Skip to content

Salvador svojim državnim zalogam dodal 80 novih Bitcoinov

»Hvala, ker prodajate poceni,« se je v petek na Twitterju oglasil salvadorski predsednik Nayib Bukele. S tem je mislil na vse, ki so se zaradi padca cene Bitcoina odločili kriptovaluto prodati. Salvador je namreč v teh dneh opravil nakup 80 Bitcoinov po ceni 19.000 ameriških dolarjev. »Bitcoin je prihodnost,« je dodal Bukele.

Od septembra, ko je srednjeameriška država Bitcoin priznala kot uradno valuto, so kupili 2.301 Bitcoinov za skupaj 103,9 milijona dolarjev. Danes so salvadorske zaloge te kriptovalute vredne približno 44,3 milijona oziroma dobrih 57 odstotkov manj.

Bitcoin je namreč na svoji vrednosti v letošnjem letu izgubil skoraj 60 odstotkov. Še konec marca je bil en kovanec vreden okoli 42 tisoč evrov, danes pa ga lahko dobite že za dobrih 18.500 evrov.

Objava salvadorskega predsednika na Twitterju. Vir slike: Twitter.
Objava salvadorskega predsednika na Twitterju. Vir slike: Twitter.

Nazadnje so v Salvadorju nakup kriptovalute opravili maja, ko se je sicer graf obarva že krepko rdeče. Takrat so kupili 500 kovancev po ceni 30.744 dolarjev, skupaj pa so za Bitcoin tako zamenjali 15,3 milijona dolarjev. Prav tako je država konec januarja kupila 410 Bitcoinov po povprečni ceni 36.585 dolarja na kovanec.

Salvadorski finančni minister Alejandro Zelaya je takrat zavrnil skrbi, da bi močan padec vrednosti Bitcoina lahko škodoval fiskalnemu stanju države. »Ko mi rečejo, da je fiskalno tveganje za Salvador zaradi Bitcoinov zelo visoko, se lahko samo nasmehnem,« je dejal Zelaya na tiskovni konferenci. »Fiskalno tveganje je izjemno minimalno.«

Salvador. Predsednik Salvadorja, Nayib Bukele. Vir slike: Bloomberg, Getty Images.
Predsednik Salvadorja, Nayib Bukele. Vir slike: Bloomberg, Getty Images.

Zelaya je omenil oceno nemške televizije Deutsche Welles, da je državni kripto portfelj izgubil približno 40 milijonov dolarjev vrednosti. »Štirideset milijonov dolarjev ne predstavlja niti 0,5 odstotka našega nacionalnega proračuna,« je takrat dejal.

Vendar pa prebivalci države ne čutijo istega entuziazma do Bitcoina kot salvadorski predsednik in njegovi sodelavci.

Raziskava, ki jo je aprila objavil Nacionalni urad za ekonomske raziskave (NBER) s sedežem v ZDA, je pokazala, da je takrat digitalno denarnico Chiva, ki je bila ustanovljena ob sprejetju Bitcoina kot uradne valute, uporabljalo samo še 20 odstotkov Salvadorcev.

Večina uporabnikov je storitev prenehalo uporabljati po tistem, ko so dobili nagrado v višini 30 dolarjev, ki je bila obljubljena ob prvi prijavi v denarnico. Tistih 20 odstotkov aktivnih uporabnikov pa denarnico uporablja večinoma za shranjevanje in trgovanje z dolarji in ne z Bitcoini, pravijo pri NBER.

Salvador. Državno digitalno denarnico Chiva uporablja samo še 20 odstotkov prebivalcev. Vir slike: Chiva.
Državno digitalno denarnico Chiva uporablja samo še 20 odstotkov prebivalcev. Vir slike: Chiva.

Predsednik Bukele je z vpeljavo Bitcoina in digitalne denarnice želel rešiti težavo 70 odstotkov prebivalcev, ki niso uporabljali bančnih storitev. Raziskava pa je pokazala, da so uporabniki, ki vztrajajo pri Bitcoinu, večinoma mladi izobraženi moški, ki pa so že pred tem uporabljali bančne storitve.

Mednarodne finančne institucije in druge agencije so že septembra kritizirale uporabo Bitcoina kot uradno valuto države Salvador. Mednarodni denarni sklad je dejal, da to lahko prinese »velika tveganja za finančno in tržno integriteto, finančno stabilnost in varstvo potrošnikov«.

Kljub temu pa je salvadorskemu zgledu sledilo še nekaj držav. Srednjeafriška republika je na primer konec aprila napovedala, da bo Bitcoin sprejela kot uradno valuto. Panamske oblasti so pred kratkim odobrile zakon, ki dovoljuje uporabo Bitcoina in več drugih kriptovalut kot plačilno sredstvo ter uvaja državno digitalno denarnico, podobno salvadorski Chivi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice