave v Gardalandu so le majhen košček sestavljanke

Jasno je, da je Gardaland le del trenda, ki iz dneva v dan vse bolj vpliva na delovanje dejavnosti, kot so bari, restavracije, hoteli, bazeni, medtem poroča italijanski Corriere del Veneto. V italijanskem turizmu in gostinstvu namreč primanjkuje približno 350.000 sezonskih delavcev.

Alessandro Torluccio, generalni direktor svetovalne agencije Confesercenti Verona ocenjuje, da v Veroni medtem primanjkuje »približno dva tisoč delavcev«, okoli Gardskega jezera pa je »številka zelo podobna«.

Pomanjkanje kadra opažajo na celotnem področju gostinstva in turizma. Vir slike: Ravenna Today.
Pomanjkanje kadra opažajo na celotnem področju gostinstva in turizma.
Vir slike: Ravenna Today.

Kot razloge Torluccio navaja vložek, ki ga zahteva sezonsko delo, socialno pomoč ter deset let staro državno pogodbo za delo v turizmu: delodajalec, ki delavcu plača 1.000 evrov, mora za to odšteti skupaj približno 1.900 evrov – ta denar bi moral ostati v plači delavca.

Ivan De Beni, predsednik združenja hotelirjev Federalberghi Garda Veneto, pa je za Corriere povedal, da so nekateri hoteli prisiljeni v krajšanje časa, namenjenega za zajtrk ali kosilo, bare odpirajo uro kasneje ali pa krčijo ponudbo storitev – namesto polnega penziona ponujajo samo še polpenzion.

V mestih pa je vse več primerov, ko so lokali in restavracije prisiljeni spreminjati delovni čas, izmene in urnike dela.

V verigi slaščičarn so se na primer odločili, da bodo en dan v tednu zaprti. Tri poslovalnice je namreč v slabih treh tednih zapustilo pet redno zaposlenih ljudi. Ena oseba je strežbo zamenjala za prodajo avtomobilov, druga je povedala, da bo začela delati v kripto industriji.

»Življenjepisi prihajajo večinoma od tujcev, izkušenj je malo. Čakamo, da najdemo osebo, ki je zaljubljena v to službo,« so za Corriere povedali v slaščičarni in izrazili prepričanje, da je pandemija spremenila ljudi tako, da so se navadili živeti z manj.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice