Naprej na vsebino

Kmetje zapirajo ceste, z gnojevko so polili hišo ministrice

Preteklo sredo se je več tisoč kmetov zbralo v osrednjem delu Nizozemske. Pripeljali so se iz vseh delov države, da bi s skupnimi močmi protestirali proti dolgoročnim vladnim načrtom za zmanjšanje izpustov dušikovega oksida. Da bi dosegla zastavljene podnebne cilje do leta 2030 mora Nizozemska zmanjšati izpuste dušikovega oksida za 70 odstotkov v večini pokrajin, v samih naravnih rezervatih (območje Nature) je predvideno celo 95-odstotno zmanjšanje. Za kmete pa to pomen, da bi morali črede goveda zmanjšati za 30 odstotkov.

Kmetje na avtocesti med Apeldoorn in Stroe, 22. junij. Vir slike: Vincent Jannink/EPA.
Kmetje na avtocesti med Apeldoorn in Stroe, 22. junij 2022. Vir slike: Vincent Jannink/EPA.

Pri tem je treba omeniti, da je Nizozemska druga največja izvoznica kmetijskih izdelkov na svetu (v lanskem letu je vrednost izvoza kmetijskih izdelka dosegla vrednost 105 milijard evrov) pa tudi ena največjih evropskih proizvajalk toplogrednih plinov, med katerimi prevladuje dušikov oksid – krivdo za te izpuste oblasti pripisujejo hlevskemu gnoju in gnojilom.

V začetku meseca junija je nizozemski premier Mark Rutte dejal, da bo vladni načrt za zmanjšanje izpustov dušikovega oksida močno vplival na kmete. Ob tem je povedal, da se zaveda, da se bo ta sektor spremenil, ampak da žal nimajo izbire. »Iskreno sporočilo je … da vsi kmetje ne morejo nadaljevati svojega dela. Tisti, ki bodo nadaljevali, pa bodo verjetno morali kmetovati drugače,« je vlada zapisala v objavi.

Minister za kmetijstvo, naravo in kakovost hrane Henk Staghouwer je ob tem dejal: »Moja glavna prednostna naloga je, da kmetje na Nizozemskem imajo in obdržijo svojo prihodnost. Ponosen sem na inovativnost in prilagodljivost naših kmetov in vrtnarjev. Mnogi že delajo na bolj trajnostni proizvodnji, vendar je mogoče in treba storiti več.«

Vladajoča koalicija je namenila dodatnih 24,3 milijarde evrov za financiranje sprememb, zaradi katerih bodo številni kmetje verjetno drastično zmanjšali svoje črede ali pa se jih bodo morali v celoti znebiti.

Kmetje so stopili skupaj

Preteklo sredo se je, kot že rečeno, na tisoče kmetov zbralo v osrednjem delu Nizozemske. S traktorji so ohromili promet okoli mesta Stroe, vzhodno od prestolnice Amsterdam. Na traktorje so izobesili narobe obrnjene zastave, opremili pa so jih tudi z napisi, kot so »Uničuje se prihodnost kmetov« in »Naše otroke je strah« pa tudi »Ne morete nas ustaviti«. Podporniki protestov so oblekli majice z napisi »Brez kmetov ni hrane«.

S tem so kmetje želeli opozoriti na dejstvo, da njihovo preživetje, pa tudi preživetje tisočih ljudi, ki delajo v kmetijski storitveni industriji, visi na nitki, drugi pa, da se zavedajo, da so kmetje tisti, ki pridelujejo hrano, brez katere nihče ne more preživeti.

Protest, ki ga vodi »Farmers Defence Force«, še traja. Hkrati na nizozemskem narašča tudi priljubljenost politične stranke Farmer-Citizen Movement (Kmečko-državljansko gibanje).

V torek (28. junija) zvečer so kmetje prebili policijsko blokado blizu doma ministrice za okolje Christianne van der Wal in ji zalili hišo z gnojevko. Policijski avtomobil, ki je varoval hišo ministrice, pa so natlačili s senom.

Policijski avto, ki je varoval hišo ministrice za okolje, so kmetje natlačili s senom. Vir slike: Splet.
Policijski avto, ki je varoval hišo ministrice za okolje, so natlačili s senom. Vir slike: Splet.

Do danes se je protestom po poročanju tujih medijev pridružilo več kot 40.000 kmetov. S traktorji se počasi vozijo po avtocestah, nekateri so na ceste odvrgli bale sena, manjše skupine demonstrirajo pred mestnimi hišami v različnih mestih, ponekod so celo zanetili kresove pred stavbami. Oblasti so to obsodile in pozvale kmete k mirnim demonstracijam brez oviranja prometa, prižiganja ognja in uničevanja policijskih avtomobilov.

Nekateri so na protest v Haagu, pred stavbo, v kateri je potekala parlamentarna razprava o politiki dušika, s seboj pripeljali tudi živino.

Kmetje trdijo, da so nepravično obravnavani kot onesnaževalci, medtem ko se druge industrije, kot so letalstvo, gradbeništvo in transport, ki prav tako prispevajo k emisijam, soočajo z manj daljnosežnimi pravili. Pravijo tudi, da jim vlada ob predlaganih reformah ne daje jasne slike o njihovi prihodnosti.

Podporo nizozemskim kmetom so izrazili v Sindikatu kmetov Slovenije

Na proteste se je za Kmečki glas odzval tudi Anton Medved, predsednik Sindikata kmetov Slovenije. Povedal je, da so s sindikata kolegom iz Nizozemske že poslali podporno pismo, v katerem želijo, da se jim uresničijo vse zahteve. Medved je ob tem dejal, da so nizozemski kmetje dober zgled slovenskim. »V slogi je moč in vsi nizozemski kmetje so pri tem enotni, da se jim dovoli pravica do kmetovanja, predvsem pravico do pridelovanja hrane. Vladne zahteve so v tako kratkem času neuresničljive, razen če kmetje izpraznijo hleve. Ali Evropa želi pridelavo hrane ali da smo »komunalci« na deželi in skrbimo za kulturno krajino. Če je tako, naj komunalne storitve tudi pošteno plačajo, tako kot je plačana javna komunalna služba.«

Ob tem je Medved za Kmečki glas povedal tudi, da so tudi slovenski kmetje vsak dan v slabšem položaju in zato obstaja velika verjetnost, da bodo jeseni morali na ceste.

Komentar:

Zagotovo je treba ukrepati v smeri k manjšemu onesnaževanju. Zagotovo tudi kmetijstvo, tako kot vse druge panoge, doprinese svoj delež izpustov toplogrednih plinov. A dokler EU na eni strani sprejema odločitve, da se do leta 2035 prepove prodaja novih vozil z motorji na notranje izgorevanje, po drugi strani pa bodo za zagotavljanje zadostne količine električne energije v Nemčiji in Avstriji (in kasneje verjetno še kje) ponovno zagnali termoelektrarne, tako dolgo si Evropejci zaslužimo tudi v Evropski uniji po evropskih standardih rejen steak. In zato si kmetje v svojih prizadevanjih zaslužijo našo podporo.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Tomaž 63
1 month ago

In tako je potrebno tudi pri nas, ne gre drugače

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice