Skip to content

Dnevno število okužb s koronavirusom narašča, oblasti zaradi skrbi pred jesenjo spodbujajo k cepljenju

Februarja se je velik del pozornosti od koronavirusa preusmeril proti vojaškemu konfliktu v Ukrajini. To pa še ne pomeni, da se je covid-19 za vedno poslovil, poleg tega pa je dogajanje na tem področju prav tako živahno kot lansko leto.

Morda vas bo zanimalo tudi:

EU bo podpisala pogodbo za 109.090 odmerkov cepiv proti opičjim kozam

V četrtek smo v Sloveniji potrdili 645 okužb s koronavirusom. Opravljenih je bilo 532 PCR testov ter 3.000 antigenskih oziroma hitrih testov. Kot sporočajo iz ministrstva za zdravje, je bilo v sredo na navadnih oddelkih hospitaliziranih 37 bolnikov, na intenzivni negi pa osem. Imeli smo tudi eno žrtev zaradi okužbe s koronavirusom.

Povprečno število potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh je 536, kar je za 25 več kot dan prej. V zadnjih 14 dneh pa je povprečno bilo potrjenih 298 primerov na 100.000 prebivalcev. Tudi ta številka je za 17 primerov višja kot dan prej.

Gibanjše števila novih primerov covid-19 v Sloveniji v zadnjem mesecu. Vir slike: NIJZ.
Gibanjše števila novih primerov v Sloveniji v zadnjem mesecu.
Vir slike: NIJZ.

V primeru prejšnjih različic koronavirusa je ob dobro delujoči mreži testiranja po besedah infektologinje Mateje Logar veljalo, da je v populaciji približno dvakrat toliko okuženih, kot so jih potrdili s testiranjem. Trenutno pa je zaradi manjšega obsega testiranja v populaciji od tri do štirikrat več okuženih, kot kažejo uradne številke, je ocenila za STA.

Po njenem mnenju se to kaže tudi v bolnišnicah, kjer se število hospitaliziranih zaradi covida-19 sicer ne povečuje, raste pa število bolnikov, ki pridejo zaradi drugih težav in jim ob sprejemu potrdijo okužbo.

Dodala je tudi, da sta za rast števila okuženih odgovorni podrazličici omikrona BA.4 in BA.5. S precej velikim izbruhom koronavirusnih okužb se zaradi širjenja omenjenih različic srečujejo na Portugalskem, v Nemčiji in v Avstriji.

Glede na napovedi bi se število okužb v drugi polovici poletja lahko začelo umirjati. »Upajmo, da bomo pred jesenjo stanje uspeli umiriti, da ne bodo bolnišnice že pred jesenskim valom beležile visoke številke hospitaliziranih,« je poudarila.

V Avstriji nič več obveznega cepljenja

V Avstriji so se medtem odločili, da bodo ukinili obvezno cepljenju proti koronavirusu. Gre za ukrep, ki ga je Avstrija, kot prva država članica EU, sprejela februarja. Avstrijska tiskovna agencija je poročala, da je zakon že pred tem miroval, minister za zdravje Johannes Rauch pa je povedal, da »se zaradi obveznega cepljenja noben ne cepi«.

Minister je dodal, da je razprava o obveznem cepljenju v Avstriji sprožila globoke razprtije znotraj družin, skupin in podjetij, družba pa zlasti v tem času, polnem skrbi, inflacije in vojne, potrebuje solidarnost.

Avstrijski minister za zdravje Johannes Rauch. Vir slike: Time news.
Avstrijski minister za zdravje Johannes Rauch.
Vir slike: Time news.

Prebivalce je potrebno prepričati o koristih cepljenja in dodatnih odmerkov, vendar se to lahko doseže le, če bo pripravljenost in samo cepljenje temeljilo na prostovoljni odločitvi posameznika. Po prvotnem načrtu pa bi zavrnitev cepljenja pomenila kazen do 3.600 evrov.

V Evropski Uniji na voljo novo cepivo proti koronavirusu

Evropska agencija za zdravila (Ema) je v četrtek odobrila uporabo cepiva proti covidu-19 za osebe stare od 18 do 50 let, ki ga je razvilo avstrijsko-francosko farmacevtsko podjetje Valneva. Gre za tako imenovano »tradicionalno« cepivo.

Cepivo Valneva vsebuje dezaktivirane (mrtve) cele delce izvornega seva SARS-CoV-2, ki pa ne morejo povzročiti bolezni, so sporočili iz agencije. To je že šesto cepivo, ki je bilo sprejeto v EU, in bo skupaj z že odobrenimi cepivi podpiralo kampanje cepljenja v državah članicah EU.

Odbor za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP), ki deluje pod okriljem agencije EMA, je po temeljitem pregledu soglasno sklenil, da so podatki o cepivu zanesljivi in izpolnjujejo merila EU za učinkovitost, varnost in kakovost.

Covid-19. Evropska agencija za zdravila je odobrila novo cepivo. Vir slike: Valneva.
Evropska agencija za zdravila je odobrila novo cepivo.
Vir slike: Valneva.

Rezultati študije cepiva, v kateri je sodelovalo skoraj 3.000 ljudi, starih 30 let in več, so pokazali, da cepivo sproži proizvodnjo večjega števila protiteles proti sevu SARS-CoV-2 kot cepivo Vaxzevria britansko-švedskega farmacevtskega podjetja AstraZeneca. Vseeno pa je bil delež ljudi, pri katerih je nastala visoka raven protiteles, pri obeh cepivih podoben, je sporočila EMA.

V Nemčiji svarijo pred kaosom, ki bi ga covid-19 lahko povzročil pozimi

»Pozimi moramo biti zelo dobro pripravljeni, sicer bo nastal kaos,« je dejal nemški minister za zdravje Karl Lauterbach. V objavi na Twitterju je namreč zapisal, da bi bilo idealno, če bi pred zimo poživitveni odmerek cepiva prejelo do 40 milijonov ljudi.

Ob tem se je minister skliceval na intervju z virologom Christianom Drostenom v reviji Der Spiegel. Drosten, vodja oddelka za virologijo v berlinski bolnišnici Charite, je namreč v intervjuju povedal, da bi morali v boju proti epidemiji uporabiti vsa razpoložljiva sredstva. »V celoti bi morali izkoristiti tudi zmogljivosti za cepljenje otrok, ki jih imamo v Nemčiji, kar se doslej še zdaleč ni zgodilo. Vsi ostali bi se morali cepiti vsaj trikrat, po želji pa tudi štirikrat,« je poudaril Drosten.

Po Evropi se sicer število okužb s koronavirusom hitro povečuje. V Nemčiji je število dnevnih okužb preseglo 122.000, v Franciji pa so našteli skoraj 100.000 novookuženih, kar predstavlja 45-odstotno povečanje v enem tednu.

V Italiji je 7-dnevno povprečje iz približno 18.000 okužb v začetku junija poskočilo na več kot 40.000 okužb. Španija prav tako vstopa v poletno sezono z močnim porastom okužb, saj so ta teden zabeležili največje število hospitalizacij v zadnjih štirih mesecih.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice