Skip to content

S 1. julijem razglašena velika požarna ogroženost po vsej državi

Uprava RS za zaščito in reševanje z jutrišnjim dnem (s 1. julijem) razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju celotne Slovenije.

Od jutri naprej je tako prepovedano:

  • požiganje in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar;
  • kurjenje, požiganje na območjih ob infrastrukturnih objektih;
  • kurjenje kresov;
  • izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar;
  • izvajati ognjemete in početi karkoli drugega, kar bi lahko rezultiralo v požaru.
Uprava RS za zaščito in reševanja; razglašena je velila požarna ogroženost.

V času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja bosta poostren nadzor izvajala inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter policija.

Velika požarna ogroženost je posledica izjemne suše, ki je nastopila v Notranjskem in v osrednji Sloveniji, pa tudi drugi deli Slovenije z izjemo Pomurja niso več daleč od tega. K temu poleg pomanjkanja padavin pripomore še vročinski val, sredi katerega se trenutno nahajamo.

Sušomer

Vsak četrtek na tem naslovu izide Sušomer, ki ga izdaja Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO). Ta je danes pokazal, da so se sušne razmere v večjem delu Slovenije poslabšale zaradi visokih temperatur in visokega izhlapevanja. Notranjska in Ljubljana z okolico sta obarvana rdeče, kar pomeni izjemno sušo.

Goriška, Gorenjska, Obala in Kras, Bovška, Zgornje Savska, Kočevska, Dolenjska in Spodnjeposavska so obarvane oranžno, kar pomeni, da so tam izrazito sušne razmere. Z rumeno, ki označuje zmerno sušo, so obarvane Belokranjska, Koroška, Savinjska, Podravska. V Pomurski je zaenkrat povprečna namočenost in je obarvana zeleno.

Požarna ogroženost, Stanje suše po Sloveniji. Vir slike: ARSO_Sušomer.
Stanje suše po Sloveniji. Vir slike: ARSO_Sušomer.

»Glede na dolgoletno povprečje imamo v zadnjem 30-dnevnem obdobju v večjem delu države suhe do zelo suhe, v večjem delu vzhodne polovice pa normalne padavinske razmere. Kazalnik padavin se v zahodni Sloveniji giblje od 20 do 60 %, v vzhodni pa od 70 do 120 %,« navaja Arso.

»V prihodnjih dneh bo jasno in vroče vreme z možnostjo posameznih neviht, prehodno bo v soboto vročina nekoliko popustila, konec vročinskega vala pa naj bi bil v drugi polovici tedna. V prihodnjem sedemdnevnem obdobju bistvenih sprememb ni pričakovati, sušne razmere bodo vztrajale, na območjih, kjer beležimo običajno namočenost, pa je zaloga tolikšna, da ne pričakujemo poslabšanja,« so še zapisali.

Arso opozarja, da se v večjem delu Slovenije zmanjšuje že tako mala vodnatost rek. Nizkovodne razmere so najbolj izrazite na reki Savi, v Posočju ter na rekah v Slovenski Istri in na Notranjskem. Vodnatost Mure in Drave se je zaradi obilnih padavin v Avstriji ponoči prehodno povečala, a se bo danes pričela zmanjševati. Tudi drugje po Sloveniji se bodo nizkovodne razmere nadaljevale, v prihodnjem tednu pa se bodo po napovedih še poslabšale.

Tudi gladine podzemne vode se v večini države še znižujejo. Zmerna suša podzemne vode je bila v preteklem tednu zabeležena v vodonosnikih Zgornjesavske, Bovške, Obalne, Notranjske, Savinjske, Spodnjeposavske in Podravske regije. Izrazita suša je prisotna v Goriški, Gorenjski, Ljubljanski in Dolenjski regiji. Krajevne plohe in nevihte v preteklem tednu so nekoliko izboljšale razmere v Bovški regiji, v preostalih regijah pa padavine niso doprinesle k obnavljanju količin podzemnih voda. Tako kot nizkovodne razmere vodnatosti rek se bo tudi suša podzemne vode v naslednjem tednu predvidoma poslabšala, saj dolgotrajnejših padavin še ni na vidiku.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice